Kesätyötarinat

Ohjelmistorobotiikka avaa kiehtovia mahdollisuuksia Varmassa

Varma

Tule kanssamme rakentamaan huomisen kestävää työelämää!

Laura Rajala on robotiikan harjoittelijana Työeläkeyhtiö Varmassa. Ohjelmistorobotiikka on uutta ja edistyksellistä ja kesätyö tarjoaakin Lauralle näköalapaikan kehityksen aallonharjalla.

Millainen toimenkuvasi on ja millaiset tehtävät kuuluvat vastuullesi? Toimin robotiikan harjoittelijana tietohallinnon digitiimissä. Työtehtäviini kuuluu prosessien eli robottien ylläpito, toteutus ja testaus. Lisäksi keskustelen säännöllisesti robotiikan työkalujen toimittajan ja liiketoiminnan kanssa. Tyypillinen työpäiväni alkaa niin, että avaan aamulla kontrollikoneen ja katson, mitkä robotit pyörivät. Tarkastan ja valvon, että prosessit sujuvat moitteettomasti. Jos jokin prosessi on kaatunut, ryhdyn selvittämään mitä on tapahtunut ja ilmoitan tästä liiketoiminnalle. Mikäli virhe on robotissa eikä sovelluksessa, käyn prosessia läpi kehitysympäristössä ja katson missä vaiheessa virhe ilmestyy. Sen jälkeen tarkistan dokumenteista, miten se korjataan.

Millainen on koulutustaustasi? Opiskelen tällä hetkellä tietojenkäsittelytieteitä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Olen aiemmin opiskellut Turun yliopistossa kuusi vuotta tietotekniikkaa ja viettänyt vuoden vaihto- oppilaana Japanissa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan kesätyöstä Varmassa? Varma tarjosi ohjelmistorobotiikan harjoittelupaikkaa kouluni työnhakufoorumilla ja innostuin hakemaan tänne. Tavatessani tulevan esimieheni minulle iski valtava halu oppia ohjelmistorobotiikkaa, vaikka minulla ei ollut aiempaa kokemusta sen parissa työskentelystä. Olin koodannut Javaa ja SQLää.

Miksi olet kiinnostunut juuri tästä alasta? Ohjelmistorobotiikka on uutta ja edistyksellistä, tässä pääsee työskentelemään kehityksen aallonharjalla. Lähitulevaisuudessa on myös mahdollista käyttää tekoälyä ohjelmistorobotiikalla automatisoitujen prosessien laajentamiseen. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä tietohallinnon tehtävissä, mahdollisesti IT- infrastruktuurin, esimerkiksi verkkojen, servereiden ja robotiikan parissa.

Mitä olet oppinut kesätyössäsi? Olen oppinut käyttämään Blue Prism -ohjelmistotyökalua ja rakentamaan robotteja. Lisäksi olen oppinut valtavasti robottien käytöstä liiketoiminnassa. Myös isossa organisaatiossa työskentely on ollut uutta, olen päässyt seuraamaan eri osastojen ja järjestelmien kehitystä yrityksen sisällä. Ohjelmistorobotiikka on uusi ja yleistyvä asia. Uskon, että kymmenen vuoden sisällä Suomen jokaisessa suuressa yrityksessä käytetään ohjelmistorobotiikkaa.

Millainen työnantaja Varma on ollut? Ensimmäinen ajatukseni ensimmäisenä työpäivänä oli, voivatko ihmiset olla aina näin iloisia? Joustavien työaikojen puitteissa olen saanut harjoittelijana itse päättää milloin tulen ja lähden töistä. Minut on otettu vastaan täysivaltaisena työyhteisön jäsenenä. Ilmapiiri on hyvin rento, meillä on avokonttori ja vapaat työpisteet. Täällä oppii helposti tuntemaan uusia ihmisiä eikä ole sellaista pönötysmeininkiä.

Miten perehdyttäminen on järjestetty? Aloitin työt huhtikuussa ja perehdytys kesti puolitoista kuukautta. Olin erilaisissa perehdytyspalavereissa ja koulutussessioissa, joissa käytiin läpi eri osastoja, järjestelmiä ja ihmisiä.

Mikä työssäsi on parasta? Mikä sinua motivoi? Pidän ongelmien ratkomisesta, joka päivä oppii uutta ja virhetilanteista oppii eniten. Olen oppinut prosesseja ulkoa ja osaan helpommin vastata liiketoiminnan kysymyksiin. Olen saanut paljon varmuutta omaan tekemiseen. Muistan, kun yhtä robottia oli yritetty saada jo pidemmän aikaa toimimaan. Tein omat korjaukseni, joista olin kokonaan itse vastuussa ja sain robotin toimimaan täydellisesti.

Oletko kiinnostunut työskentelemään ulkomailla? Haluaisin työskennellä tulevaisuudessa ulkomailla. Olen kiinnostunut erityisesti Japanista ja Etelä-Koreasta.

Miten suosittelisit tätä alaa ja Varmaa nuorille? IT-ala liittyy nykyään kaikkeen ja sen sisällä on mahdollisuus tehdä kaikenlaista. Kesätyöpaikka Varmassa näyttää hyvältä CV:ssä ja avaa varmasti monia ovia.  

Lue lisää, kuinka ohjelmistorobotiikasta tuli arkea Varmassa

Kuva ja Teksti: Niko Jekkonen

Artikkeli on tehty yhteistyössä Varman kanssa.