Talous ja raha

Miksi kiinnostua sijoittamisesta?

Toimittaja Merja Mähkä tutustui sijoittamiseen jo nuorena uskoo, että muidenkin kannattaisi. Säännöllinen sijoitussäästäminen on mahdollisuus turvata omaa tulevaisuutta ja kiinnostua samalla maailmasta uudella tavalla.

Sijoittajaksi 7 päivässä -kirjan yhdessä Unna Lehtipuun kanssa kirjoittanut Merja Mähkä on ollut yksi kasvavan sijoitusbuumin käynnistäjistä. Hän ei koskaan ajatellut saavansa osaamisestaan ammattia, mutta nykyään valtaosa hänen työtehtävistään liittyvät jotenkin sijoittamiseen.

– Tulin kaapista harrastukseni kanssa Ompeluseuran talousgurut tapahtumassa 2,5 vuotta sitten, kun näin, miten arkaillen ihmiset puhuivat raha-asioistaan. Kerroin 230 000 euron sijoitussalkustani ja siitä kuinka olen sen hankkinut. Puhuessani näin, kuinka salissa syttyi silmiä. Siitä rohkaistuneena tarjosin omaa sijoituskolumniani Hesariin ja nykyään kirjoitan ja puhun aiheesta paljon, Mähkä kertoo.

Mähkän salkun pohjana ovat vanhempien tekemät sijoitukset, jotka ovat antaneet hyvän pesämunan, ja uskon sijoittamisen kannattavuuteen. Seurattuaan salkkunsa rakentumista pienestä saakka, sijoittaminen tuntui Mähkästä enemmän luonnolliselta kuin pelottavalta riskiltä. Siksi hän innostui opiskelemaan aihetta äitiyslomalle jäätyään.

– Olen huomannut, että muita välillä ärsyttää, kun olen maininnut lapsuudesta peräisin olevat sijoitukset. Mutta olen pitänyt niistä puhumista tärkeänä, koska lapsille sijoittaminen on viisasta, jos siihen vain on suinkin mahdollisuus. Isäni minulle tekemät sijoitukset ehtivät moninkertaistua siihen mennessä, kun jäin äitiyslomalle 34-vuotiaana.

Sijoittaminen on säästämistä

Mähkän mukaan sijoittamiseen kannattaa suhtautua pitkäaikaisena säästämisenä, jolloin rahastoihin tai osakkeisiin siirtää joka kuukausi osan palkasta. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi omassa pankissa avattavan arvo-osuustilin kautta.

– Nykyään rahastojen hallintakustannukset ja osakkeiden ostomaksut ovat laskeneet niin paljon, että alkuun pääsee varsin pienilläkin summilla.

Sopiva tähtäin sijoitusten kasvattamiseen kannattaa asettaa 20–30 vuoden päähän, mutta osakkeissa seitsemän vuotta on minimiaika, joka sijoituksia tulisi pitää.

– Siinä ajassa kurssit ehtivät käydä pohjalla ja tulla takaisin ylös. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovat aina nousseet. Helppoja aloitustuotteita ovat matalakuluiset indeksirahastot, jotka sijoittavat pörssin ostetuimpiin osakkeisiin ja tarjoavat noin 7–9 % tuottoa. Indeksirahastojen arvo voi vaihdella vuosien varrella paljonkin, mutta pitkän sijoitusajan myötä riski tasaantuu.

Osta ja unohda

Hyvä sijoitussalkku voi sisältää rahastoja tai osakkeita, mutta tärkeintä on hajauttaa sen sisältö kattavasti eri toimialoille. Jos yhdellä toimialalla menee huonosti, menee toisilla yleensä paremmin, ja tasapaino säilyy. Aloittelevalle osakesijoittajalle suositeltavaa olisi valita salkkuun vähintään 5–7 yritystä eri aloilta.

Hajauttamisen sääntöihin kuuluu myös se, että ostot kannattaa jakaa eri kuukausille, jolloin kurssien ajalliset heilahtelut jakautuvat tasaisemmin.

Moni sijoittaa mieluiten yrityksiin, joista itse pitää tai joiden toiminnan he uskovat tulevaisuudessa kehittyvän. Jos maailman tila huolestuttaa, voi rahastoissa sijoittaa esimerkiksi vastuullisiin yrityksiin tai puhtaan energian tuotteisiin.

Mähkä luottaa erityisesti kuluttajatuotteisiin, sillä esimerkiksi vessapaperia ja lääkkeitä tarvitaan joka suhdanteessa. Hän on kerännyt salkkuunsa erityisesti yhdysvaltalaisia kuluttajabrändejä, joiden asiakkaat ovat uskollisia ja joiden toimintaa hän ymmärtää.

Moni harrastajasijoittaja käyttää osta ja unohda -taktiikkaa, jota Mähkäkin pitää ihan hyvänä.

– Vaikka monet metsästävät hetkeä, jolloin kurssi olisi korkealla ja voitot olisi helppo lunastaa, ei tällainen ennustaminen yleensä onnistu ammattilaisiltakaan. Tärkeämpää on säästää joka kuukausi tasaisesti, ja jatkaa sijoittamista myös silloin kun kurssit tippuvat. Silloin myös osakkeiden hinta laskee, ja niitä saa omaan salkkuun enemmän.

Mähkä uskoo myös, että jos yritys on hyvä ei siitä kannata luopua, sillä se tarjoaa jatkossa vielä parempaa tuottoa. Hyödyllisempää olisi luopua salkkuun pesiytyneistä vikavalinnoista, jotta salkussa olisi vain helmiä.

– Tappiolla myyminen on toki henkisesti tosi vaikeaa. Omassa salkussani on yhtiö, joka on yli 3000 euroa tappiolla, ja onhan sen inhottavaa myöntää itselleen, että pieleen meni, kalliiksi tuli.

Tähtäimenä vapaus ja riippumattomuus

Sijoittaminen saa lukemaan uutisia uudella silmällä. Mähkä on kiinnostunut erityisesti megatrendeistä, jotka antavat suuntaa siitä, mihin maailma on menossa ja mitä tulevaisuudessa tarvitaan. Kiinnostavia trendejä ovat esimerkiksi kaupungistuminen ja kyberturvallisuus.

Mähkä pohtii paljon myös sijoitustensa vastuullisuutta, mutta  kokee usein yrityksiä koskevan tiedon ristiriitaiseksi.

– Mustavalkoisia asiat eivät ole, sillä sama yritys saattaa esimerkiksi työllistää vaikeasti työllistyviä ja tarjota työntekijöilleen korkeakoulutusta, mutta toisaalta myös kiertää veroja.

Sijoittajana Mähkä tähtää taloudelliseen omavaraisuuteen, jolloin hänen osakkeensa tuottaisivat niin hyvin osinkoa ettei hänen tarvitsisi luopua niistä ollenkaan nostaessaan tuottojaan.

– Varallisuus antaa vapautta ja mahdollistaa ei-tuottaviin asioihin keskittymisen. Se voi olla maitse tapahtuva maailmanympärysmatka, kirjan kirjoittamista tai mentorointia. Kuluttaminen itsessään kiinnostaa minua jatkuvasti vähemmän, sillä viihdyn hyvin kotona ja luonnossa ja saan kicksejä säästämisestä.

Anna Väre