Suomessa rikastumista hankaloittaa kova verotus ja lisäksi elämisestä saa maksaa itsensä kipeäksi. Missä asuminen kannattaisi, jotta työteolle saisi mahdollisimman hyvän vastineen?

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Mika Idmanin kysymykseen on mahdoton vastata ainakaan tilastolla, koska sitä ei hänen mukaansa ole olemassa. Palkkatason lisäksi vertailussa olisi huomioitava ainakin elinkustannukset, mediaanipalkat ja verotus, joiden vertailu maittain on haastavaa.

Maiden paremmuutta rankataan usein bruttokansantuotteella, joka kuitenkin kertoo enemmän maan kyvystä myydä tuotteita ja palveluita kuin mitata yksittäisen ihmisen elintasoa. Parempi mittari on ostovoima, joka suhteuttaa palkat maan hintatasoon. Ostovoimamittarilla mitattuna parhaat maat elää ja työskennellä ovat Tanska, Norja, Luxemburg ja Sveitsi, jossa pääsee myös korkeimmille palkoille.

Ostovoimapariteetti on valuuttakurssi, jolla laskettuna kahden maan hyödykekorin hinta on täysin sama yhteiseksi valuutaksi muutettuna. Ostovoimapariteetin avulla mitataan kansantalouden rahan arvoa sen perusteella, miten paljon sen valuutalla voi ostaa tavaroita ja palveluja.

Sveitsissä parhaat palkat, mutta myös kalleinta

Kovimman palkkatasonsa lisäksi Sveitsi on myös Euroopan maista kallein. Sveitsiläiset tienaavat keskimäärin yli 6 000 euroa kuussa, mutta korkeasti koulutettujen keskipalkat nousee helposti yli 9 000 euroon. Sveitsissä myös koulutetut ulkomaalaiset pääsevät helposti huipputienesteihin ja ansaitsevat kaksi kertaa sen, mitä ulkomailla työskentelevät yleensä.

Hyvä elämä Sveitsissä edellyttää kuitenkin hyvän työsuhteen säilyttämistä, sillä maan hintataso ylittää EU:n keskiarvon 61%:lla. Myös tuloerot ovat suuret, ja parhaiten palkatut tienaavat jopa 5 kertaa vähiten tienaavia enemmän. Suomessa vastaava ero on 2,8-kertainen.

EU-maiden elinkustannusvertailussa Suomi sijoittuu kahdeksanneksi, jolloin sen edelle yltävät Irlanti ja muut Pohjoismaat. Suomen ja Ruotsin elinkustannukset poikkesivat EU:n keskitasosta +20%:lla, Tanskan +40%:lla. Kallein Pohjoismaa on Islanti, jossa eläminen on 47% EU:n keskiarvoa kalliimpaa. Toisaalta Suomessa ravintola- ja majoituspalveluista ja nautintoaineista saa maksaa huomattavasti muita Pohjoismaita enemmän.

Suomalainen palkansaaja on ansioiden ostovoimaltaan eurooppalaisittain yhdeksänneksi parhaiten palkattu. Tilastokeskuksen tutkimusten mukaan dramaattinen muutos suomalaisten palkansaajien ostovoimassa tapahtui vuoden 2006 suuren talouskriisin myötävaikutuksella. Ennen kriisiä suomalaisten palkkataso nousi talouden vauhdittamana mukavasti, mutta sen jälkeen Suomi on jäänyt palkkakehityksessä jälkeen.

Norjassa eletään hyvin ja pitkään

Kansainvälisissä elintasoa ja palkkoja suhteuttavissa tutkimuksissa parhaan maan listan kärjessä pyörivät vaihtelevassa järjestyksessä Sveitsi, Tanska, Norja ja Islanti. Esimerkiksi Business Insiderin selvityksen mukaan maailman paras maa asua on Norja, koska korkeiden palkkojen ja ostovoiman lisäksi myös kansalaisten elintaso, elinikäodote ja koulutus ovat siellä muita parempia.

Muuttajaa paremmin matkailijalle sopivia maakohtaisia hintatasovertailuja voi tehdä esimerkiksi Numbeon testillä, mutta se kertoo vain elinkustannuksista eikä suhteuta sitä palkkoihin. Numbeon mukaan edullisimmin voi elää Intiassa, Moldovassa, Pakistanissa, Kazakstanissa ja Nepalissa, joskin myös maiden palkkataso on matala. Vertailu huomioi erilaiset elinkustannukset asumisesta ruoan ja ravintoloiden hintoihin sekä puhelinlaskuihin vertaamalla hintoja New Yorkin hintatasoon.

Euroopassa halvimpia asuinmaita ovat Bulgaria, Makedonia, Albania ja Serbia, joiden hintataso jää reilusti EU:n keskitasosta. Heikoimmat palkkaodotukset ovat Malesiassa, Bulgariassa, Venäjällä ja Columbiassa.

Palkkaonni ei ole sama kaikille

Palkkoja, ostovoimaa ja elinkustannuksia vertaillessa muuttujia on paljon, mutta olennaista on huomioida alojen väliset palkkaerot. Pohjoismaat menestyvät vertailussa loistavasti, koska niiden palkkaerot ovat muihin maihin verrattuna pienempiä. Suomessa korkeasti koulutettujen palkat ovat suhteellisen matalia ja vähemmän koulutusta saaneiden palkat suhteellisen korkeita. Siksi korkeasti koulutetut voivat helposti saavuttaa paremman elintason ulkomailla.

Esimerkiksi ylimmän tai keskitason johtotehtävissä olevat tienaavat monien Euroopan maiden lisäksi Suomea enemmän esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Sama koskee diplomi-insinöörejä ja monia erikoisasiantuntijoita. Matalapalkkaisilla aloilla sen sijaan ansiot jäävät huomattavasti alhaisemmiksi.

Tutustu palkkalaskuriin

Anna Väre

 

Kommentit

24

Joonas Ranta

Tämähän on helppo laskutehtävä. Keskimääräinen tulo per tutkinto vs. Ostovoima vertailumaassa. Jos haluisi tehdä merkittäviä ennustuksia voisi mukaan ottaa vielä lainsäädännön tulevaisuudennäkymät. Yritykset huomioivat tätä vahvasti harkitessaan muuttoa ulkomaille. Yksilöidenkin pitäisi. Suomen lainsäädäntökulttuuri sijoittuu tässä vertailussa hännille, sillä se on ympäristönä arvaamaton ja ainut mitä siitä tiedetään on että se tulee vain hankaloittamaan toiminnan kannattavuutta etenevissä määrin tulevaisuudessa. Itse ainakin loikin ulkomaille kun olen kartuttanut kokemusta muutamassa suomalaisessa firmassa. Tästä saa kiittää vasemmistolaista politiikkaa. Koulutus, terveydenhuolto etc. otetaan vastaan ja sitten muutetaan pois. Valtio jää nuolemaan näppejään.
20

Oikolukija

Hei, Kolumbia kirjoitetaan K:lla.
5

Ihansama

Mitä väliä? Ei mitään.
6

Insinööri

Asun itse maailman kalleimmassa kaupungissa, asumisen suhteen siis, eli Hong Kongissa. Vaikka palkkani on n. 200000HKD kuussa, olisi silti melko kova tempaus ostaa nyt oma asunto täältä, ovat aivan sairaissa hinnoissa pikkuluukutkin. Onneksi työnantajan omistamasta asunnosta ei tarvitse maksaa kuin käyttökulut ja laitteet joita ostelee jos lisää jotain haluaa, parissa vuodessa säästyy sitten sen verran että voi jo ostaa käteisellä asunnon, tosin hinnannousu on tällä hetkellä n.30% vuodessa joten ei mitään älytöntä sittenkään vielä saa. Katsotaan nyt, ehkä sittenkin säästää ja sijoittaa rahat ja ostaa kerralla kunnollisen, se on takuuvarma sijoitus, hinnat eivät laske ihan hetkeen tässä "kylässä". Eläminenhän muuten täällä on erittäin edullista jos ei saaren puolella ravaa shoppailemassa ja ravintoloissa, taksit Suomeen verrattuna ilmaisia ja metro/junat joilla kaikki kulkee myös. Skootterin kyllä hommasin jos ei jaksa ihmispaljoutta ja pitää jossain käydä. Suosittelen jos vain mahdollista on tänne muuttaa, ei tarvitse lumesta ja pakkasesta välittää, tällä hetkellä n.30 lämminta Kowloonin puolella vaikka on jo melkein yö.
5

Joku turisti

Hong Kong:ssa erittäin rajallinen tila vaikuttanee "hieman" asuntojen hintaan, mutta sieltä ei tarvitse muuttaa kovin kauas mannerkiinan puolelle, niin hintataso on murto-osan Hong Kong:n hinnoista.
5

Marketta

Jos jonnekin haluaisin Suomesta muuttaa niin Kanadaan. Siellä on vuodenajat, metsät ja järvet ja elintilaa ja puhdasta ilmaa. Raha ei osta elämänlaatua
14

Rahako ei osta?

Millä perusteella raha ei osta elämänlaatua? Rahalla ne lääkkeet, ruoat, eläminen, harrastustoiminta jne maksetaan. Tulkoot se raha sitten sosiaalitoimen puolesta tai omista ansioista, rahalla maksat kaiken. Eli joko siis maksat omilla tai muiden rahoilla elämisesi (tai nahkalompakolla.)

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.