Työhyvinvointi

Digikehittäjä, ”kulttuuriministeri” Samuli Kiviniemi: Hymy huulille työpäivän aikana

Työn merkityksellisyyden viikkoa vietettiin huhtikuun alussa. Oikotie Työpaikat teki videosarjan, jossa eri ammateissa toimivat ihmiset kertoivat mikä tekee heidän työstään merkityksellistä.

Digikehittäjä, ”kulttuuriministerinäkin” tunnettu Samuli Kiviniemi painotti videolla hyvän mielen merkitystä. Hän arvostaa työssään tilanteita, joissa keskustelukumppanille on tullut hyvä mieli. ”Tuli hyvä mieli kun juteltiin” on viesti, joka lisää merkityksellisyyden tunnetta, antaa hyvän fiiliksen ja kantaa pitkään.

Samulin mukaan työn merkityksellisyyttä parhaimmillaan on myös se, kun pystyy vaikuttamaan monella eri tavalla siihen miten ihmiset voivat ja miten he jaksavat tehdä työtä ja tulosta.

– Kun ihmisille annetaan heidän omaan työhönsä liittyvä päätäntävalta, se lisää motivaatiota ja merkityksellisyyden tunnetta. Myös päätöksenteko nopeutuu, Samuli Kiviniemi sanoo.

Inhimillisempi ote teknisyyteen

Samuli Kiviniemellä on tekninen tausta ohjelmoijana ja ohjelmistokehittäjänä. Hän valmistui Savonia AMK:sta vuonna 2005, ja on työskennellyt sen jälkeen useissa yrityksissä, kuten Elisalla ja Nitorilla.

– Vaikka aloitinkin puhtaasti teknisellä puolella ohjelmoijana, ihmisten auttaminen on ollut minulle aina tärkeää. Elisa-vuosina työskentelin esimiestehtävissä ja kaikenlainen coachaus ja mentorointi tulivat hyvin tutuiksi. Sitten siirryin konsultiksi asiakastyöhön Nitorille, jossa käynnistelin muun muassa Kamu-konseptia, Samuli kertoo.

Sanomilla Samulin toimenkuva ei ole juurikaan muuttunut Nitorin ajoista, mutta nyt hän auttaa liiketoimintoja ja ihmisiä tekemään työtään paremmin talon sisällä. Silti hän ohjelmoi edelleen ja visualisoi asioita mielellään koodausta hyödyntäen.

– Meillä on alkamassa myös Sami Pajaniemen kanssa suunnittelemamme mentorointiryhmä, josta olen innoissani. Vaikka kalenterini on pirstaleinen ja olen monessa mukana, järjestän aikaa kiinnostaville projekteille ja pidän huolta oman työn ohjauksesta ja sparrailen esimiehen sekä työkavereiden kanssa. On upeaa huomata, että vaikka teknisyyteen liittyy paljon mekaanista työtä, se on nykyään jotenkin inhimillisempää ja ihmisten työn ja elämän helpottaminen ovat ratkaisujen keskiössä.

Lisää merkityksellisyyttä työhön

Samuli painottaa työn merkityksellisyyden lisäämisessä rehellisyyttä. Kun on rehellinen itselleen ja kuulostelee mitä todella haluaa tehdä, merkityksellisyyden ydin löytyy helpommin. Merkityksellisyys voi silti ilmetä monin tavoin.

Kun on tunnistanut mikä työ on itselle merkityksellistä ja mistä nauttii, ollaan jo pitkällä. Vaikka merkityksellisyydelle etsitään usein ylempää tarkoitusta ja korkealentoista syytä, aina ei tarvitse olla filosofinen löytääkseen merkityksellisyyden ytimen.

– Loppukädessä emme voi vaikuttaa kuin itseemme ja voimme löytää merkityksellisyyden mistä tahansa työstä; esimerkiksi tehdastyössä se, että tietää tekevänsä laatua voi olla ensiaskel merkityksellisyyteen, tai se, että pitää siivoojana huolta paikkojen puhtaudesta. Koodauksessa se voi olla sitä, että helpottaa jonkun ihmisen elämää uuden sovelluksen avulla jne.

Työkavereiden kesken ja tiimissä työskennellessä merkityksellisyyden tunnetta voi Samulin mukaan lisätä kiittämällä ja palautetta antamalla. ”Menipä hienosti!”, ”Hyvin toimittu.”, ”Kiitos kun autoit.” Merkityksellisyyden tunne kasvaa työpaikalla pienistä asioista.

Katso Samulin video tästä