Työhyvinvointi

Parisuhteet työelämässä

8.9.2016 klo 15:21

Työpaikka yhdistää ihmisiä – toisinaan vähän liiankin henkilökohtaisella tasolla. Saako työkaverin kanssa seurustella?

Työpaikkasuhteet ovat kinkkisiä, varsinkin jos kyseessä on suhde, jota joudutaan salailemaan. Työpaikkasuhteen vuoksi voi joutua myös irtisanotuksi.

– Esimies- ja alaisparisuhteet luovat todellisia jännitteitä työpaikoille. Monissa työpaikoissa ne ovat jopa kiellettyjä. Tunteille ei tietenkään mitään voi, mutta omalle käytökselle voi, pari- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja Teija-Liisa Ranta sanoo.

Tietynlainen viileys kuuluu työpaikan ilmapiiriin eli vaikka olisikin työkaverin kanssa parisuhteessa, hellittely ja halailu kannattaa jättää vapaa-ajalle.

– Avoimuus on kuitenkin valttia. Jos ollaan yhdessä työpaikan sallimissa rajoissa eikä anneta sen häiritä työtä, kaikki on hyvin. Jokaisella työpaikalla on seurustelusta omat ohjeensa. Niitä kannattaa noudattaa, Teija-Liisa Ranta vinkkaa.

Samalla alalla yhdessä

Jos elää parisuhteessa samalla alalla työskentelevän kanssa, on helpompi ymmärtää ja samaistua kumppanin työkiireisiin ja -stressiin, kun oma kokemus on samankaltainen. Tällainen tunne voi lisätä kumppanien välistä yhteenkuuluvuuden ja ymmärryksen tunnetta.

– Kun työskennellään samalla alalla esimerkiksi yrittäjinä, työ- ja vapaa-ajan eritteleminen voi olla vaikeaa. Parisuhdeaika jää vähiin. On hyvä muistaa, että on olemassa muutakin elämää kuin työelämää, Teija-Liisa Ranta muistuttaa.

Samassa työpaikassa työskentelevien puolisoiden parisuhde voi kestää yhtä lailla kuin mikä tahansa muukin suhde. Parisuhteen vuorovaikutustaidoilla on merkitystä tässäkin asiassa. Jotkut kokevat samassa työpaikassa työskentelemisen hyväksi, joitakin se ahdistaa, sillä työ sanelee ehdot suhteelle ja sen ilmentämiselle.

Työpaikkaromanssi = taitolaji

Työpaikkaromanssi vaatii valtavaa tunneälyä. Ulkopuoliset huomaavat hämmästyttävän hyvin, että kahdella ihmisellä on säpinää keskenään. Ihmiset ovat hyvin herkkiä lukemaan kahden ihmisen välistä sanatonta viestintää.

– Työpaikkaromanssista huolimatta omat työt on hoidettava hyvin eikä suhde ei saa vaikuttaa työntekoon. Tunneälykkäät ihmiset erottavat suhteen ja työpaikan toisistaan, eivätkä hehkuta ihastustaan työpaikalla. Julkinen flirttailu ei kuulu työpaikoille, Teija-Liisa Ranta sanoo.

Tiesitkö?

Parisuhde työkaverin kanssa voi viedä työpaikan tai johtaa siirtoon toisiin tehtäviin. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan kolmannes suuryrityksistä rajoittaa työntekijöidensä parisuhteita. Varsinkaan esimiehen ja alaisen seurustelua ei katsota hyvällä. Joissakin yhtiöissä kielletään myös tasa-arvoisten työkavereiden parisuhde, jos he työskentelevät organisaatiossa lähellä toisiaan.
 Lähde: STT

Asiantuntijana: Pari- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja Teija-Liisa Ranta

www.teija-liisaranta.fi