Työnhaku

Muuta rohkeasti työn perässä

24.2.2016 klo 9:30

Työpaikka ei välttämättä löydy omalta kotipaikkakunnalta. Ajatus työn perässä muuttamisesta voi tuntua työläältä, mutta se saattaa avata uralle aivan uusia polkuja.

ICT-tukiasiantuntija Janne Venäläiselle ajatus työn perässä muuttamisesta tuli ihan sattumalta. Hän tarttui rohkeasti haasteeseen ja muutti Joensuusta Helsinkiin.

– Minusta tuntui, että edellisessä työssäni olin vain jäänyt junnaamaan paikoilleni. Halusin päästä uralla eteenpäin. Kaverini vinkkasi sattumalta, että Helsingissä olisi minulle sopiva työ tarjolla, joten ajattelin laittaa työhakemuksen menemään, Janne muistelee.

Koko muutto- ja työpaikanvaihtoprosessi oli Jannen osalta yllättävän nopea.

– Hakemuksen lähettämisen jälkeen minulle soitettiin jo kahden päivän kuluttua, ja sovimme työhaastattelun skypen välityksellä. Päivä haastattelun jälkeen sain soiton, että minut on valittu työhön. Työnvaihtoon liittyviin asioihin meni aikaa noin kuukausi, jonka jälkeen aloitin uuden työn.

Muutto uudelle paikkakunnalle

Asuinpaikkakunnan vaihtaminen vaatii rohkeutta. Janne päätti vain lähteä.

– Ajattelin, että jos en nyt lähde, niin kaduttaa varmasti vanhempana. Asun yksin, joten senkin vuoksi lähteminen oli helpompaa. Paikkakunnan vaihtaminen vaatii muuttovaiheessa paljon organisointia.  Asunnon etsiminen uudelta paikkakunnalta, ja minun tapauksessani vuokralaisen löytäminen omistusasuntooni olivat suurimmat haasteet, Janne sanoo.

Janne Venäläisen mukaan hankalinta muutostilanteessa ei siis suinkaan ollut muutto, vaan asiallisen vuokralaisen löytäminen tyhjilleen jäävään Joensuun asuntoon.

– Oli jos jonkinlaista kulkijaa, mutta onneksi löysin lopulta hyvän vuokralaisen. Sain yllättävän helposti vuokra-asunnon Helsingistä. Menin sunnuntaina Helsinkiin auto täynnä tavaraa ja maanantaina alkoivat työt. Olin sopinut yhden asuntonäytön sille sunnuntaille. Asunto on yksityisen henkilön omistuksessa ja hän oli heti valmis vuokraamaan asunnon minulle. Asunto on kivenheiton päässä työpaikastani, joten sijainti ei voisi olla loistavampi, Janne iloitsee.

Miten elämä muuttui muuton jälkeen?

Janne on sopeutunut uuteen kotipaikkakuntaansa ja työhönsä hyvin. Työnkuva ei ole vielä ensimmäisten kuukausien aikana paljoakaan muuttunut, mutta myöhemmin luvassa enemmän ns. lähitukityötä, jota aikaisemmassa työpaikassa ei ollut lainkaan.

– Samalla tavalla arki rullaa täälläkin kuin Joensuussa, vaikkakin Helsingissä on toki enemmän ihmisiä ympärillä. Lähtemistäni helpotti osaltaan myös se, että minulla asuu sisko ja veli Helsingissä, niin en ole ihan yksin uudessa paikassa. Lisäksi muutamia hyviä ystäviä asuu täällä myös.

Jannen mukaan työpaikkaa vaihtaessa kannattaa ottaa huomioon irtisanomiaika vanhasta työstä, ettei tule päällekkäisyyksiä tai muita ongelmia kahden työn välillä. Hän myös kannustaa ihmisiä tarttumaan rohkeasti uusiin työhaasteisiin kotipaikkakunnan ulkopuolella.

– Jos tulee mahdollisuus lähteä, niin suosittelen. Jos ei lähde, harmittaa varmasti tulevaisuudessa. Ainahan sieltä toiselta paikkakunnalta pääsee sitten pois jos ei viihdy. Usein pääkaupunkiseudulla on myös enemmän mahdollisuuksia uralla etenemiseen, Janne sanoo.

Janne vinkkaa myös, että muutossa kannattaa hävittää kaikki ylimääräinen roina pois, sillä se helpottaa muuttoa kummasti.

– Itse luovuin ennen muuttoa kaikesta turhasta. Muuttoni oli siis sujuva ja voin aloittaa arjen ns. puhtaalta pöydältä.