Palkka

Näin valmistaudut palkkaneuvotteluun

Älä pelkää palkkaneuvottelua. Huolellisella valmistautumisella saat haluamasi. Luota itseesi ja osaamiseesi!

Jos ei pyydä lisää palkkaa, on sitä vaikea saada

Palkankorotuksia kannustetaan pyytämään aina kohtuullisesti ja oman tason mukaisesti. Mutta miksi? Tutkimusten mukaan korkeammista luvuista aloitetut palkkaneuvottelut mahdollistavat paremman lopputuloksen työntekijää ajatellen. Palkkapyyntö ei tietenkään saa olla hatusta repäisty tähtitieteellinen summa, vaan sille on oltava aina hyvät ja realistiset perustelut.

Opettele neuvottelemaan palkkakeskusteluissa

Neuvottelutaidot ovat kaiken a ja o kaikessa työelämässä - niin myös palkkakeskusteluissa. Vaikka palkkatasot ovat miehillä toisinaan aavistuksen suurempia, naisilla on palkkaneuvotteluissa hyvä sauma tasoittaa peli. Naiset voivat joissakin tapauksissa olla jopa kilpailuhenkisempiä kuin miehet, joten siitä voi olla hyötyä palkkaneuvotteluissa.

Murra jää huumorilla palkkaneuvottelussa

Palkkaneuvottelut ovat usein jännittäviä ja vähän kireitäkin paikkoja. Tilanteeseen sopiva huumori keventää tunnelmaa ja osoittaa, että tärkeätkin neuvottelut sujuvat sinulta rennon varmalla otteella.

Kompromissi ei kannata

Vaikka kuinka neuvottaisiin etsimään kompromissia, älä koskaan taivu siihen oman etusi kustannuksella. Pidä ehdotuksesi järkevissä puitteissa ja perustele tahtosi selkeästi ja kiteytetysti. Vaikka vastapuoli eli työnantajasi haluaisi joustaa, se ei tarkoita, että sinun pitäisi suostua kaikkeen. Luota itseesi, osaamiseesi ja palkkavaatimukseesi.

Kilpaile, mutta hyvässä hengessä

Palkkaneuvottelu on kuin peliä, jossa kilpailuhenkisyydellä voi pärjätä paremmin kuin uskotkaan. Aja rohkeasti omia etujasi, mutta älä jyrää ketään. Hyvät neuvottelutaidot kehittyvät kokemuksen myötä, ja vaikka tällä kerralla palkkatoiveesi ei toteutuisikaan, ensi kerralla se voi jo toteutua. Älä siis lannistu!