Kesätyöntekijälle

Kesätyö päättyy? Muista tarkastaa nämä

Vastuullinen työpaikka

Kesätyökauden kääntyessä syksyyn, on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan liittyen kesätyösuhteen päättymiseen.

Vaikka vastuullinen työnantaja huolehtii kesätyöntekijän työsuhteeseen liittyvistä velvollisuuksista, on hyvä tietää millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkastaa itse, että kaikki on hoidettu kuten pitääkin. Katso, että ainakin nämä asiat ovat kunnossa työsuhteen päättyessä:

1. Työtodistus

Muista pyytää työtodistus kesätyön päättyessä. Mikäli toivot todistukseen tehtävänimikkeen, työpaikan nimen sekä työssäoloajan lisäksi arvion suoriutumisestasi kesätyössä, pyydä sitä erikseen työnantajalta. Työtodistukseen ei tule automaattisesti arviota taidoistasi, vaan arviointi tehdään työntekijän pyynnöstä.

2. Palkka

Palkkalaskelma tulisi tarkistaa aina palkanmaksun yhteydessä, jotta palkka maksetaan varmasti oikein. Työtunnit, mahdolliset lisät sekä korvaukset tulisi eritellä palkkalaskemassa. Tarkista, että tehdyt työtunnit täsmäävät maksettavaan palkkaan. Loppupalkassasi tulisi olla laskettuna myös pitämättömät lomapäivät, jotka maksetaan vuosilomakorvauksena.

3. Kysy suosittelijaa

Kysy rohkeasti esihenkilöltäsi lupaa käyttää häntä suosittelijana tulevaisuuden työnhaussa, hyvin hoidetun kesän jälkeen. Saatuasi suostumuksen, voit lisätä hänen tittelin sekä yhteystiedot ansioluetteloosi suosittelijan kohdalle ja helpottaa näin seuraavan työn saantia. Mikäli kesätyökokemus oli niin mukava, että voisit tehdä vuoroja myös seuraavana kesänä tai kausityön ulkopuolella, tee tämä selväksi työnantajalle. Varmista myös kuinka toimit, mikäli työ kiinnostaisi myös tulevana kesänä.

4. Työvälineiden palautus

Varmista, että tiedät miten menettelet palautettavien työvälineiden, työvaatteiden, avaimien tai kulkukortin kanssa työsuhteen päättyessä. Muista palauttaa kaikki lainassa olleet tavarat, jottei niiden perään tarvitse jälkikäteen kysellä.