Työhyvinvointi

Ikäkriisi & ikänäkö ikävä yhdistelmä

Omaan ulkonäköön ja hyvinvointiin voi vaikuttaa monin tavoin. Tämän vuoksi monille nuorena pysyminen onkin nykyään enemmän kuin mielentila.

Kuntoilusta, tasapainoisesta ruokavaliosta ja terveiden elämäntapojen noudattaminen on monille arkipäivää, mutta yksi osa kehostamme vanhenee muita nopeammin, nimittäin näkö. Ikäkriisi iskeekin usein juuri nelikymppisiin ikänäöstä kärsiviin naisiin.

Ikää vastaan taistellaan anti-ageing-voiteiden ja kiinteyttävien naamioiden avulla. Harva kuitenkin ymmärtää, mitä ikänäkö eli presbyopia konkreettisesti tarkoittaa.

Neljänkymmenen ikävuoden vaiheilla silmän tarkentumiskyky ja katseen tarkentaminen eri etäisyyksille heikentyy yli 68 prosenttia. Tällöin on syytä harkita monitehosilmälaseja tai -piilolinssejä ikänäön oireiden korjaamiseksi.

Alcon Nordicin teettämän laajan pohjoismaisen tutkimuksen mukaan yli neljännes (27 %) suomalaista naisista tiedostaa kärsivänsä ikänäöstä. 97 % naisista kertoo kärsivänsä ikänäölle tyypillisistä oireista, kuten sumentuneesta näöstä, päänsärystä sekä huimauksesta suorittaessaan lähiaskareita ja tarkentaessaan katsettaan. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 5195 yli 40-vuotiasta vastaajaa, joista 1102 suomalaista.

Hävettääkö vanheneminen?

Lähes jokainen (97 %) kaikista yli 40-vuotiasta naisista kamppailee heikentyneen näön kanssa. Oireista huolimatta ainoastaan 27 % suomalaisista yli 40-vuotiaista naisista tiedostaa, että heidän silmänsä vanhenevat.

Liki joka viides (17 %) päivittäisistä ikänäön oireista kärsivä suomalainen nainen mainitsee turhamaisuuden syyksi sille, ettei hanki silmä- ja/tai piilolaseja. Näkökyvyn ongelmia ei haluta tunnustaa, koska ikääntymistä ei haluta myöntää.

Joka neljäs (24 %) 40–49-vuotias nainen sanoo, että silmälasit saavat heidät tuntemaan itsensä vanhaksi. Osittain tämän vuoksi ihmiset eivät hakeudu optikolle saamaan apua vaivaansa. Heikentyneen näön vuoksi ei kuitenkaan ole syytä tuntea itseään vanhaksi tai kärsiä heikentyneen näön vuoksi.

Ikänäön korjaamiseen on nykypäivänä monia eri vaihtoehtoja. Tarjolla on esimerkiksi  monitehopiilolinssejä niille, joilla on kynnys käyttää silmälaseja.

Faktaa:

- 27 % suomalaisista naisista tiedostaa, että heillä on presbyopia (ikänäkö)

- 97 % kärsii ikänäön oireista

Tyypillisiä ikänäköön liittyviä merkkejä:

- Pitää kirjaa, lehteä tai älypuhelinta entistä kauempana

- Katseen tarkentaminen pidemmäksi aikaa on vaikeaa, mikä monesti johtaa toistuvaan päänsärkyyn

- Katseen siirtäminen ja tarkentaminen läheltä kauas aiheuttaa huimausta.

Lähde: Pohjoismainen ikänäkökysely. 5195 yli 40-vuotiasta vastaajaa Pohjoismaista, joista 1102 suomalaisia.