Blogi

Ethän lokeroi itseäsi turhaan ammatillisesti?

Määritteleekö tittelisi tai työnkuvasi liikaa todellista ammatillista potentiaaliasi? Vai olisiko syytä ottaa ohjat omasta kehittymisestä omiin käsiin?

Paljon puhutaan siitä, miten työyhteisö usein lokeroi työntekijän tämän työnkuvan tai tittelin perusteella, mutta aivan yhtä helposti omaan rooliin jää jumiin, jos jumittumiselle antaa vallan. Tittelini ja ”tonttini” on tämä, joten tässä olen, kunnes joku - eli pomo - maagisesti ymmärtää lukea ajatukseni ja tarjota todellisia intohimojani vastaavia tehtäviä. Kuulostaako tutulta? 

Valitettavan moni nimittäin jättää ammatillisen kehittymisensä kokonaan jonkun toisen käsiin ja pahimmissa tapauksessa unohtaa kertoa tälle toiselle, mitä tavoittelee, missä haluaa kehittyä ja ennen kaikkea, miten itse kuvittelee pääsevänsä tavoitteisiinsa. Yleensä pomo tai lähiesihenkilö on se, jonka harteille oma kehittyminen sälytetään, vaikka yksilöllä olisi itselläänkin rutkasti vaikuttamismahdollisuuksia. 

Nimittäin intohimostahan kehittyminen - ja lopulta alkuperäisen roolin laajentaminen - lähtee. Jos sinulla on intohimo tehdä asiaa X vaikka työnkuvassa lukee Y ja Z - mitä aiot tehdä asialle? Otatko vastuun omasta ammatillisesta kehittymisestä ja etenemisestä kohti intohimoasi ja alat hommiin (vaikkei kukaan suoraan pyydäkään) vai jäätkö surkuttelemaan sitä, miten kukaan ei tajua, että oikeasti olisit tosi hyvä X:ssä etkä Y:ssä saati Z:ssa? 

Suunnitelma auttaa hahmottamaan unelmasta käytännön

Jos haluamaasi roolia tai työnkuvaa ei vielä ole, mitä jos määrittelisit ja myisit sen pomollesi ihan oma-aloitteisesti? Aika moni tyytyy siihen, mitä pomo vaillinaisilla tiedoillaan ymmärtää tarjota ja lopulta odottaa ”ihmettä” ikuisuuden, kunnes kyllästyy ja vaihtaa työpaikkaa. Kukaan ei voita, vaikka voisi.

Alkuun oman ammatillisen lokerosi räjäyttämisessä pääset näillä:

  1. Määritä unelmaroolisi mahdollisimman tarkkaan: mitä tehtäviä, kenen kanssa yhteistyössä ja millä aikavälillä haluaisit tehdä? Kirjaa nämä ylös ja vertaa nykytilanteeseen.
  2. Arvioi, miten voisit konkreettisesti päästä uuteen rooliisi, määritä hahmotelma suunnitelmasta ja sparraa sitä kollegan tai esimiehen kanssa.
  3. Mieti, mitä vanhalle roolillesi tapahtuu ja myy kokonaisuus pomollesi: mitä työnantaja tästä kaikesta hyötyy, mitä sinä ja miten muutos käytännössä toteutettaisiin.
  4. Keskustele toiveistasi ja suunnitelmistasi avoimesti pomosi kanssa.