Kesätyötarinat

Lumilautailijasta kuljetuksen aluepäälliköksi, Matin ura Postissa alkoi kesätyöstä

Posti Oy

Millainen toimenkuvasi on ja millaiset tehtävät kuuluvat vastuullesi?

Aloitin alun perin kesätöissä jakeluauton kuljettajana kesällä 2006. Pari vuotta myöhemmin lähdin opiskelemaan ja työskentelin koulun ohessa ajojärjestelijänä ja kuskina. Sittemmin olen työskennellyt Postilla myös kuljetusesimiehenä ja suunnittelupäällikkönä. Alkuvuodesta 2018 aloitin aluepäällikön tehtävissä. Alaisinani on neljä kuljetuspäällikköä, terminaalipäällikkö ja suunnittelupäällikkö. Tarjoamme rahtipalveluita ja kuljetusta yrityksille sekä henkilöasiakkaille. Työskentelen tulosvastuullisessa asemassa ja pyrin kehittämään näitä palveluita.

Millainen on koulutustaustasi?

Valmistuin ammattikorkeakoulusta logistiikan linjalta auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi vuonna 2012.

Mikä sai sinut kiinnostumaan kesätyöstä Postilla?

Kiersin parikymppisenä maailmaa lumilautailun merkeissä, reissasin sponsorien avustuksella Sveitsissä, Itävallassa ja Kanadassa. Olin tavallaan jo oman elämäni ajojärjestelijä. Katselin aina miten tavarat liikkuivat lentokentillä ja innostuin hakemaan Postille kesätöihin. Joustavat työt mahdollistivat harrastuksen jatkamisen talvisin.

Mitä erityisesti odotit kesätyöltäsi?

Odotin tietynlaista vapautta ja mahdollisuutta työskennellä itsenäisesti ilman, että esimies hengittää niskaan. Aloitin kesätyöt kuljettajana Helsingissä, missä jakelin pakettiautolla lähetyksiä Kurvin alueella.

Millaisten tehtävien parissa haluat työskennellä tulevaisuudessa?

Olen nyt työskennellyt 10 vuotta tuotannon tehtävissä. Liiketoiminta ja yrityksen pyöriminen on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja tulevaisuudessa olisi hienoa laajentaa osaamista siihenkin suuntaan.

Mitä olet oppinut kesätyössäsi? Miten olet hyödyntänyt kesätyössä oppimaasi myöhemmin urallasi?

Kesätyö loi hyvää pohjaa myöhemmälle uralleni, kuljettajana opin hahmottamaan erilaiset tuotteet ja ajojärjestelijänä laajempia prosesseja sekä matriisiorganisaation toimintaa. Olen saanut paljon näkemystä siihen, miten tavara liikkuu eri pisteissä. Lähestymiskulmani on edelleen hyvin tuotantolähtöinen. Kaikissa töissäni on aina ollut vahvasti läsnä myös asiakasnäkökulma.

Millainen työnantaja Posti on ollut?

Erittäin joustava. Minulla on paljon hyviä työkavereita vuosien varrelta. Postilla on hyvä työilmapiiri ja täällä ymmärretään erilaisia ihmisiä ja lähtökohtia.

Miten perehdyttäminen järjestettiin?

Aloittaessani kesätyöt jakeluauton kuljettajana, vakipiirin kuski oli mukana ensimmäisen viikon. Sen jälkeen pystyin kysymään neuvoja puhelimitse. Nykyisiin tehtäviini olen kasvanut töiden myötä sekä itseäni kouluttaen.

Mikä työssäsi on parasta?

Nautin töiden vaihtelevuudesta ja siitä, että tekemistä riittää koko ajan. Aina tulee jotain uutta, ollaan muutoksen keskellä eikä olla jämähdetty. On myös kiehtovaa katsoa isoa kokonaisuutta.

Mikä on mieleenpainuvin tapahtuma työssäsi?

Muistan vieläkin kun olin Sveitsissä lumilautailemassa ja sain soiton ensimmäiseen työhaastatteluuni. Minulle soittanut kaveri kuulosti hyvältä tyypiltä ja totesi leppoisasti: “Hommat ei varmasti tuota vaikeuksia rennolle lumilautailijalle.”

Millaisia ominaisuuksia tai taitoja työssäsi tarvitaan?

Jakeluauton kuljettajan työ oli tosi fyysistä ja vaadittiin hyvä peruskunto, välillä sai jakaa painaviakin lähetyksiä. Piti opetella myös kadut ja tuotteet. Vaadittiin myös vastuuntuntoa ja oma-aloitteisuutta. Suoraselkäisellä ja hyvällä, rennolla asenteella pääsee pitkälle. Minulle on ollut paljon hyötyä lumilautailussa oppimastani mentaliteetista. Saatoin opetella jotain temppua sata kertaa ennen kuin sain sen onnistumaan. Siihen mahtuu paljon epäonnistumisia, mutta pitää vaan jaksaa treenata. Sama pätee työelämässä.

Millainen on mielestäsi hyvä työnantaja?

Joustava puolin ja toisin. Olin itse esimerkiksi viime vuonna viisi kuukautta isyysvapailla suunnittelupäällikön tehtävistä. Saimme tämän hyvin sovittua esimiehen kanssa.

Miten suosittelisit tätä alaa sekä Postia nuorille?

Tämä on hieno työpaikka itsenäisen työskentelyn ja vapauden kannalta. Olemme yksi Suomen suurimmista työnantajista ja pystymme tarjoamaan monipuolisia tehtäviä. Täällä on paljon pitkiä uratarinoita. Täältä voi hakea uusia haasteita uralle.  

Tutustu Postin tarjoamiin kesätöihin: https://careers.posti.com/

Kuva ja teksti: Niko Jekkonen

Artikkeli on tehty yhteistyössä Postin kanssa.