Vastuullisuus

Kesätyöt kasvattavat vastuuseen

”Kesätyöt opettavat heräämään ajoissa ja kantamaan vastuuta asioista. On hieno tunne kun voi itse tienata oman elantonsa”, sanoo entinen freestylelaskija Pekka Hyysalo, joka perusti FightBack-järjestön tsemppaamaan myös muita päävamman saaneita.

Freestylelaskijana tunnetuksi tullut Pekka Hyysalo aloitti kesätyöt 15-vuotiaana. Tavoitteet olivat selkeät: tienata mahdollisimman paljon rahaa seuraavaa laskukautta varten.

Ensimmäisen työpaikkansa Hyysalo löysi setänsä avustuksella Aurajoen Halistenkoskella sijaitsevassa Aurajoen opastuskeskuksesta. Hänen työnkuvaansa kuului muun muassa kanoottien ja kalastusvälineiden vuokraaminen, kalastuslupien myynti, ruohonleikkuu ja muut apupojan tehtävät. Samalla Pekka oppi käsittelemään kaloja. Töihin hän pyöräili aamuin illoin 20 kilometrin matkan.

– Työ oli sellaista normiasiakaspalveluhommaa. Muistelen että töissä oli tosi hauskaa, tai ehkä aika kultaa muistot. Ainakin aurinko paistoi lähes joka päivä, Hyysalo kertoo.

Seuraavana kesänä Hyysalo päätyi korjaamaan kattoja turkulaiseen rakennusalan yritykseen.

– Se oli ihan jees duuni. Parasta siinä oli, että kun työskenteli koko kesän katolla ilman paitaa, sai tosi hyvän rusketuksen.

Tärkeintä on rakkaus lajiin

Hyväkuntoinen nuori mies viihtyi rakennushommissa myös kahtena seuraavana kesänä, jolloin häntä työllisti perheen oman kesäpaikan kunnostaminen. Toimeentuloa helpotti se, että hän oli saanut vastikään ensimmäisen sponsorinsa freestylelaskijana.

Hyysalo pitää kesätyökokemuksiaan tärkeänä vaiheena elämässään.

– Hienointa oli päästä työelämään kiinni jo nuorena. Uskon, että kesätyöt ovat arvokas oppitunti monelle nuorelle. Kesätöissä oppii ottamaan vastuuta asioista, heräämään ajoissa ja noudattamaan työelämän perussääntöjä.

Toinen itsekuria ja kunnianhimoa opettanut asia Hyysalon elämässä on ollut urheilu.

– Urheilusta on todellakin hyötyä myös työelämässä. Kilpaurheilu opettaa tekemään jokaisen asian niin hyvin kuin mahdollista ja sillä pärjää millä alalla tahansa. Tärkeintä on rakkaus lajiin. Itse rakastin laskemista niin paljon, että halusin tulla siinä maailman parhaaksi. Nyt tavoitteeni on kuntouttaa itseäni niin hyvin ja niin pitkälle kuin ikinä mahdollista.

Hyysalon lupaava ura katkesi, kun hän loukkaantui Ylläksellä vuonna 2010 yrittäessään vaikeaa hyppyä hankalissa sääolosuhteissa. Vaikka kypärä pelasti hänen henkensä, kaatuminen aiheutti aivovamman, joka laittoi hänen tulevaisuudensuunnitelmansa uusiksi.

Ennen kohtalokasta loukkaantumista Big Air- ja halfpipe-sarjoissa laskenut Hyysalo ehti voittaa kaksoismestaruuden nuorten SM-kilpailuissa ja kerätä menestystä myös Euroopassa ja USA:ssa laskemissaan kilpailuissa. Niissä saavutetun menestyksen myötä hän nousi AFP:n (Association of Freeskiing Professionals) kansainväliselle ranking-listalle Big Airissa sijalle 11.

Uusi suunta yrittäjänä

Onnettomuuden jälkeen Hyysalo on osoittanut urheilijan tahtonsa keskittymällä kuntoutukseensa ja etenemällä siinä huomattavasti nopeammin kuin lääkärit ovat ennustaneet. Tulevaisuuden tavoitteenaan Hyysalo pitää joskus vielä maratonin juoksemista.

Kilpaurheilu-uran päätyttyä uutta sisältöä Hyysalon elämään on tuonut hänen perustamansa FightBack-yhdistys. Muun muassa FightBack Run -juoksutapahtumasta tunnetun yhdistyksen tavoitteena on levittää positiivista mieltä ja tarjota tukea myös muille päävamman saaneille.

Hyysalo pitää yhtenä nopean kuntoutumisensa tärkeimmistä tekijöistä intialaisen fysioterapeutin Rajul Vasan kehittämää Vasa Concept -metodia. Metodi perustuu fyysisiin, esimerkiksi jumppapallon avulla tehtäviin harjoituksiin, jotka pakottavat aivojen vaurioituneet hermoradat löytämään uusia reittejä toimintansa normalisoimiseksi. Viime kesänä FightBack toi Vasan Suomeen kertomaan metodistaan.

– Tällä hetkellä kuntoutukseni menee kaiken edelle, mutta sen lisäksi kesäsuunnitelmissani on ladata akkuja syksyn varalle. Siitä on tulossa nimittäin hulinaa, Hyysalo intoilee.

Rentoutumisessa hän suosii yksinkertaista metodia.

– Rentoutuminen on minulle pääosin levyttämistä. Tykkään maata auringossa tekemättä yhtään mitään.

Tutustu avoimiin kesätyöpaikkoihin.

Anna Väre