Kesätyöntekijälle

Hyviä kesätyökokemuksia

Suomalaisnuorten kesätyökokemukset ovat huippuluokkaa.

Suomalaiset työnantajat hoitavat kesätyöhön liittyvät asiat hyvin. Samalla nuorten kiinnostus työelämää kohtaan lisääntyy. Työnantajat hukkaavat kuitenkin usein tilaisuuden saada nuoret kiinnostumaan edustamastaan toimialasta.

Tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia kesätyöntekijöistä olisi valmis työskentelemään yrityksessä jatkossakin. Silti vain hieman yli puolet kokee kesätyön lisänneen kiinnostusta työnantajan toimialaa kohtaan. Tulokset selviävät T-Median toteuttamasta Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjaan liittyvästä kesätyötutkimuksesta.

Kesätyö innostaa nuorta työelämään

Tutkimuksen mukaan kesätyö jää usein yksittäiseksi kokemukseksi sen sijaan, että se voisi toimia innostajana nuoren alavalinnalle. Työnantajille kesätyö on ainutlaatuinen tilaisuus näyttää, mitä kaikkea ala tarjoaa. Useilla toimialoilla tehdään paljon työtä, jotta nuoret hakeutuisivat alalle. Myös työnantajilla on suuri vastuu siitä, että nuori löytää oman urapolkunsa muuttuvassa työelämässä.

Vuoden parhaat kesätyönantajat: Kojamo ja Kraton Chemical

Vastuullisin kesäduuni 2017 -kilpailun voittoon ylsivät tänä vuonna suurten yritysten sarjassa asuntosijoitusyhtiö Kojamo sekä pienten ja keskisuurten sarjassa kemian alan yritys Kraton Chemical. Suurten organisaatioiden sarjassa hopeaa sai työeläkeyhtiö Ilmarinen ja pronssia cleantech-yritys Ensto. Pienten ja keskisuurten sarjassa toisen sijan sai lasten leiritoimintaa järjestävä Lasten Kesä ja pronssia kone- ja metallialan yritys Alfa Laval Aalborg.

Kilpailuun osallistui 128 työnantajaa ja vastauksia tuli 6000 kesätyöntekijältä. Kilpailu toteutettiin verkkokyselynä kesä-heinäkuun 2017 aikana ja voittajat valittiin kesätyöntekijöiltä saadun kokonaispalautteen perusteella. Työnantajia arvioitiin muun muassa työnhakuprosessin, perehdytyksen, työtehtävien mielekkyyden ja tasapuolisuuden perusteella.

Vuoden kesätyöntekijä 2017 on Destian Jonne Ruopsa

Parhaiden työnantajien lisäksi palkittiin vuoden kesätyöntekijä. Aloitteellisuus sekä omatoimisuus toivat Destiassa työskennelleelle Jonne Ruopsan voittoon.

Vuoden kesätyöntekijän valinta pohjautui kampanjassa mukana olleiden kesätyönantajien suosituksiin omista työntekijöistään. Kaikilla ehdokkailla oli erittäin hyviä ominaisuuksia ja he saivat erinomaisia perusteluja. Voittajan valitsi Vastuullinen kesäduuni -kampanjan yhteistyökumppani Oikotie Työpaikat.

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin ja T-Median luotsaamaan Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 371 työnantajaa, jotka tarjosivat yhteensä yli 55 000 vastuullista kesätyöpaikkaa. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuivat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus. Vuoden 2017 kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat Telia, Nokia, Destia, S-ryhmä, Opteam, Varma ja Oikotie Työpaikat.

Vastuullisin kesäduuni 2017 -kilpailun TOP 10:

Suurten yritysten sarja:

Kojamo

Ilmarinen

Ensto

Borealis Polymers

Vahanen-yhtiöt

Peab

Fingrid

Kotkamills

Gasum

Cargotec

Pienten ja keskisuurten yritysten sarja:

Kraton Chemical

Lasten Kesä

Alfa Laval Aalborg

Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset

Tuomi Logistiikka

Pohjois-Karjalan sähkö

Pirkan Opiskelija-asunnot

mySafety

OP Etelä-Pohjanmaa

M2-Kodit

Kunniamaininnat:

Alle 18-vuotiaiden työllistäjä: Iisalmen kaupunki

Vammaisten ja osatyökyisten työllistäminen: Suomen 4H-liitto

Yrittäjäesimerkin tarjoaminen nuorille: Motimate

Suurin vastuullinen kesätyöllistäjä: S-ryhmä

Vuoden kesätyöntekijä 2017: Jonne Ruopsa, Destia

Lähde: Vastullinen kesäduuni 2017 -kampanja, T-Media.