Blogi

Miten selättää tämä päättymätön etätyö?

8.9.2020 klo 11:52

Keväällä joka ikinen kanava suorastaan tursusi vinkkejä etätyöhön, etäpalavereihin ja kodin tuunamiseen toimistokelpoiseksi. Nyt kun takana on jo kutakuinkin puoli vuotta etätyötä ja edessä mitä todennäköisimmin vielä samanmoinen rykäys, mistä löytää inspiraatio ja innostus kotitoimistolla työskentelyyn?

Niille, joille etätyöstä tuli se uusi normaali työnteon arki viime keväänä, lienee jo aika selvää, että ergonomiasta tulisi huolehtia kotonakin, taukoja kannattaa pitää ja video on kiva lisä palavereissa. Vinkit jaksamiseen on kulutettu puhki ja iloa fyysisesti yksitoikkoisiin päiviin haetaan milloin kävelypalavereista, milloin virtuaalisista kahvitauoista. Mutta mistä löytyisi voimat jaksaa tätä yhtä ja samaa outoa arkea vielä kuukausitolkulla, vailla tietoa tämän ajanjakson päättymisestä?

Kesää kohti mentäessä valon pilkahduksena näkyi sentään kesälomat: loma toi hengähdystauon edes luurit päässä elämiseen, vaikka monelle lomakin tarkoitti samojen seinäpaneeleiden kuluttamista katseella, sillä matkustaa ei juuri voinut saati uskaltanut. Mutta oli sentään lämpö, valo ja se loma. Mitä meille tapahtuu, kun marraskuun harmaat ja flunssakierteet vyöryvät päälle? Mistä löytää inspiraatio uuden kehittämiselle, innostumiselle ja ilolle työssä?

Ilon kautta, oikeasti

Itselleni kohtaamiset kollegojen ja kumppaneiden kanssa ovat työn suola: yhdessä tekemistä täysillä, muttei otsa rypyssä. Vitsiä saa ja pitää heittää, etenkin nyt kun tunnelma on monena päivänä kuin juoksuhiekassa tarpoisi, kuten kollega hyvin totesi. Toiselle ilo työhön syntyy jostain muusta kuin naurusta, mutta oli ilon lähde mikä tahansa, nyt jos koskaan sitä kannattaa vaalia. Miettiä niitä pieniä arkisia asioita, jotka tekevät päivästä edes hitusen paremman, ja lisätä niitä päivään, vaikka väkisin.

Itse olen huomannut hymyileväni ja nauravani työpäivän aikana huomattavasti enemmän pitäessäni videon päällä kokouksissa, joten olen päättänyt pitää sen kameran auki ainakin suurimman osan ajasta. Aivan sama onko päällä pieruverkkarit vai huulipunaa. Tämä hymyily ja nauraminen nimittäin kertautuu myös muissa: kannustaa avoimuuteen, poikii parempia keskusteluita ja nauraminenhan jopa lievittää stressiä.

Mikä on sinun tapasi selättää loputon etätyö, jaa vinkkisi!