Työhyvinvointi

7 kysymystä flunssasta: Milloin kannattaa jäädä kotiin sairastamaan?

Taas on se aika vuodesta, kun työpaikoilla niiskutetaan, aivastellaan ja yskitään. Miten flunssan kestoon voi vaikuttaa ja milloin on syytä jäädä kotiin? Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastasi kysymyksiin.

1. Köhä jatkuu jatkumistaan – milloin on kyse pitkittyneestä yskästä?

Yskää sanotaan pitkittyneeksi, jos se kestää yli kahdeksan viikkoa. Aikuisilla pitkittyneen yskän aiheuttaja on useimmiten flunssa tai poskiontelontulehdus, mutta siihen voi olla myös muita syitä. Jos yskä on kestänyt kauemmin kuin kahdeksan viikkoa, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.

2. Voiko flunssan kestoa lyhentää kotikonstein?

Lepo on flunssaisen tärkein "lääke", sillä flunssan etenemistä ja oireita voi helpottaa merkittävästi ainoastaan lepäämällä. On myös näyttöä siitä, että C-vitamiini ja sinkki voivat isoina annoksina lievittää flunssan oireita ja lyhentää sen kestoa. Tupakoivat kärsivät hengitystietulehduksista muita useammin, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa – niin flunssakin iskee harvemmin.

3. Milloin kannattaa jäädä töistä pois flunssan takia?

Sairaana ei pidä mennä työpaikalle. Varsinkin fyysisesti kuormittavissa ammateissa työskentelevälle lyhyt sairauspoissaolo taudin alkuvaiheessa tekee hyvää, jotta keho pääsee toipumaan ja vältytään jälkitaudeilta. Kuulostele oloasi ja lepää sen mukaan. Työpaikalle ei kannata lähteä tartuttamaan toisia, jos olo on tukkoinen ja vetämätön.

4. Milloin kannattaa lähteä flunssan takia lääkäriin?

Jos vointi muuttuu hyvin huonoksi, kannattaa hakeutua lääkäriin. Poikkeuksellinen väsymys, hengenahdistus tai rintapisto saattavat viitata vakavampaan infektioon. Mene lääkäriin myös, jos jo paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä jatkuu yli kahdeksan viikkoa.

5. Milloin liikuntaharrastuksia voi jatkaa flunssan jälkeen?

Urheilun voi aloittaa turvallisin mielin vasta, kun yleisoireita ei enää ole ja olo tuntuu terveeltä. Elimistöllä menee vähintään flunssan keston verran aikaa palautumiseen. Treeneihin kiirehtiminen on turhaa, sillä siitä ei ole terveydelle hyötyä. Liian aikainen liikkuminen voi sen sijaan kostautua vakavilla jälkitaudeilla, kuten keuhkokuumeella tai sydänlihastulehduksella, joka voi johtaa jopa pysyvään sydänvikaan. Kuntoliikunnan voi aloittaa omien voimien mukaan yleensä 3–5 päivän lepäämisen jälkeen.

6. Kannattaako influenssarokotusta ottaa, kun siitä huolimatta voi saada flunssan?

Kausi-influenssa on kokonaan eri tauti kuin tavallinen flunssa. Vaikka flunssan ja influenssan oireet ovat samankaltaiset, influenssa alkaa usein äkillisemmin, ja sen oireet ovat rajummat ja kestävät pidempään. Influenssarokote ei suojaa flunssalta, mutta antaa tehokkaan suojan influenssaa vastaan.

7. Miten usein rokote estää influenssan?

Parhaimmillaan influenssarokote estää terveillä työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä. Rokotetulla henkilöllä taudin kesto on myös lyhyempi kuin rokottamattomalla.

Lähde: Terveystalo