Talous ja raha

Palkka tilille työpäivän päätteeksi?

Miltä tuntuisi saada palkka tilille heti työpäivän päätteeksi?

Suomalaiset ovat kärsivällistä kansaa. Onnekkaimmat saattavat saada palkkansa kahden viikoin välein, mutta monet  joutuvat odottelemaan korvausta työstään jopa kuukauden päivät. Miltä tuntuisikaan saada palkka päivän työstä heti päivän päätteeksi? Uudet rahoituspalvelut voivat tuoda ongelmiin uudenlaisia ratkaisuja.

Bloomberg kertoo Yhdysvaltoihin syntyneistä yrityksistä, jotka välittävät tienatut palkat työnantajilta työntekijöille jo ennen varsinaista palkkapäivää. Ennakkoon nostettu palkka on pitänyt kuitenkin jo tienata työskentelemällä, eli kyse ei ole varsinaisesta luotosta. Työnantaja voi myös säätää katon, kuinka suuren osan palkasta voi nostaa ennen palkkapäivää, jolloin työntekijä ei jää varsinaisena palkkapäivänäänkään ilman palkkaa.

Toimivaan järjestelyyn tarvitaan tietysti työnantajan suostumus sekä maksuja välittävä yritys, joka perii nostosta yleensä pienen kertaluontoisen summan. Esimerkiksi maksuja välittävä PayActiv perii työntekijältä palvelun käytöstä viisi dollaria niiltä palkkakausilta, jolloin palvelua on käytetty. Työnantajalle palvelusta ei muodostu ylimääräisiä kustannuksia, ellei ennakkoon maksettuja palkkoja sellaisiksi luokitella.

Parhaiten palvelusta pääsevät hyötymään yritykset, jotka tarjoavat työntekijöilleen joustavia työtunteja, joissa työntekijän palkka määräytyy tehdyn työn mukaan. Jos työntekijä tarvitsee hieman lisäansiota lyhyellä aikavälillä, voi hän vain lisätä työtuntejaan, ja saada niistä palkkion välittömästi. Ilman mahdollisuutta nopeaan palkanmaksuun tehdyt työtunnit realisoituvat palkaksi vasta normaalina palkkapäivänä. Näin palvelua käyttävällä työnantajalla on mahdollisuus saada motivoituneita työntekijöitä helpommin, kuin työnantajalla, joka pystyy palkitsemaan työntekijöitään tehdystä työstä vasta jälkikäteen. Järjestely on varsin edullinen myös keikkatyötä tekeville, sillä äkkinäisen menon voi rahoittaa tekemällä ylitöitä, joista on mahdollisuus nostaa palkka heti työsuorituksen jälkeen.

Rahoitustuotteiden vertailuun erikoistunut VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Lauri Timgren suhtautuu uusiin rahoituspalveluihin myönteisesti: ”Yksi uusien rahoituspalveluiden ratkaistavista ongelmista on epäsuhta tulojen ja menojen ajoituksessa. Kotitalouksien rahoituspalveluilta on vaadittu viime aikoina usein vastuullisuutta, joten mikä olisikaan luontevampi tapa rahoittaa yllättävät menot, kuin tienattu palkka, jota ei tarvitse enää odottaa viikkoja. Rahoitusmalli on turvallinen, ja voi olla hyvä tapa välttää velkaantumista."

Palvelu on hyödyllinen myös opiskelijoille, jotka tekevät usein satunnaisia tunteja rahoittaakseen opintojaan. Palvelu mahdollistaa lisätuntien tekemisen yllättävien menojen ilmaantuessa, ja tuo täten joustoa opiskelijan budjettiin. Palvelu vastaa hyvin myös yhä sirpaloituvan työelämän vaatimuksiin, jossa kuukausiansioita ei enää välttämättä tienata yhden työnantajan palveluksessa.

www.vertaaensin.fi