Työhakemus

Työhakemuksen turhat ja tärkeät – ”Olennainen nousee paremmin esiin, kun hakemuksessa ei ole mitään liikaa"

Kuvassa Heidi Tuomikorpi

Hyvä työhakemus on napakka ja sisältää kaiken olennaisen – ja vain olennaisen. Kysyimme Eezy Personnelin rekrytointikonsultti Heidi Tuomikorvelta, mitä rekrytoijat usein jäävät hakemuksia lukiessaan kaipaamaan, ja mitä tietoja ilmankin pärjäisivät.

Heti alkajaisiksi Eezy Personnelin rekrytointikonsultti Heidi Tuomikorpi painottaa, että työhakemusten arviointi on aina jossakin määrin subjektiivista, koska jokaisella rekrytoijalla on omat näkemyksensä ja mieltymyksensä. On kuitenkin monia yleispäteviä vinkkejä, jotka hakijan kannattaa ottaa huomioon. 

Jätä nämä pois työhakemuksesta

Usein Heidi Tuomikorpea turhauttavat työhakemusten kliseet.

Olen tiimityöskentelijä, mutta viihdyn myös itsenäisessä työssä -tyyppiset lausahdukset ovat moneen kertaan kuultuja kliseitä, jotka eivät tuo hakemukseen lisäarvoa.

Tuomikorpi kertoo, että hakemuksessa on turhaa myöskään luetella adjektiiveja, koska hakijan reippaus, oma-aloitteisuus tai sosiaalisuus eivät kerro rekrytoijalle paljonkaan. Hän kannustaa mieluummin perustelemaan, miksi adjektiivi on totta.

– Kokemusten ja konkreettisten esimerkkien kautta väitteet avautuvat rekrytoijalle uskottavammin.

Sekä hakemus että ansioluettelo kannattaa Tuomikorven mielestä pitää nasevina, eikä tilaa pidä tuhlata samojen asioiden toistelemiseen. CV:ssä on mahdollista tuoda esiin rekrytoijaa kiinnostavat faktat, kuten työtehtävien sisällöt. Työhakemuksessa puolestaan kannattaa tuoda jotain lisää siihen, mitä CV:ssä on jo kertonut.

– Hakemus tarjoaa mahdollisuuden viestiä itsestään kiinnostavalla tavalla.

Tuomikorvella on vinkki kaikille, jotka eivät raaskisi tiivistää työhakemustaan.

– Tärkein viesti nousee paremmin esiin, kun hakemuksessa ei ole mitään liikaa, hän kiteyttää.

Hän muistuttaa vielä, että rekrytoija ei tarvitse tai kaipaa hakijalta mitään muuta kuin työn tekemiseen liittyvää tietoa.

– Esimerkiksi ikä, lasten lukumäärä ja siviilisääty ovat asioita, joita ei ole tarpeellista kertoa työhakemuksessa.

Lue myös: Vältä nämä kliseet työhakemuksessa

Lisää nämä työhakemukseen

Heidi Tuomikorpi on huomannut, että siinä missä hakemuksissa on toisinaan ylimääräistä, puuttuvat niistä välillä tuiki tarpeelliset perustiedot, kuten puhelinnumero tai asuinpaikka.

– Asuinpaikka on hyvä tuoda esiin joko hakemuksessa tai CV:ssä, koska sillä on merkitystä, onko työmatka kohtuullinen tai pystyykö liikkuvaa työtä käytännössä mielekkäästi hoitamaan, hän kertoo.

Kaikkien Tuomikorven lukemien työhakemusten joukosta hänen mieleensä ovat jääneet erityisesti hakemukset, joista on välittynyt hyvä tunnelma.

– On vaikeaa selittää, mistä se tunnelma syntyy, mutta usein tällaiset hakemukset ovat napakoita ja hyvin kirjoitettuja. Sanavalinnat ovat osuvia ja niistä välittyy hakijan aito innostus työpaikkaa kohtaan.

Hakijan kiinnostus välittyy Tuomikorven mukaan ainakin siitä, että hakemus on kunnolla kohdennettu työnantajalle ja haettua työpaikkaa varten.

– Tämän voi tehdä esimerkiksi niin, että aloittaa hakemuksen kertomalla, miksi juuri tämä työtehtävä tässä organisaatiossa kiinnostaa, hän vinkkaa.

Muutenkin hän kannustaa panostamaan huolella perusteluihin.

– Miksi juuri sinä olisit sopiva tehtävään? on ihan oikeasti kysymys, johon kannattaa vastata kunnolla.

Perustelemisen lisäksi Tuomikorpi peräänkuuluttaa hakijoilta aitoutta.

– Rekrytoijaa kiinnostaa paitsi hakijan osaaminen myös se, millainen persoona hakemuksen takana on. On hyvä, jos hakemuksesta välittyy se, että ihminen itse puhuu rekrytoijalle.

Lisää vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen

 

Kuvaaja: Kuvassa Heidi Tuomikorpi