Työnhaku

Mitä mukaan työhaastatteluun? Muista nämä

Työhaastatteluun valmistautuminen on tärkeä vaihe työnhaussa. Haastattelevan yrityksen taustat kannattaakin toki tutkia tarkkaan ja muutenkin valmistautua hyvin mahdollisiin haastaviin kysymyksiin, mutta ennen kuin lähdet kotoasi, kannattaa tarkistaa myös nämä neljä pieneltä tuntuvaa asiaa.

Ainakin nämä neljä asiaa kannattaa ottaa mukaan haastatteluun

1. Puhelinnumero
Työhaastatteluun mennessä kannattaa aina varmistaa, että mukana on haastattelijan puhelinnumero. Matkalla voi sattua aina jotain odottamatonta. Puhelinnumero pelastaa uudelta aikataulutukselta – ennen kuin se voi olla liian myöhäistä. Työelämässä täsmällisyys on valttia; viiden minuutin myöhästymisestäkin on syytä ilmoittaa, kun kyseessä on työhaastattelu.

2. Ansioluettelo
Vaikka olisit lähettänyt jo työhakemuksesi yhteydessä kaikki tietosi cv:n kanssa, kannattaa tärkeät paperit ottaa mukaan työhaastatteluun. Työnantajilla voi olla oma versionsa niistä jo käsissään, mutta sinullakin on syytä olla omasi. Voit tarvittaessa tarkistaa haastattelun kuluessa tietojasi tai tarjota niitä haastattelijalle kauniille paperille printattuna, jos häneltä puuttuu oma versio. Muista myös kirjoittaa ansioluetteloosi mahdollisten suosittelijoidesi nimet ja yhteystiedot. Se osoittaa, että olet ammattilainen ja sinun työtäsi arvostetaan eri työyhteisöissä.

3. Kynä
Ja tarkista ennen haastattelua, että se toimii. Työhaastattelussa kannattaa tehdä muistiinpanoja, mikäli se on sallittua.

4. Muistivihko
Tyhjä vihko auttaa muistiinpanojen tekemisessä; paperin pyytäminen voi tuntua monesta nololta. Mutta mieluummin kannattaa täyttää vihkosen sivuja etukäteen kysymyksillä.  Mieti valmiiksi kysymyksiä, joita haluat kysyä tulevalta työnantajaltasi - voit saada irti työpaikasta jotain uutta. Samalla näytät, että olet valmistautunut haastatteluun ja kiinnostunut työnantajan toiminnasta muutakin kuin pelkän pestin vuoksi. Älä kuitenkaan räplää muistivihkoasi kuin kännykkää – se antaa hermostuneen kuvan.

Lähde: Taloussanomat