Kesätyöntekijälle

Kesätyökokemukset ovat tärkeitä myös maahanmuuttajataustaisille nuorille

Eylem Demirtas (19) ja Esmatollah Ehsani (18) ovat kaksi Suomeen muuttanutta nuorta.

He jakavat kokemuksiaan työnteosta ja siitä, miksi erityisesti maahanmuuttajille on tärkeää, että on töitä. Eylem on ollut töissä nyt muutaman vuoden tarjoilijana koulunsa ohella ja Esmatollah oli ensimmäisen kerran kesätöissä viime kesänä Mäkitorpan leikkipuistossa leikittämässä lapsia.

Miten saitte ensimmäisen työpaikkanne ja oliko se teidän mielestänne vaikea saada?
Eylem: Sain ensimmäisen työpaikkani Suomessa sukulaisten kautta heidän ravintolastaan. Tämän hetkisen työn sain soittamalla moniin eri ravintoloihin. En uskaltanut mennä paikan päälle, koska minua jännitti, joten soittaminen oli helpompaa. Tiedän, että monille maahanmuuttajille on vaikea saada töitä, mutta minulla ei ollut suurempia ongelmia. Pitää vain jaksaa yrittää!
Esmatollah: Sain kesätyön TE-toimiston kautta. Jouduin lähettämään todella monta hakemusta, sillä en halunnut töihin esimerkiksi rakennustyömaalle, missä pärjäisi huonommalla suomen kielen taidolla. Hain esimerkiksi kirjastoihin, päiväkoteihin ja leikkipuistoihin ja ne vaativat usein hyvän suomenkielentaidon.

Onko teillä ollut jotain haasteita töissä?
Eylem: Välillä ei ymmärrä, mitä pomo tarkoittaa ja oli vaikeaa oppia muistamaan kaikki eri ruuat.
Esmatollah: Alussa oli hieman vaikeaa suomen kielen takia. Piti kysyä monta kertaa ohjeita uudelleen ja välillä piti vähän arvata, mitä joku tarkoitti. Alussa tuli vähän sellainen fiilis, että vanhemmat ei uskalla jättää lapsia puistoon kanssani, mikä johtui ehkä kommunikaatio-ongelmista. Eylem: Toisaalta kaikille ensimmäinen viikko tai kuukausi on vaikeita riippumatta kielitaidosta!

Miksi teidän mielestänne on tärkeää, että erityisesti maahanmuuttajanuoret pääsevät kesätöihin? Ja mitä koette, että olette itse oppineet töissä?
Eylem: Suomenkielentaitoni on kehittynyt töissä paljon! Ehkä jopa enemmän kuin koulussa. Töissä saa myös uutta kokemusta ja näkee, miten paljon erilaisia ihmisiä Suomessa on. Voi myös tututusta helpommin suomalaisiin ja saada suomalaisia kavereita. Usein myös ajatellaan, ettei nuori tarvitse rahaa, koska hän voi saada sitä vanhemmiltaan, mutta jotkut maahanmuuttajanuorethan tulevat Suomeen ilman vanhempia!
Esmatollah: On kolme syytä, miksi se on tärkeää. Ensinnäkin ei masennu. Kun tulin Suomeen olin ensimmäisen kesän ilman mitään tekemistä 3 kuukautta ja se oli tosi masentavaa. Toisena, tulee tunne siitä, että ”hei, mä pärjään Suomessa”. Kielitaito voi olla vähän ongelmallinen, mutta siitä huolimatta voin pärjätä. Kolmanneksi, kesätöissä oppii, millainen on suomalainen työelämä.

Mitä vinkkejä teillä on antaa kesätyötä hakeville?
Eylem: Pitää olla oma-aloitteinen! Jos ei heti pääse töihin, kannattaa tehdä vapaaehtoistyötä ja saada sieltä kokemusta. Uskalla! Kaikki tekee virheitä, mutta virheistä oppii!
Esmatollah: Monet maahanmuuttajanuoret ajattelevat, ettei voi tehdä samaa työtä kuin suomalaiset, mutta se ei ole totta! Ei haittaa, vaikkei aina ymmärrä kaikkea. Pitää vain uskaltaa kysyä tai pyytää toistamaan. Työnantajat ohjaavat kyllä!  

Kirjoittaja: Mira Hämäläinen