Uratarinat

Elokuun uratarina: Ravintola-alalta Kelan mieheksi

Tarmo Olkinuora ratkoo työkseen opintotukipäätöksiä. Hän nauttii työnsä järjestelmällisyydestä ja päivistä, jolloin saa paljon aikaiseksi

Aloitit urasi ravintola-alalla. Mikä työssä oli parasta?

Nuorena yötyö viehätti ja kiersin ravintoloita Jyväskylässä ja Kuopiossa. Joensuun Sokos Hotel Kimmelissä viihdyin monta vuotta, sillä tupa oli täynnä joka ilta. Provikkapalkan ansiosta tarjoilijana ja baarimikkona tienasi tosi hyvin. Viikolla myynnistä sai neljätoista prosenttia, viikonloppuisin vielä prosentin päälle.

Miten ravintoloiden meno erosi nykypäivästä?

Lopetin ravintolahommat kun provikkapalkasta luovuttiin ja yötyö alkoi tuntua muutenkin raskaalta. Nykyään ravintolassa tulee käytyä tosi harvoin. Ennen baareissa meni paljon juomasekoituksia, nyt myynti on lähinnä olut- ja lonkero -osastoa. Ihmiset myös juovat selvästi aiempaa vähemmän.

Löysit uuden työsi Kelalta. Millainen työpaikka se on?

Olen ollut Jyväskylän Kelalla reilut 19 vuotta ja koskaan ei ole ollut ikävä mennä töihin. Meillä on liukuva työaika ja olen töissä aina ennen seitsemää. Aloitin vahtimestarina, mutta muutaman vuoden jälkeen päätin opiskella merkonomiksi. Nykyään käsittelen opintotukihakemuksia. Minulle on tärkeää, että opiskelijat saavat rahansa aina mahdollisemman nopeasti. 90-luvulla päätöstä piti odottaa nelisen kuukautta, nyt jonotusaika on pisimmillään kaksi viikkoa.

Eikö koskaan kyllästy lomakkeiden käsittelyyn?

Pidän ratkaisukeskeisistä tehtävistä, jossa työn tulokset ovat konkreettisia. Ainakaan vielä en ole kokenut, että opintotukihakemusten käsittelytehtävät olisivat yksitoikkoista työtä. Jos kyllästyn tehtäviini, niihin liittyvät muutokset onnistuvat esimieheni mukaan helposti. Omasta mielestäni olen ahkera ja saan paljon aikaiseksi.

Mikä on tärkeintä mitä työsi on sinulle opettanut?

Olen oppinut ennen muuta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Aiemmin olin kaikkea uutta vastaan, mikään ei onnistunut ja kaikki suututti. Viimein tajusin, että koska asiat tulee joka tapauksessa oppia ja tehdä, on niihin parempi suhtautua positiivisesti. Sen jälkeen kaikki on sujunut paljon paremmin.

Miten näet työsi tulevaisuuden?

Tekniikan kehittyessä huimaa vauhtia koulutus on tärkeä osa työtäni. Toivon, että pysyn terveenä ja jaksan olla työelämässä vielä monta vuotta. Toivottavasti eläkeikään saakka. Tunnen olevani pieni mutta tärkeä osa Opintotukikeskuksessa ja koko Kelan organisaatiossa. Mielestäni Kela on arvostettu myös työnantajana. Tämän voi todeta jo siitä kun hakijamäärät ovat kasvaneet avoinna oleviin työpaikkoihin. Kela on arvostettu myös asiakkaiden toimeentulon turvaajana.