Näin vaikutat puheellasi, asiantuntija
Puhetaito on asiantuntijan tärkeimpiä taitoja. Tässä puhekouluttaja Juhana Torkin parhaat vinkit vaikuttavaan puheeseen ja väittelyiltä välttymiseen.
Puhetaito ei ole lahja, vaan taito, jonka jokainen voi opetella.
Puhekouluttaja Juhana Torkin mukaan puhetaitoon liitetään usein turhaa mystiikkaa, jonka uskotaan liittyvän puhujan karismaan tai geneettisiin ominaisuuksiin.
– Kun aloin opiskella klassista retoriikkaa yliopistossa, huomasin, että puhetaito on joukko täysin opiskeltavissa olevia tekniikoita. Luonnollisesti myös tässä lajissa harjoittelu tekee tehtävänsä.
Torkki erottaa toisistaan puhetaidon ja esiintymistaidon, joista ensimmäinen viittaa puhumisen sisältöön ja jälkimmäinen tapaan, jolla viesti esitetään.
Tiedon jakaminen ei riitä
– Moni asiantuntija ajattelee, että asiat puhuvat puolestaan, kun vaan nostan tietoni nähtäville.
Pelkkä tiedon siirto onnistuu mainiosti sähköpostilla, kun taas kasvoittain tapahtuvan puheen tulisi aina tuottaa lisäarvoa kuulijalleen.
Kasvoittain tapahtuvan puheen tärkein tavoite on Torkin mukaan vaikuttaminen.
– Hyvä puhe jättää muistijäljen, koskettaa tunteita ja motivoi toimintaan. Siten puheen tai esityksen tulisi aina aikaansaada jonkinlainen muutos kuulijoissa.
Ole selkeä ja suomenna
Vaikuttava asiantuntija käyttää puhuessaan universaalia yleiskieltä ja suosii selkokielisyyttä.
Torkin mukaan asiantuntijan tulisi välttää alansa slangia ja teknistä sanastoa ja puhua tavalla, jota tavallinen Hesarin lukija ymmärtää.
Plussaa puhekouluttaja antaa kansankielisyydestä sekä hauskoista kielikuvista, jotka rikastuttavat esitystä.
– Esimerkiksi talouden tilasta olen kuullut sanonnan: ”vielä yhdet löylyt tuosta kiukaasta saa ennen kuin se jäähtyy”. Ilmaisu on varsin ymmärrettävä kaikille.
Harjoittele kuin kuntosalilla
Osuvien kielikuvien käyttö vaikuttaa usein spontaanilta innostumiselta, vaikka todellisuudessa ne saattavat olla esimerkiksi kielikuva-työpajan tuotoksia. Sellaisia hän on itsekin järjestänyt asiakkailleen.
Torkin mukaan puheen harjoitteluun voi valmistautua kuin aloittaisi kuntosaliharjoittelun. Ensin on laadittava harjoitusohjelma ja sitten varattava aikaa sen toteuttamiseen.
Jos esityksesi on kahden viikon päästä, varaa viikkokalenteristasi vähintään kolme puolen tunnin slottia ja käytä aika esityksen kokoamiseen, aiheen rajaamiseen ja harjoitteluun.
Mieti kuulijoiden tarpeita etukäteen
Hyvä apuväline esitykseen tulevan tiedon karsimisessa on 180-asteen kääntötekniikka.
– Käännä pelilautasi niin, kuin katsot asetelmaa vastapuolen näkökulmasta. Mieti mikä aiheessasi olisi hänen näkökulmastaan kiinnostavaa ja miten tietosi voisi vastata hänen kysymyksiinsä.
Kun pidät puhetta esimerkiksi potentiaalisille asiakkaille, on hyödyllistä miettiä, mitä yrityksesi heille merkitsee ja miten he siihen asennoituvat. Omalle tiimille tai oman yrityksen tilaisuudessa puhuttaessa puheessa on mahdollista viljellä huomattavasti enemmän yhteisön omaa kieltä ja kuulijoille tuttuja symboleja.
Pyydä palautetta ja kuuntele
Hyvä tapa kehittää puhe- ja esiintymistaitojaan on pyytää kuulijoilta palautetta. Torkin mukaan yleisö kiinnittää usein huomiota eri asioihin kuin puhuja kuvittelee, ja siten palaute voi yllättää.
Joskus esitys aikaansaa kiivastakin keskustelua. Mikäli keskustelu on kärjistymässä vastakkainasetteluksi, aikalisä auttaa.
– Väittelyyn joutumista on aina syytä välttää. Silloin on hyvä ajatella, että eri mieltä oleva ihminen puolustaa näkemystään suojellakseen itselleen tärkeitä asioita. Paras tapa ratkaista tilanne on puhua vähemmän ja kuunnella enemmän. Joskus saattaa olla hyväksi varata uusi ajankohta, jolloin keskustelua voidaan jatkaa rauhallisemmalla mielellä.