Työllisyysnäkymät

Jouluruoka työllistää vuoden ympäri

Saarioinen Oy

Joulupöydässä ei välttämättä tule ajatelleeksi miten pitkän ajan prosessi esimerkiksi joululaatikoiden valmistus on. Kysyimme Saarioisten tuotekehityksestä kuinka paljon työtä joululaatikoiden valmistus vaatii ja mistä ideat uusiin makuihin tulevat.

Klassikot pitävät pintansa suomalaisessa joulupöydässä. Suomalaisista 75 % ostaa joululaatikot valmiina. Kolmannes kertoo tuunaavansa niitä omaan makuun sopiviksi esimerkiksi lisäämällä kermaa ja mausteita.

– Lanttulaatikon rinnalla porkkana- ja perunalaatikko kuuluvat joulun ruokapöytään. Myös ajankohtaiset ruokatrendit kuten kasvikset, keveys ja kalaruoat näkyvät erityisesti alkupalapöydän valinnoissa. Ruokatrendit vaikuttavat myös joulupöydissä, joskin selkeästi vähemmän kuin muina juhlapyhinä, Saarioisen tuotekehityspäällikkö Maria Tammi sanoo.

Nuoret ja terveystietoiset ovat hieman keskimääräistä avoimempia uusille kokeiluille.

– Esimerkiksi Bataattilaatikko on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Myös Punakaalivuoka tuo uutta väriä ja makua joulupöytään. Alkupalapöytä on monipuolistunut ja keventynyt ja uusia vaihtoehtoja esimerkiksi kalaruokiin kokeillaan mielellään. Myös vegaanisia vaihtoehtoja toivotaan yhä enemmän, Tammi listaa.

Ideasta ruokapöytään

Valmisruokamarkkinoille nousee toinen toistaan erikoisempia uutuuksia. Mistä ideat uusiin tuotteisiin ja makuyhdistelmiin tulevat?

– Tuotekehitys etsii ideoita maailmalta, raaka-ainetoimittajien koulutuksista ja myös kokeilee itse makuyhdistelmien sopivuutta. Tuotekehitys onkin aktiivista trendien seuraamista ja tulkintaa siitä, mistä on tulossa pidempiaikainen ”hitti” ja mikä näyttäytynee vain pienen joukon trendinä. Käymme tiivistä keskustelua Saarioisilla eri organisaatioiden välillä, jotta muodostamme yhteisen käsityksen mihin trendiin lähdemme vastaamaan, Maria Tammi valottaa.

Tuotekehitysprosessin pituus vaihtelee tuotteesta, sen uutuusasteesta ja ideasta riippuen.

– Mitä uudempaa kehitetään, sen todennäköisemmin tarvitaan uusia valmistuslaitteita ja niillä testausta, jotta saadaan toistojen kautta laadukkaita lopputuotteita. Nopeimmillaan on edetty muutamassa päivässä, kun on tehty asiakaskohtainen tuote raaka-aineista, jotka löytyvät jo valikoimastamme ja valmistusprosessi on olemassa. Teemme aina ensin pieniä kokeita ja sitten suurennamme koe-erää, jotta saadaan tehtyä tuotannossa yhtä herkullista kuin koekeittiöllä, Maria Tammi kertoo.

Jouluun valmistaudutaan koko vuosi

Saarioisilla perinteisiä jouluruokia on valmistettu jo yli 60 vuoden ajan. Saarioisten äideillä onkin merkittävä rooli suomalaisten joulussa.

Suomalaisten kuluttajien mielissä Saarioinen on ylivoimaisesti vahvin joulun elintarvikebrändi: 60 % kuluttajista mainitsee Saarioisen ensimmäisenä joulusta mieleen tulevana elintarvikevalmistajana. (Lähde: Foodwest, jouluruokien käyttötutkimus 2016, n=500)

– Jouluun valmistautuminen on mittava, lähes koko vuoden kestävä ponnistus, joka aloitetaan heti edellisen joulusesongin päätyttyä. Jouluruokia valmistetaan kaikilla kolmella kotimaisella tehtaalla eli Sahalahdessa, Valkeakoskella ja Huittisissa vuosikymmenten perinteitä noudattaen, Maria Tammi kertoo.

Joululaatikoiden valmistuksen aloitus vaihtelee satokauden tilanteen mukaan eli siitä miten laatikkotuotteisiin käytettäviä juureksia saadaan nostettua pellosta.

– Tuotekehityksellisesti uudet joulutuotteet tulee kehittää silloin, kun raaka-aineet ovat parhaimmillaan ja tuotteiden testaaminen kohderyhmällä oikea-aikaisesti. Joulutuotteiden testaaminen kesällä ei innosta testaajia samalla tavoin, kun marras-joulukuun pimenevissä illoissa.

Saarioisten jouluruokien suosiota selittävät reseptit, joilla on valmistettu ruokaa vuosikymmenten ajan. Jouluruoka tehdään perinteisillä resepteillä ja suomalaisista raaka-aineista, aivan kuten kodeissakin. Kattilat ja uunit ovat toki huomattavasti suuremmat.

Joulu työllistää

Saarioinen on useana vuonna palkannut joulusesonkia varten noin 150 joulutyöntekijää, joiden avulla se tuo kauppojen hyllyille joulun kestosuosikkeja, kuten porkkana- ja lanttulaatikoita sekä rosollia. Jotta jouluntekijät ehtivät perehtyä työhönsä loihtiakseen laadukkaimmat jouluherkut, osa tekijöistä aloittaa työnsä Saarioisilla jo muutama kuukausi ennen joulutohinoita.

Lanttulaatikko on Saarioisten suosituin joululaatikko, mutta markkinoille on tullut ja tulee koko ajan myös uudempia jouluruokia.

– Jouluun 2018 lähdimme perinteikkäällä valikoimalla: lanttu-, porkkana-, bataatti- ja perunalaatikot sekä punakaalivuoka, rosolli, metsäsienisalaatti, Tähtitorttumarmeladit, ja tarjosimme näihin maukkaita reseptivinkkejä. Esimerkiksi mausteinen, paahdettu pähkinärouhe bataattilaatikon päällä yhdistelee mukavasti samettista pehmeyttä ja rouskuvaa rapeutta. Kannattaa kokeilla!

 Reseptivinkkejä jouluun löydät: www.saarioinen.fi

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin joulukuussa 2018.