Talous ja raha

Arvokiinteistöjen ammattilainen siirtyi sähköautojen aikaan

Vihreät arvot ovat yhä tärkeämpi osa yrityskuvaa. Ekman Remontti ja Maalaus Oy on ensimmäisiä remonttialan yrityksiä, joka käyttää työssään sähköautoja. Perheyritys panostaa kaikessa toiminnassaan kestäviin valintoihin.

Ekmanin työntekijät punaisissa haalareissaan ovat tuttu näky Helsingin Ullanlinnassa. Ekman henkilöityy lisäksi vahvasti yrityksen perustajaan ja toimitusjohtajaan Lars "Lasse" Ekmaniin, joka on tuttu kasvo alueen asukkaille.

– Tunnemme paikallisena toimijana eteläisen Helsingin kohteet ja asukkaat, usein jopa kolmessa polvessa. Arvokiinteistöjen remontointi on täysin oma lajinsa; kunnioitamme taloja ja suosimme klassikkoratkaisuja. Luottamus asiakkaaseen pitää luoda jo ensimmäisellä tapaamisella, Lasse Ekman sanoo.

Lasse Ekman on aina halunnut yrittäjäksi. Pikkupojasta asti hän on tykännyt nähdä kättensä jäljen. Oma yritys, Ekman Remontti ja Maalaus Oy sai alkunsa vuonna 1985.

– Teemme kulttuurihistoriallisesti merkittävää työtä arvokiinteistöissä ja meiltä löytyy erikoisosaamista mm. koristemaalaukseen. Suunnittelusta loppusiivoukseen noudatamme aina samaa laatukaavaa, josta ei tingitä, Ekman kertoo.

Vastuullisuus edellä

Ekman Remontti ja Maalaus Oy on aina ollut tarkka arvoistaan. Yritys otti ison askeleen kohti kestävämpää toimintatapaa keväällä 2019, hankkimalla Laakkoselta käyttöönsä Nissanin täyssähköpakettiautot. Tämä on ollut merkittävä satsaus, ei pelkästään taloudellisesti vaan myös yrityksen arvojen osalta. Arvot pyritäänkin ottamaan huomioon kaikessa tekemisessä.

– Haluamme kannustaa muitakin yrityksiä tekemään vihreämpiä valintoja. Remonttikohteissa teemme päätökset usein asiakkaan puolesta, ja huomioimme ympäristöasiat parhaamme mukaan. Sähköautot olivat luonteva jatkumo yrityksemme kestävien arvojen listassa, Lasse Ekman sanoo.

Sähköautojen trendi on koko ajan kasvussa. Yritykset ovat olleet tässä etujoukoissa, mutta nyt kiinnostus on levinnyt myös kuluttaja-asiakkaisiin. Myös kilpailua tulee vähitellen lisää.

– Kasvuprosentit ovat tällä hetkellä kovia, vaikka kappalemäärät ovatkin vielä pieniä. Laakkoselta saa esimerkiksi Nissan täyssähköauton Leafin yksityisleasingillä alkaen 339 €/kk, markkinointijohtaja Tea Koivisto Laakkonen konsernista sanoo.

Myös sähköautojen merkitys yrityksen imagoon on huomattu.

– Yritykset päätyvät sähköautoihin pääasiassa kahdesta syystä: imagollisista syistä, joihin liittyy olennaisesti myös ympäristönäkökulma sekä kustannussyistä. Lisäksi säästöt auton kokonaiskustannuksissa, käyttö huomioiden, painavat päätöksissä, Koivisto summaa.

Laakkosella ollaan tyytyväisiä onnistuneeseen yhteistyöhön Ekman Remontti ja Maalaus Oy:n kanssa.

– Meillä on erittäin hyvin alkanut yhteistyö, jossa yritys uusi kerralla koko vanhan pakettiautokalustonsa ympäristöystävällisiin, hiljaisiin ja ketteriin Nissan e-NV200-malleihin, Koivisto kiittelee.

Sähköautolla kohteisiin

Remonttiyrityksessä päivät ovat usein kohteesta toiseen siirtymistä. Ekmanilla sähköautoja käytetään lyhyisiin matkoihin työmaalta toiselle. Kaupunkiajossa polttomoottori kuluttaa paljon, mutta täyssähköautolla kulutus on vähäinen ja ympäristö kiittää.

– Autolla liikkumisella on suuri ympäristövaikutus. Vaikka välimatka olisi lyhyt, tarvitsemme remontointivälineiden, materiaalien ja tarvikkeiden kuljetukseen autoa. Täyssähköautolla liikkuminen on ympäristöteko, Ekmanin työnjohtaja Tuomo Laajanen sanoo.

Samaa mieltä on myös Nissan Nordic Europe Oy:n viestintäpäällikkö Mika Särkelä. Ympäristöasiat ja päästöjen vähentäminen painavat yhä enemmän autoilijan vaakakupissa. Edelläkävijän valinta on hiljainen, päästötön ja käyttömukavuudeltaan oivallinen sähköauto.

– Vaikka hankintakustannus voi olla suurempi, sähköautolla autoilun kokonaiskustannukset pienenevät huomattavasti ja ilmasto kiittää. Kaupunkialueilla liikenteen melu vähenee ja hengitysilma on raikkaampaa ilman liikenteen päästöjä. Myös käyttömukavuus ja stressittömämpi, jouheampi kulku ovat sähköauton plussia, Mika Särkelä listaa.

Hyvä suunnittelu ja laadukkaat, kestävät materiaalit

Vastuullisuus ja kestävyys näkyy myös Ekmanin kohteiden materiaali- ja maalivalinnoissa, jotka hankitaan mahdollisuuksien mukaan aina paikallisilta toimijoilta, usein perheyrityksiltä. Myös kohteissa käytetyt siivousaineet ovat ympäristöystävällisiä, tuoksuttomia ja allergisoimattomia.

– Teemme yhteistyötä laajan ammattilaisverkoston kanssa asiakkaidemme eduksi. Samalla työllistämme alueen yrityksiä. Esimerkiksi Helsinki Interiorsin Anna Tiula on ollut luottosuunnittelijamme vuosia, Ekman iloitsee.

Hyvä suunnitelma ja laadukkaat materiaalit mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen. Suunnittelijan näkökulmasta katsottuna asiakas ei merkittävästi hyödy hyvistäkään suunnitelmista, jos toteutus ei ole samaa tasoa.

– Toimimme lähinnä keskustakortteleissa sijaitsevien asuntojen sekä toimisto- ja liiketilojen korjausrakentamisessa. Tässä erikoistumisalassa urakoitsijan rooli taitavana käsityöläisenä sekä työparina korostuu. Vaikka kohteita korjataan suunnittelijan laatimien kuvien ja työohjeiden perusteella, urakoitsija tekee kuitenkin työmaalla sekä tekotapaan että rakennusmateriaaleihin liittyviä päätöksiä itsenäisesti. Pitkä yhteistyö Ekmanin kanssa on luonnollisesti asiakkaalle eduksi, kun tunnemme toistemme tavoitteet kohteissa. Rakennusmateriaalien ekologisuus ja ympäristöä kunnioittava toimintatapa, eli samanlaiset arvot, mahdollistavat meille myös keskittymisen olennaiseen. Arvostan yhteistyökumppanina lisäksi Ekmanin paikallisuutta Etelä-Helsingissä; ”naapurin” kanssa hommat sujuvat luontevasti, pääsuunnittelija Anna Tiula Helsinki Interiorsista kiittelee.

Tiesitkö?Yritys hyötyy sähköautojen hankinnasta: etuja ovat mm. polttoainekulut, alennus parkkikuluissa ja alhaisempi veroperuste. Myös vastuullisuus, arvot ja yrityskuva erottuvat edukseen sähköautoihin siirryttäessä. Yrityskuvan merkitys ja autojen näkyvyys teippauksineen ovat iso etu – tämä todentaa yrityksen ideologian ja rakentaa yhtenevää yrityskuvaa. Kokonaiskustannusten pienentymiseen vaikuttavat myös huoltojen vähyys, jolloin käyttökustannukset pysyvät pieninä. Sähköautoon ei vaihdeta moottoriöljyä, tulppia, bensiinisuodattimia, hihnoja yms. Voimalinja on erittäin huoltovapaa.

Mikä Ekman Remontti ja Maalauson Helsingin Ullanlinnassa sijaitseva perheyritys. Vuodesta 1985 Ekman on remontoinut ja korjannut erilaisia tiloja. Ekman hoitaa myös Etelä-Helsingissä useiden taloyhtiöiden talonmiehen tehtäviä. Toimintatapa ja hyvä maine perustuvat pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin. Ekmanilla on asiakkaita jo kolmessa polvessa. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua: Ekmanilta saa kotiin, liiketilaan, taloyhtiöön tai toimistolle kaikki remontin osat sekä niihin liittyvät suunnittelupalvelut. Ekman luovuttaa kohteen aina valmiina ja toiveiden mukaisesti toteutettuna, siivottuna ja avaimet käteen -periaatteella.

www.ekmanoy.fi

Kuvat: Georg Fagerlund.