Työhyvinvointi

Mitä työ sinulle merkitsee?

Työ on tärkeä henkisen hyvinvoinnin tukipilari. Harva haluaa oikeasti lojua loputtomiin palmun alla mitään tekemättä.

Meillä on tarve kokea olevamme merkityksellisiä ja tarpeellisia. Haluamme onnistumisen kokemuksia.

– Meillä on tarve kasvaa, kehittyä, luoda uutta sekä muovata elämää oman visiomme mukaiseksi. Työ on siihen loistava väylä, kunhan valitsee itselleen mielekästä työtä. Toisaalta jokaisesta työstä on mahdollista löytää jotain hyvää ja mielekästä, työyhteisövalmentaja Pirkko Tavaila sanoo.

Työn tärkeän merkityksen ymmärtää, kun miettii miten meidät on varustettu – ei vain metsästämään ja selviämään hengissä, vaan ajattelemaan älyllisesti.

– Meillä on kaksi aivopuoliskoa, joista toinen hoitaa luovuuden ja toinen logiikan. Lisäksi meitä auttaa intuitio, joka jakelee oivalluksia ja bisnesideoita sen minkä ehtii, kun sille antaa mahdollisuuden.

Parhaimmillaan työ antaa energiaa ja voiton tunteita. Se kehittää itsenäisyyttä ja itsevarmuutta.

– Negatiivisessa ääripäässä työ alkaa hallita elämää, näivettää ihmissuhteet ja lopulta uuvuttaa fyysisesti sekä henkisesti. Jokainen on itse vastuussa siitä, että työ on merkityksellistä, mutta ei koko elämä.

Asiantuntijana:
Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, mentori, työyhteisövalmentaja, inspiroiva esiintyjä, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila.
www@eatbenow.com

Lukijat vastaavat mitä on työn merkityksellisyys

Kysyimme lukijoiltamme, mitä työ heille merkitsee.

”Asiakaspalvelu työ antaa paljon, välitöntä palautetta, niin hyvää kuin huonoakin. Hymyssä suin menen aina töihin. Asiakkaat ovat ihania ja työyhteisö paras mahdollinen.”

“Työpaikkani merkitsee minulle paljon. Se on kuin toinen koti minulle. Siellä arvostetaan kaikkia ja vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri. Puhallamme yhteen hiileen ja tsemppaamme toisiamme. Harrastamamme taukojumppaa kahdesti päivässä, nauru raikaa ja tilaa on myös surra jos siltä tuntuu!”

”Olen keski-ikäinen nainen. Tällä hetkellä olen ollut mukana työelämässä yli puolet elämästäni. Olen nähnyt läheltä miten yritys kasvaa, kansainvälistyy, kukoistaa ja nousee markkinajohtajaksi. Olen kokenut myös yt-neuvotteluja, vaikeita aikoja ja uudelleen organisoitumista. Kaikesta on jotain opittu ja selvitty. Olen ollut onnekas, sillä päivääkään en ole ollut työttömänä. Lapsille yritän sanoa, että ahkeralle riittää aina töitä. Nykyään en kyllä sitä voi enää kauheasti korostaa, sillä maailma on muuttunut. Aina ei voi itse vaikuttaa.
Työ ei ole koskaan ollut minulle kaikki kaikessa tai uran rakentaminen päällimmäisenä mielessä, mutta se on ollut tärkeä paikka. Paikka jossa olen saanut haastaa itseäni oppimaan ja kokemaan onnistumisen iloa henkilökohtaisten ja yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta. Paikka jossa olen saanut kokea kuuluvansa mukavaan ja kannustavaan porukkaan. Epäilemättä tarkkuutta vaativa ja hektinen työ on muokannut toimintaani tehokkaaksi ja ajatusmaailmaa ongelmia ratkovaksi. Työelämä on välillä uuvuttavaa ja vaatimukset kasvavat sitä mukaa mitä raadollisemmaksi kilpailu markkinoilla käy. Miesystäväni jäi työttömäksi. Hän on siinä iässä ja elämäntilanteessa että uudelleen työllistyminen ei ole hänelle maailman tärkein asia. Hän osaa nauttia siitä, että on aikaa harrastaa ja ihmetellä maailmanmenoa. Ei ole kiire.
Se on saanut minut miettimään työn merkitystä uudelta kantilta. Mitä jos sitä ei enää olisi? Mikä olisi yhteisöni sen jälkeen ja miten aikani kuluisi? Ehkä aloitan jo nyt jonkun uuden harrastuksen, ihan varmuuden vuoksi. Sitä paitsi työlle on hyvä olla vastapainoa, että jaksaa mahdollisimman hyvin siinä mukana.”

”Työ saattaa ensi ajatuksena tuntua asialta, joka on pakollista ja rankkaa. Mutta todellisuudessa työ on jotain paljon suurempaa. Se on omien taitojen kehittämistä ja oman panoksen antamista. Työn kautta me luomme tämän yhteiskunnan, Suomen ja koko maailman. Ehkä emme huomaakaan, mutta työ myös muokkaa meitä, sillä se näyttää meille, mikä on meidän paikkamme, aikamme ja mahdollisuutemme vaikutta toisten ja itsemme parhaaksi.”

“Työ merkitsee minulle muutakin kuin pelkästään rahaa kaikkeen turhaan. Työ vaatii monta ponnistelua elämästä ja antaa uusia kavereita, kokemuksia, ideoita ja onnenpäiviä itsellesi! Työ merkitsee jotain mitä et voi vapaa-ajalta saada. Työ on kaiken avain elämään ja antaa sinulle mahdollisuuden avata lukkoja kaikista ovista, joista sinä menet!”

”Minulle työssä on tärkeää viedä eteenpäin arvokkaiksi katsomiani asioita, joiksi ajattelen laajasti ihmisen ja luomakunnan hyvinvoinnin edistämisen. Nyt toimin tiedon, osaamisen ja terveyden alueilla. On samantekevää, olenko yrittäjä vai palkkatyössä, kunhan näen toivomaani kehitystä. Tarvitsen kuitenkin todisteen pätevyydestäni, ja se on itse hankkimani elanto. Sitä en saisi vapaaehtoistyössä.”

”Joillekin työ merkitsee rahaa ja toimeentuloa. Minulle se merkitsee enemmän. Se on toisten auttamista ja tukemista elämän karikkoisella polulla. Läsnäolemista ja aitoa välittämistä. Itsensä likoon laittamista.”

”Teen työtä mistä pidän. Mielekäs työ tuo sisältöä elämään. Vaikka välillä ei töihin lähtö houkuttaisikaan. Työ on yksi elämän tärkeä osa-alue vaikkakaan ei se tärkein. Se tuo raamit arkeeni. Yksi tärkein asia on kuitenkin hyvä työporukka ja esimies. Minun työpaikallani puhallamme yhteen hiileen ja homma toimii yleensä hyvässä hengessä!”

”Se oli tärkeää. Olin 42,5 vuotta samalla työnantajalla töissä. Nyt eläkkeellä, jonka olen todellakin ansainnut.”

”Työ merkitsee minulle mahdollisuutta tehdä asioita, jotka tuovat elämään iloa. Eniten työ kuitenkin merkitsee yhteiskuntakelpoisuutta, mikä jokaiselle työttömällekin olisi tärkeää. Työ merkitsee mahdollisuutta eläkkeeseen, turvattuun elämään ja sitten joskus myös eläkkeeseen.”

”Työ merkitsee ensisijaisesti elantoa, mutta koen myös tarpeelliseksi päivittäin mennä töihin ja nähdä työkavereita. Olen myös iloinen, että voin sairaanhoitajana auttaa ihmisiä.”

”Nykyinen työni merkitsee toimeentuloa ja porukkaan kuulumista. Työympäristö ja ihmissuhteet työkavereihin ovat tärkeitä. Olen saanut vähemmänkin kivoista työpaikoista pitkäaikaisia ystäviä ja kiitän niistä tänä päivänä. Toivon pääseväni tulevaisuudessa työhön jota oikeasti haluan tehdä.”

”Työ on avain elämään, josta voi keskustella pystypäin tuttavien kanssa. Ilman työtä olen jotenkin vajaa ja huono, ilman omaa syytäni. Silti työn olisi oltava minulle merkityksellistä, muutenkin kuin toimeentulon turvaajana.”

”Työ merkitsee minulle toimeentuloa, päivään sekä viikkoon tulee ryhtiä, kun aamulla lähtee töihin. Työ on myös sosiaalinen ympäristö ja takaa sopivan toimeentulon.”

”Työ merkitsee minulle toimeentuloa. Mahdollisuutta maksaa laskut ja elättää itsensä. Toki olisi mukavampaa, jos saisi työpaikan, jossa viihtyy paremmin ja mikä on juuri sitä alaa mitä rakastaa. Toivottavasti joku päivä.”

”Työ merkitsee minulle järjen pysymistä päässä. Työttömänä tulisin hulluksi ilman mitään järkevää tekemistä. Työ merkitsee minulle tärkeyden tuntua, mahdollisuutta olla hyvä siinä mitä teen. Sekä tietenkin toimeentuloa.”

”Työ merkitsee minulle paikkaa, jossa voi hengittää. Kotona on liikaa ongelmia, mitä miettiä. Töissä voi keskittyä työntekoon. Töissä on tärkeä, kuuluu johonkin, on osa ryhmää. Töissä on mahtavat työkaverit joiden kanssa työ ei edes tunnu työltä. Olen onnekas.”

”Työskentelen baarimikkona, ja rakastan työtäni! Työni merkitsee minulle luovuutta, esimerkiksi silloin kun saan tehdä asiakkaalle drinkin, johon saan itse päättää mitä laitetaan. Monet ihmiset juttelevat minulle tiskillä, ja kertovat asioitaan, elämäntarinoitaan tms. Jotkut tulevat pelkästään teellekin, ihan vain minulle juttelemaan, koska heillä ei ole muita. Minulle tulee todella hyvä mieli, kun saan asiakkaat iloisiksi ja välillä heidän päivänsä parantumaan sillä, että neuvon parhaani mukaan, juttelen tai edes kuuntelen.”

”Jos ansiotyö ja kutsumustyö edes osittain kohtaisivat, merkitsisi työ onnellisuutta. Jos työ on vain leivän hankkimista, se on elämän tyhjäkäyntiaikaa. Jos työ on ainoastaan kutsumuksen täyttämistä, se tosin antaa mielihyvää hetkittäin, mutta luo stressiä ja ahdistusta taloudellisen epävakauden tähden. Toivon siis, että jo ennen eläkeikää löytäisin tyydyttävän yhdistelmän. Ja että moni muukin löytäisi.”