Kesätyötarinat

Aleksi Mattila oli kesätöissä Tampereen Sähkölaitoksella – ”Kesätyössäni saan kosketuksen oman alan firmaan”

Tampereen Energia Oy

Aleksi Mattila oli kesätöissä Tampereen Sähkölaitoksella. "Arvokas kokemus, kun olen päässyt toimimaan kentällä ja näkemään käytäntöä," Aleksi ilakoi.

Mitä teet työksesi ja millaiset tehtävät kuuluvat vastuullesi?

Tehtäväni on valvoa, että kaapeliverkkojen lähellä olevissa kaivuutöissä toimitaan ohjeistuksen mukaan. Käytännössä liikun kentällä tarkastamassa, että esimerkiksi kaivajalta löytyy hytistä kaivuukartta ja muut tarvittavat tiedot. Tehtävä on täysin uusi, joten olen saanut aika vapaat kädet toteuttaa. Tehtävä on luotu, jotta kaivuutöistä aiheutuva KAH (keskeytyksestä aiheutunut haitta) saataisiin pienemmäksi. Kaivuutyöt ovat olleet viimevuosina huomattava osa vuotuisesta KAH:sta. Tämän lisäksi olen päässyt tekemään monenlaisia pienempiä hommia toimistolla.  

Mitä opiskelet ja missä? Miksi valitsit juuri tämän alan?

Opiskelen TTY:llä eli nykyisessä Tampereen yliopistossa sähkötekniikkaa. Kandiopintoja mennään vielä eli käytännössä perusopintoja. Sähkö- ja tietotekniikkaan on ollut kiinnostusta jo peruskoulusta lähtien, ja nyt minulla onkin opinnoissa kombona sähkövoimatekniikka pääaineena ja ohjelmistotekniikka sivuaineena. Sähköinfrassa tulee aina olemaan töitä ja sen merkitys vain kasvaa koko ajan.  

Miten päädyit tehtävään?

Hain alun perin tähän tehtävään, suunnittelupuolelle sekä voimalaitoksen varastolle ja tähän tehtävään sain kutsun haastatteluun. Kaivuutyövalvojan tehtävä ei ole sitä mitä opiskelen, mutta Tampereen Sähköverkko on suoraan oman alani firma ja tehtävä soveltuu hyvin opiskelujen alkuvaiheeseen.  

Mitä odotuksia sinulla oli ja miten ne ovat täyttyneet?

Työhaastattelussa tehtävänkuva tuotiin selvästi ilmi ja että kyseessä on uusi tehtävä. Työnkuvaus ja tehtävänimike kertovat aika hyvin mistä hommasta on kyse, eli siinä mielessä työ on vastannut odotuksia.

Perehdytyksen aikana huomattiin, että katulupien vuoksi työmaat eivät olekaan aina käynnissä. Kentällä oleminen ei siis ole ihan kokopäiväistä työtä. Onneksi siihen reagoitiin heti ja minulle on keksitty kaikenlaista lisähommaa toimistolla. Nostaa huomattavasti työn mielekkyyttä, kun on tekemistä. Olen esimerkiksi analysoinut keskeytystilastoa ja piirtänyt kaavioita Excelissä. Lisäksi olen opiskelijana päässyt olemaan mukana kytkennöillä ja näkemään käyttökeskuksen toimintaa.  

Mikä kesätyössäsi on parasta? Mikä sinua motivoi?

Kesätyössäni saan kosketuksen oman alan firmaan. Käyttöpuolella minut on otettu tosi hyvin vastaan ja olen monipuolisesti päässyt näkemään eri juttuja, ettei ole tarvinnut olla pelkästään kaivuutyömaalla. Iso firma mahdollistaa urakehityksen seuraavia kesiä ajatellen. Tämä oli helppo pesti, johon pystyi hakemaan, vaikka opintoja ei kauheasti ole vielä takana. Sain jalan oven väliin ja voin hakea mahdollisesti seuraavina kesinä suunnittelijaharjoitteluun tai johonkin muuhun.  

Millaisia ominaisuuksia tai taitoja työssäsi tarvitaan?

Ehdottomasti oma-aloitteisuutta ja oman työn organisointitaitoja. Tässä työssä myös kommunikointitaidot ovat tärkeitä. Kentällä toimitaan eri urakoitsijoiden ja toimistolla taas alan asiantuntijoiden kanssa, joten ympyrät ja kieli poikkeavat toisistaan aika lailla. Pitää siis osata viestiä eri tavoilla, jotta viesti menee perille.   

Mitä olet oppinut kesätyön aikana?

Yksittäiset asiat tulevat näkymään vasta pidemmässä juoksussa, mutta alan sanasto on selvästi karttunut. Sen huomaa opiskelukavereiden kanssa keskustellessa - ihan kaikki sanat eivät aukea suoraan, vaikka samaa alaa opiskellaankin. Arvokas kokemus on tietysti myös se, kun olen päässyt toimimaan kentällä ja näkemään käytäntöä käyttökeskuksen päässä. Diplomi-insinööriopinnoissa ei ihan kauheasti käytännönpuolta kuitenkaan käydä.  

Millainen kesätyönantaja Tampereen Sähköverkko on?

Sähkölaitos on turvallinen työnantaja, ja on iso etu, että konsernin sisällä on etenemismahdollisuuksia. Koen myös olevani täysin osa työporukkaa. Lisähommissa olen päässyt tekemään sellaisia töitä, joita en osannut ensimmäisen kesän kesätyöntekijänä edes odottaa.  

Onko jotain sellaista tapahtumaa, joka on jäänyt erityisesti mieleen kesän aikana?

Sain esimieheltäni lisätehtäväksi laskea maasulkuvirtoja, sillä suojaukset eivät välttämättä korvaustilanteessa riittäisi. Pääsin itse suunnittelemaan korvauskytkentää ja pohtimaan mitä temppuja tehtäisiin, jotta suojaukset saataisiin riittämään. Kävimme kentällä myös kokeilemassa ihan oikeasti sitä kytkentää.  

Millaisten tehtävien parissa haluat työskennellä ensi kesänä ja tulevaisuudessa?

Opintojen jälkeen verkkopuoli kiinnostaa. Jos ensi kesää tai sitä seuraavaa miettii, niin suunnittelijaharjoittelija olisi varmaan se tehtävänimike. Siinäkin tietysti pääsee laajasti tekemään monenlaista. Nimenomaan verkkopuolelle kaivuutöiden valvojan tehtävästä on etua, kun on päässyt näkemään, mitä kentällä tapahtuu.  

Miksi Tampereen Sähkölaitokselle kannattaa hakea kesätöihin?

Tampereella opiskelevalle Sähkölaitos on iso toimija lähellä ja usein se ensimmäinen oman alan työpaikka. Paikallisena verkkoyhtiönä se antaa ymmärrystä omasta alueesta ja avaa silmiä. Sen jälkeen voi vaikka jatkaa esimerkiksi kantaverkkoyhtiöön tai muuhun vastaavaan.

Omalta kohdaltani näen, että kesätyöni hyödyttää ensi vuoden kesätyöhaussa. On varmasti työnantajallekin helpompi palkata kaveri, josta on jo aiempaa kokemusta. Ja vaikka hakisi muuallekin, niin cv:stä löytyy nyt kokemus Sähköverkolta, kun aikaisempi työkokemus on ollut metsurihommista.  

Tutustu Tampereen Sähkölaitokseen kesätyönantajana ja heidän tarjoamiinsa mahdollisuuksiin tästä.  

Teksti: Siiri Huttunen
Kuva: Niko Jekkonen
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.