Työhyvinvointi

Päätetyö rasittaa silmiä ja unta – näin ehkäiset haittoja

Työpäivä koneella ja ilta tv:n edessä älypuhelinta näppäillen. Tuijotamme laitteiden heijastamaa sinistä valoa suurimman osan hereillä oloajastamme. Hartioiden ja niskan lisäksi päätteen tuijottelu rasittaa silmiä ja huonontaa unta. Tee siis näin.

Katso välillä kauas

Päätettä tuijottaessa ryhti painuu kumaraan ja usein jo iltapäivällä silmiä kutittaa. Silmien säästämiseksi pääte kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas ja alaviistoon. Työskennellessä silmiä kannatta lepuuttaa suuntaamalla katse näytöltä säännöllisesti kauas eteen, jolloin silmä rentoutuu.

Jos silmät silti kutiavat ja kuivuvat herkästi, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen kehottaa kokeilemaan optikolta saatavia päätelaseja, jotka vähentävät silmien jännitystä lähelle katsottaessa. Myös kosteuttavat silmätipat ovat hyvä apu ärtyville silmille.

Laita valot päälle

Muita työympäristöön ja työhyvinvointiin liittyviä tekijöitä ovat työtilan valaistus, lämpötila, ilman laatu ja melutaso. Jos valaistus on huono, rasittuvat silmät entisestään. Hyvä valaistus on tasainen eikä se osu suoraan kasvoihin tai heijastu päätteeltä. Jos toimiston valo ei tunnu riittävältä, paras ratkaisu on pöytävalo, jota on helppo säätää eri suuntiin ja korkeuksille.

Pimeän vuodenaikaan myös aamulla käytettävä kirkasvalolamppu ehkäisee kaamosoireita.

Rajoita älylaitteiden käyttöä illalla

Työpäivän päätyttyä moni jatkaa työntekoa sohvalla ja lukee viestejä kännykällä.

On tavallista saada vastauksia työmeileihin keskiyöllä tai viideltä aamulla.

Uniongelmat ovat lisääntyneet ja yksi merkittävä syy tähän on Helsingin uniklinikan tutkimusjohtajana toimivan Partisen mukaan juuri näyttöpäätteiden tuijottelu myöhään illalla.

– Nukahtamista säätelee aivojen erittämä melatoniini, jota alkaa erittyä elimistöön auringon laskiessa. Tietokoneen näytön ja älylaitteiden sininen valo vähentää melatoniinin tuotantoa ja antaa aivoille käskyn pysytellä hereillä.

Hyvästä unesta kirjan kirjoittanut Partinen suosittelee sulkemaan älylaitteet iltaisin ja rentouttamaan mieltä musiikilla tai lukemalla.

Myös lukemisen sisältö vaikuttaa. Etenkin herkän ihmisen kannattaa valita sänkyyn kevyttä ja hyväntuulista lukemista sillä jännittävät tarinat tulevat helposti uniin ja tekevät unesta levottoman.

Hiljennä merkkiäänet

Toinen merkittävät haittatekijä hyvälle unelle ovat älylaitteista kuuluvat merkkiäänet, jotka kannattaa yöksi hiljentää. Jos kännykkää on ihan pakko käyttää sängyssä, käytä ainakin puhelimen värejä himmentävää yösovellusta tai säädä näyttöä muuten himmeämmäksi.

Syvemmät univaikeudet johtuvat usein stressistä ja arjen kiireestä. Kun kaikkea tarpeellista ei ehdi miettiä ja hoitaa päivän aikana, jäävät asiat mieleen pyörimään ja pitävät hereillä yön pimeinä tunteina. Ongelma on erityisesti naisten.

Selvitä syy unettomuuteen

Unta odotellessa moni turvautuu nukahtamislääkkeeseen. Partisen mukaan lääkkeitä voi käyttää lyhyitä jaksoja esimerkiksi vaikean elämäntilanteen tai pahentuneen stressin yhteydessä. Pidempään käytettynä niihin voi kuitenkin syntyä riippuvuus ja luonnollinen nukahtaminen on entistä vaikeampaa. Vaikka lääkkeet auttavat nukahtamisessa, heikentävät ne unen laatua ja syvyyttä.

Pillerin sijaan Partinen suosittelee unisukkien säännöllistä käyttöä ja viileätä makuuhuonetta.

– Stressaavan päivän päätteeksi myös pieni annos alkoholia voi rentouttaa ilman, että se vaikuttaa selvästi haittaavasti unen laatuun. Runsaampi alkoholin käyttö sen sijaan huonontaa unen laatua, eikä auta unettomuudessa. On tärkeätä selvittää syyt unettomuuden taustalla. Asiassa kannattaa kääntyä herkästi esimerkiksi työterveyshuollon puoleen.

Jos työ on niin stressaavaa, että sen takia tarvitsee lääkitystä, on jokin vialla. Silloin on syytä miettiä kuinka työnkuvaa voisi muokata vähemmän kuormittavammaksi.

Anna Väre