Elinikäisiä ystäviä työpaikalta
Valmentaja Kati Susiaho kertoo saaneensa työn kautta elinikäisiä ystävyyssuhteita. Katin jokaisesta työpaikasta ”matkaan on tarttunut” ystäviä – ja yhteydenpito jatkuu edelleen. Työpaikka, harrastukset, leikkipuistot – ystävä voi löytyä yllättävästä paikasta.
Kati Susiaho muistelee aiempia työpaikkojaan usein ystävyyssuhteiden kautta. Nykyään yrittäjänä työskentelevälle Katille sosiaaliset kontaktit, verkostot ja ystävyyssuhteet ovat todella tärkeitä.
– Olen aina mielelläni hakenut kontaktia toisiin ihmisiin. Työelämä on yhteispeliä ja verkostoituminen kannattaa aina, Kati Susiaho sanoo.
Yksinäisyys on päivän sana. Moni miettii miten saisi uusia ystäviä – tai edes hyvän päivän tuttuja? Katilla on asiaan yksinkertaisia vinkkejä.
– Pyydä työkaveri (tai jos et ole työssä, esim. harrastuksissa kohtaamasi ihminen) syömään, kahville tms. Sosiaaliset tilanteet tarvitsevat joskus pientä lisäboostia eli omalla tekemiselläsi on merkitystä. Jos sinua ei lähestytä tai pyydetä syömään/kahville, pyydä sinä. Kun annat itsestäsi ja elämästäsi hieman toiselle, hänenkin on helpompi antaa itsestään. En tarkoita, että koko elämäänsä pitäisi avata työpaikalla tai harrastuksissa, mutta se, että tietää edes jonkun ns. henkilökohtaisemman asian toisesta ihmisestä/työkaverista, lisää yhteydentunnetta ja helpottaa kanssakäymistä, Kati Susiaho vinkkaa.
Kun välittää ihmisistä, työpaikka on kuin toinen koti
Vietämme työpaikalla suurimman osan päivästä. Kun työpaikalla viihtyy ja työ on merkityksellistä sekä mielekästä, myös kokonaisvaltainen hyvinvointi kasvaa. Hyvistä työkavereista välittää ja heidät haluaa pitää elämässään. Työkaverit ovat tukiverkosto ja hyvät asiakasuhteetkin voivat muuttua ajan oloon ystävyydeksi. Koskaan ei voi tietää mistä ystävyyssuhteet löytyvät ja muodostuvat.
Kannustaminen ja kehuminen kuuluvat harvoin suomalaiseen työelämään. Jotenkin koemme, että kehumalla toista, hän saattaa vaikka ylpistyä. Tästä on hyvä opetella pois. Jokainen ihminen tarvitsee kannustusta ja kehuja.
– Kehumisen ei pidä olla päälle liimattua ja epäaitoa. Aidon kehun tunnistaa kyllä. Se voi olla myönteisen palautteen antamista hyvin onnistuneen työprojektin jälkeen tms. Kaikissa meissä on jotain hyvää, Susiaho sanoo.
Hyvät asiat kiertämään
Tapahtumia, koulutuksia, yhteisiä tyky-päiviä; monilla työpaikoilla on mahdollisuus järjestää luontevia sosiaalisia tilanteita. Kun on ihminen ihmiselle, niin ystävä voi löytyä mistä vain.
– Hyvät asiat kannattaa laittaa kiertämään. Luin juuri Hesarista, että Suomessa viime vuonna joka päivä yhdeksän 45 vuotta täyttänyttä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Mitä voisimme tehdä yhdessä asioiden eteen, että näin ei olisi?, Kati Susiaho pohtii.
Kati Susiaho kokeekin, että hänellä olisi valmentajana paljon annettavaa työyhteisöiden eteen. Valmennusyrittäjän mielessä kytee uusia ideoita ja ne saattavat jonain päivänä toteutua. Katin mukaan myös verkostoitumiset muiden yrittäjien kanssa ovat olennainen osa mielekästä työelämää etenkin nyt, kun hän toimii itsekin yrittäjänä.
– Rohkeasti uusia ihmisiä ja tilanteita lähestyen löytää uusia kontakteja sekä avaa uusia ovia kaikessa elämässä, ei vain työpaikalla. Itsekin olin ennen arka uusissa tilanteissa – ja lähestymään muita, mutta olen opetellut sellaisesta pois. Parasta näissäkin asioissa on se, että voimme oppia, kasvaa ja kehittyä ihmisinä jatkuvasti, Susiaho kannustaa.