Luonnollinen verkostoituminen kannattaa
Lumi Maunuvaara, 21, perusti oman kosmetiikkamerkin yhdessä ystävänsä kanssa. Kaksikko on hyödyntänyt luonnollisen verkostoitumisen moniammatillista voimaa – ja apua on yllättäen löytynyt monesta eri suunnasta.
Havu Cosmetics on Lumi Maunuvaaran ja hänen ystävänsä Tatu Fontellin yritys. Lokakuussa 2017 perustetun kosmetiikkayrityksen ensimmäinen tuote oli suomalaisesta koivusta valmistettuihin hylsyihin pakattu huulipuna.
Miksi kosmetiikkayritys, Lumi?
– Kyllästyin jo lukioaikoina kosmetiikkamaailman pinnallisuuteen ja piirtelin huvikseni erilaisia kosmetiikkapakkauksia ja suunnittelin mielessäni kaikenlaista. Kemiaa ja biotekniikkaa opiskellessani asia muuttui konkreettiseksi ja perustimme ystäväni kanssa yrityksen, Lumi Maunuvaara kertoo.
Lumi opiskeli taidelukiossa ja hakeutui sieltä teknillisiin opintoihin. Urapolut eivät kuitenkaan olleet aluksi kovin selkeitä ja Lumi haki oikeita väyliä toteuttaa ammatillisia unelmiaan. Hän halusi tehdä luovaa työtä ja yhdistää teknistä puolta sekä kemiaa taiteeseen. Yrittäjyys alkoi siis Lumin omien sanojen mukaan ”nuoruuden tuskasta”.
– Suuri kiitos Aalto yliopiston ChemArts -kurssille, joka oli viimeinen silaus valitsemalleni tielle. Kurssilla yhdisteltiin muotoilua ja kemiaa eli sillä oli suuri merkitys Havu Cosmeticsin synnyssä, Lumi hymyilee.
Huulipuna herätti kansainvälistä kiinnostusta
Havu Cosmeticsin ensimmäinen tuote, huulipuna, esiteltiin syksyllä 2018 Habitare-messuilla. Erikoiset tuotteet herättivät kiinnostusta messukävijöissä ja kansainvälisesti: jopa maailmankuulu design-lehti Wallpaper* kiinnostui Havu Cosmeticsin huulipunista. Ensimmäinen testierä myytiin loppuun vuorokaudessa.
– Minulla ei ole aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. Luonnollisuus, kotimaisuus ja ekologisuus ovat tämän päivän juttuja, ja oma kiinnostukseni luonnonkosmetiikkaa kohtaan sai minut ryhtymään yrittäjäksi. Tuotteita kehittäessäni pääsen myös käyttämään kemian ja biotekniikan osaamistani sekä haastamaan itseäni, Lumi summaa.
Havu Cosmetics -huulipunat on valmistettu luonnollisista raaka-aineista. Koivusta valmistetut pakkaukset ovat uniikkeja, koska puu on eläväinen materiaali. Tuotteiden valmistuksessa tarvitsemansa puusepänkin Lumi löysi omilla kontakteillaan puskaradion kautta.
– Yrityksemme lähti melko lailla tyhjästä. Kehitimme tuotteen, haimme rahoitusta ja aloimme toimia. Haluamme tehdä työtä rennosti, rauhassa ja siten, että se on mukavaa. Verkostoituminenkin on tullut luonnostaan. Emme ole kulkeneet käyntikortit taskussa tilaisuudesta toiseen, vaan hyödyntäneet olemassa olevaa ystävä- ja tuttavapiiriämme sekä tutustuneet uusiin ihmisiin heidän kauttaan, Maunuvaara sanoo.
Tee itsesi näkyväksi
Lumin mukaan verkostoitumisessa on tärkeintä tehdä oma tekeminen näkyväksi eli kertoa ihmisille siitä mitä tekee. Kun itselle on selvää mitä tekee, apuakin on helpompi pyytää.
– On hienoa huomata, että oma idea kantaa. Kun uskaltaa kulkea omaa tietään, ja luoda itselleen arvot jotka tuovat elämään levollisuutta, onnea ja hyvää oloa – tekeminen on mielekästä. Vaikka olenkin yrittäjä, haluan tehdä asioita rauhassa ja itselleni mielekkäällä tavalla, Lumi sanoo.
Havu Cosmetics sai juuri Business Finland Tempo -rahoituksen, jonka avulla yritys suuntaa kansainvälisille markkinoille syksyllä 2019. Seuraavaan erään pakkaukset valmistetaan haavasta ja tervalepästä; mekanismi biohajoavasta PLA:sta (polylaktidista).
– Ajattelen elämää viiden vuoden sykleissä. Nyt tehdään kovasti töitä – ja viiden vuoden päästä katsotaan mikä on tilanne. Jännittävintä on, kun huomisesta ei koskaan tiedä. Mutta juuri siinä piilee jutun juju.
Lumi Maunuvaaran vinkit luonnolliseen verkostoitumiseen:
- Selvitä itsellesi mitä teet, miksi teet ja mitkä ovat tavoitteesi > kun idea on kirkas ja uskot asiaasi, asioiden toteuttaminen, verkostoituminen ja avun saaminen on helpompaa
- Tuo esiin se mitä teet – kerro suunnitelmistasi ja ideastasi
- Uskalla kulkea omaa tietäsi
- Pyydä apua, kysy suosituksia ja tutustu uusiin ihmisiin, esim. kavereiden kavereihin
- Ideoi ja hulluttele innovoidessasi uutta
- Ole kiinnostunut muiden tekemisistä ja ideoista > mieti miten osaamistanne voisi yhdistää
- Älä lannistu, vaikka kaikki kohtaamiset eivät aina olisikaan kannustavia
- Kysy kavereiden mielipidettä – esim. tuotekehityksessä ja ota palaute ilolla vastaan.