Haluatko kesällä rahaa vai vapaata?
Joko olet päättänyt pidätkö lomaa vai teetkö töitä läpi kesän? Opiskelijat paahtavat usein talvet opinahjoissaan ja paiskivat kesät töitä. Mutta mikä onkaan jaksamisen laita?
Lomakausi on pian täällä. Miten ajattelit viettää ansaitut lomapäivät; paiskitko töitä lomallakin vai rentoudutko täysillä? Suomalainen työlainsäädäntö takaa sen, että työssäkäyvä saa palkkaa silloinkin, kun hän lomailee. Yrittäjä, opiskelija, freelancer tai keikkatyöläinen ei kuitenkaan saa loma-ajaltaan palkkaa eli moni työskentelee vuoden ympäri ilman lomia. Jaksaminen saattaa olla toisinaan kovilla.
Oli lomaa tai ei, niin oman elämän ja loman ns. suorittamista kannattaa välttää kaikin tavoin. Itselle asetetut kohtuuttomat tavoitteet ja sosiaalinen paine vievät kenet tahansa uupumuksen partaalle. Stressinoireita ovat muun muassa jatkuva väsähtänyt olo ja palautumisen tunteen puute. Yöunet ovat rauhattomia ja lomapäivinäkin olo voi olla levoton ja ahdistunut.
Kuuntele itseäsi
Itsensä kuunteleminen on tärkeää, olipa sitten kyse työstä tai lomasta. Mieti mkä tuottaa juuri sinulle iloa ja merkityksellisyyden tunnetta? Yhdelle se on opiskelu, toiselle erittäin kiinnostava ja mielekäs työ ja kolmannelle loma, jolloin voi unohtaa työasiat kokonaan.
Toki myös elämäntilanne, työn/opiskelun mielenkiintoisuus ja ikä vaikuttavat jaksamiseen. Joskus lomaa ei vain yksinkertaisesti ole, jolloin työn tekemiseen on asennoiduttava uudelleen. Oma asenne vaikuttaa kaikkeen. Usein työn tekeminen on myös taloudellinen pakko, jolloin lomia ei vain voi pitää. Silti on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja löytää elämäänsä myös pieniä vapaahetkiä, jolloin ei tee töitä.
Näin tunnistat itsessäsi stressaantuneen suorittajan:
Yöuni on pinnallista ja katkonaista
Jatkuva rauhaton olo
Jatkuva väsymys
Normaali liikuntasuoritus uuvuttaa
Kalenteri on koko ajan täynnä
Pinnaa kiristää - eikä oikein tiedä miksi
Työsuhteessa olevan lomapalkka määräytyy näin
Lomapalkka määräytyy sen mukaan, miten pitkään henkilö on työskennellyt työpaikassa. Tässä on hyvä peruskaava, jolla oman lomapalkkansa voi laskea:
Keskimääräinen kuukausipalkkasi jaettuna 25 kertaa lomapäiviesi määrä = lomapalkkasi
Lähde: Pro
Lomapäivät määräytyvät sen mukaan kauanko olet ollut saman työnantajan palveluksessa: yli vuoden, jolloin lomapäiviä kertyy 2,5 jokaisesta kuukaudesta, kun olet ollut töissä vähintään 14 päivää tai 35 tuntia. Kokoaikaisessa yli vuoden kestäneessä työsuhteessa lomapäiviä kertyy vuodessa 30. Lomapalkka maksetaan sen mukaan kuinka paljon tienaat kuukaudessa keskimäärin, ei sen mukaan, maksetaanko sinulle palkkaa kuukausiperusteisesti.
Lomapalkan lisäksi lomarahaa
Lomapalkan lisäksi maksetaan usein lomarahaa, joka on yleensä 50 prosenttia lomapalkasta eli summasta, jonka voi laskea yllä olevalla kaavalla. Oikeus lomarahaan tulee työehtosopimuksesta eikä laista, joten sitä ei aina makseta kaikilla työpaikoilla.
Omat oikeudet lomarahaan kannattaa tarkistaa työpaikan työehtosopimuksesta tai luottamusmieheltä. Älä sekoita lomarahaa ja lomapalkkaa lomakorvaukseen. Lomakorvaus on korvausta pitämättömästä lomasta. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikään raha ei korvaa jaksamista ja hyvinvointia. Uupuminen on kallis hinta pitämättömistä lomista.
Vietitpä sitten kesääsi töissä, opiskellen tai lomaillen, muista nauttia myös elämän pienistä iloista; lämmöstä, auringonpaisteesta ja ystävien seurasta!