Työuran alussa

Parhaat kesätyönantajat 2018

Vastuullisin kesäduuni 2018 -kilpailun voittoon ylsi pienten ja keskisuurten sarjassa kemian alan yritys Kraton Chemical ja suurten yritysten sarjassa Fastems Oy. Uudessa 1000Plus-sarjassa voiton vei IKEA.

Vastuullisin kesäduuni 2018 -kilpailun voittajat on valittu. Tällaisia perusteluja kärkikolmikko sai:

“IKEA tarjoaa huipputason kesätyökokemuksen. Osa-alueista jopa neljä, hakijakokemus, työtehtävien mielekkyys, perehdytys ja oikeudenmukaisuus, arvioidaan 1000PLUS sarjan kaikkein parhaimmiksi. Erinomainen suoritus heijastuu edelleen yleisen tyytyväisyyden erittäin korkeana tasona.”

“Fastemsin kesätyöntekijät ovat todella viihtyneet kesätyössään. Kaikki Fastemsin kesätyön osa-alueet yltävät erinomaiselle tasolle, hyvin lähelle parhainta arvosanaa. Kokonaistyytyväisyys ja työsopimusten hoitaminen arvioidaan suurten sarjan parhaimmiksi.”

“Kaikki Kraton Chemicalin kesätyökokemuksen osa-alueet yltävät erinomaiselle tasolle, suurin osa hyvin lähelle parhainta arvosanaa. Erityisenä vahvuutena nousee kesätyöntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu, joka arvioidaan sarjansa parhaimmaksi. Kokonaistyytyväisyyden taso on huikea ja samalla sarjansa paras.”

Vastuullisin kesäduuni 2018 -kilpailun TOP 10:

1000Plus yritysten sarja:

1. IKEA

2. Ponsse

3. Teknos Group

4. Paulig-konserni

5. Stora Enso

6. Telia

7. Osuuskauppa KPO

8. LähiTapiola

9. Osuuskauppa Arina

10. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Suurten yritysten sarja:

1. Fastems

2. Kojamo

3. Algol

4. Osuuskauppa Maakunta

5. Länsirannikon Koulutus WinNova

6. Ensto

7. Fingrid

8. Vahanen-yhtiöt

9. Peab

10. Granlund

Pienten ja keskisuurten yritysten sarja:

1. Kraton Chemical

2. Alfa Laval Aalborg

3. Lasten Kesä

4. Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset

5. mySafety

6. Kuopion Energia

7. Viexpo

8. Lounaismaan Osuuspankki

9. Kokkola-Camping

10. KSS Energia

Kunniamaininnat:

• Vuoden kesätyöntekijä 2018/Maija Rintala Rinnekoti-Säätiö

• Alle 18-vuotiaiden työllistäjä/ Osuuskunta Viexpo

• Kunniamaininta vammaisten ja erityisnuorten työllistäjälle /Vaasan kaupunki

• Yrittäjäesimerkin tarjoaminen nuorille/mySafety Oy

• Akava: Teoriasta tekoihin - korkeakouluopiskelijoita ansiokkaasti työllistänyt yritys: Kraton Chemical

Kesätyöntekijät ovat merkittävä osa työyhteisöä

Kysyimme Vastuullisin kesäduuni -kilpailun voittajayrityksiltä kesätyöhön liittyviä kysymyksiä.

1. Mitä vastuullinen kesäduuni -kampanjassa mukana oleminen merkitsee yrityksellenne?

2. Paljonko työllistätte kesätyöntekijöitä vuosittain?

3. Miten panostatte kesätyöntekijöihin? Millaisiin tehtäviin kesätyöntekijöitä palkataan?

4. Kuinka moni jää teille töihin kesätyöjakson jälkeen?

Kraton Chemical, sr. Production Manager Vesa Pirnes:

1. Kesätyökokemusten tarjoaminen merkitsee meille vastuullisuutta. Haluamme tarjota nuorille hyviä kesätyökokemuksia ja antaa eväitä heidän tulevaisuutensa urapoluille. Kampanjassa mukana olemisella haluamme vahvistaa edelleen Kratonin positiivista työnantajakuvaa. Erityisen hyödyllistä meille työnantajana on se, että saamme innokkailta nuorilta uusia ideoita työyhteisömme ja työpaikkamme kehittämiseen.

2. Palkkaamme vuosittain kesätyöntekijöitä noin 15-20, kesällä 2018 työllistimme 16 kesätyöntekijää.

3, Työllistämme kesätyöntekijöitä erilaisiin tuotannon ja logistiikan työntekijä- ja toimihenkilötehtäviin. Kaikkien kesätyöntekijöidemme työtehtävien sisällöt vastaavat vakituisten työntekijöidemme tehtäviä, tämä antaa työlle merkityksellisyyttä ja tukee henkilön opintoja. Perehdytämme kaikki kesätyöntekijämme yrityksemme yleisen perehdytysohjelman mukaisesti. Panostamalla kesätyöntekijöiden hyvään perehdytykseen, mahdollistamme vakituiselle henkilökunnallemme huolettomat kesälomat.

Perehdyttämisen onnistumista seuraamme läpi kesän kesätyöntekijän kanssa käytävien säännöllisten palautekeskustelujen yhteydessä. Työnantajana meille on erittäin tärkeää, että mahdollistamme kaikille työntekijöillemme, myös kesätyöntekijöille yhdenvertaiset mahdollisuudet olla aloitteellinen, osallistua oman työn kehittämiseen ja olla mukana henkilöstön yhteisissä koulutustilaisuuksissa sekä virkistystoiminnassa.

4. Kesätyöntekijöitä taloomme jää yleensä muutamia, tilanteesta riippuen. Yleisimmin kesätyöjakson jälkeen meille jäädään työskentelemään eripituisiin sijaisuuksiin, projektitehtäviin tai henkilö jää tekemään opintoihinsa liittyvää lopputyötä. Tarjoamalla hyvän kesätyökokemuksen varmistamme sen, että olemme työpaikka jonne halutaan takaisin. Innokkaat ja osaavat kesätyöntekijät ovatkin erittäin tervetulleita meille kesätöihin myös seuraavana kesänä.

Erityinen kiitos mahdollisuudesta tarjota hyviä kesätyökokemuksia Kratonilla kuuluu sitoutuneelle ja asiaansa omistautuneelle henkilökunnallemme, joka tarjoaa kesätyöntekijöille hyvähenkisen ja heitä työssään tukevan työyhteisön.

Fastems, Talent Manager Sanna Niittymäki:

1. Fastems oli mukana kampanjassa ensimmäistä kertaa. Kampanjassa arvioitavat asiat ja tulevaisuuden tekijöidemme työntekijäkokemus ovat meille ensiarvoisen tärkeitä. Tämä on palkinto jokaiselle fastemslaiselle ja hieno tunnustus siitä, että kesätyöntekijämme ovat saaneet hyvän työntekijäkokemuksen.

2. Fastemsin myynti kasvoi vuonna 2017 40 % ja tänä vuonna tulemme kasvamaan yli 20%. Olemme rekrytoineet pääosin Suomeen ja Saksaan yli 80 uutta työntekijää kuluneen vuoden aikana. Haluamme olla maailman parhaita siinä, mitä teemme ja onnistumme siinä vain parhaiden talenttien avulla, joihin ehdottomasti myös kesätyöntekijämme kuuluvat. Kesätyöntekijöitä palkkasimme yli 30, joista Suomeen noin 20 ja Saksaan noin 10.

3. Kesätyöntekijät ovat meillä aivan samassa asemassa muiden uusien työntekijöiden kanssa. Kesätyöntekijä saa saman perehdytyksen ja hänet otetaan kaikkeen mukaan, mitä talossa tapahtuu. Yleisperehdytys Fastemsissa on 2 päivän mittainen ja siinä uusi työntekijä saa kattavan kuvan talon eri toiminnoista. Lisäksi meillä on kulttuuripäivä, jossa henkilö saa kulttuurikylvyn Fastemsille tärkeistä arvoista.

4. Kesätyöntekijät pääsevät työskentelemään hyvin monipuolisissa tehtävissä. Meillä on yli 400 ammattilaista töissä erilaisissa vaativissa ohjelmistosuunnittelun, automaation ja robotiikan, tuotehallinnan, markkinoinnin, ostotoimintojen, tuotekehityksen, mekaniikka- ja sähkösuunnittelun, varaosamyynnin ja taloushallinnon tehtävissä. Ilahduttavan moni työntekijä palaa meille useampana kesänä opintojen jatkuessa ja jää lopulta pysyvästi taloon.

Meille tehdään myös paljon diplomitöitä ja graduja, joten opintojen yhdistäminen Fastemsilla työskentelyyn on joustavaa. Suurin palkinto kaikille on, että nuori valmistuu ja jää Fastemsille töihin. Tälläkin hetkellä meillä on yli 20 avointa paikkaa, erityisesti rekrytoimme Suomeen ja Saksaan. Tarjoamme kiinnostuneille myös kansainvälisiä mahdollisuuksia. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että nuori saa vastuuta ja pääsee tekemään merkityksellisiä asioita, eli heihin luotetaan alusta asti.

IKEA, Henkilöstöjohtaja Camilla Weurlander:

1. Haluamme luoda parempaa arkea asiakkaiden lisäksi myös jokaiselle työntekijällemme, ja Vastuullinen kesäduuni -kampanja on yksi keinomme toteuttaa tätä visiotamme. Uskomme vahvasti, että työssään viihtyvät IKEA-työntekijät ovat avain myös tyytyväisiin asiakkaisiin. Meille kesätyö on tärkeä tapa sekä tarjota nuorille onnistunut työkokemus, että tutustua tulevaisuuden osaajiin jo varhain. Monen huippuosaajamme IKEA-ura on alkanut juuri kesätyöstä.

2. Tänä vuonna palkkasimme yhteensä 277 kesätyöntekijää.

3. Meille kesätöihin tuleva työntekijä on aina yhtä tärkeä, kuin kuka tahansa IKEA-työntekijä. Kesätyöntekijät saavat kattavan perehdytyksen työtehtäviin sekä yleisiin toimintatapoihimme, ja ovat mukana kaikessa toiminnassamme tasavertaisina IKEA-tiimin jäseninä. Monelle nuorelle kesätyöpaikka on ensimmäinen kosketus työelämään. Siksi pidämme tärkeänä, että varsinkin alkuvaiheessa kesätyöntekijä saa tukea ja rohkaisua itsenäiseen toimintaan. Sisällytämme kesätyöhön monipuolisia tehtäviä, jotta työ on mielekästä ja inspiroi oppimaan uutta.

4. Meille on ollut suuri ilo huomata, kuinka moni kesätyöntekijöistämme on kiinnostunut jatkamaan kanssamme myös kesän jälkeen. Nuorilla voi usein kesän lopuksi olla edessä paikkakunnan vaihto esimerkiksi opiskelujen perässä, mutta iloksemme moni kuitenkin jatkaa meillä työskentelyä esimerkiksi opintojen ohella. Tänä vuonna lähes puolet kesätyöntekijöistämme jatkaa meillä myös kesän jälkeen.

Muistan omasta nuoruudestani, miten tärkeä askel kesätyö oli elämässäni. Kesätyö ei tarjoa vain palkkaa, vaan myös uutta osaamista ja ennen kaikkea ensikosketuksen työelämään. Positiivinen kesätyökokemus voi siis parhaillaan vaikuttaa paljon siihen, miten mielekkääksi nuori kokee työelämän ja kuinka tarmokkaasti lähtee rakentamaan ja tavoittelemaan omia urahaaveitaan. Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa mukana ollessa on ollut hienoa seurata, kuinka rinnallamme myös sadat muut Suomen työnantajat ovat sitoutuneet tarjoamaan nuorille kannustavan alun työelämään.

Vastuullisin kesäduuni -kilpailuun osallistui 128 työnantajaa ja vastauksia saatiin 7790 iältään 14–29-vuotiailta kesätyöntekijöiltä. Kilpailu toteutettiin verkkokyselynä touko-heinäkuun 2018 aikana ja voittajat valittiin kesätyöntekijöiltä saadun kokonaispalautteen perusteella. Työnantajia arvioitiin muun muassa työnhakuprosessin, perehdytyksen, työtehtävien mielekkyyden ja tasapuolisuuden perusteella. Tutkimuksen toteutti T-Media Oy.

Oikotie Työpaikkojen luotsaama Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 459 työnantajaa, jotka tarjosivat yhteensä yli 65 000 vastuullista kesätyöpaikkaa. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus. Vuoden 2018 kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat Telia, Destia, S-ryhmä, Barona, Varma, Kojamo, Metsä Group, Kraton Chemical, EK, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ja T-Media.