Työuran alussa

Vuoden kesätyöntekijä 2017

Destian Jonne Ruopsa on Vuoden kesätyöntekijä 2017.

Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjassa palkittiin työnantajien lisäksi vuoden kesätyöntekijä. Aloitteellisuus sekä omatoimisuus toivat Jonne Ruopsalle voiton.

– Opiskelen Lapin Ammattikorkeakoulussa maanmittaustekniikan insinööriksi. Talvella 2016 mietin harjoittelupaikkaa ja luokkakaveri vinkkasi, että Destiaan Kemijärvelle haetaan kesätyöntekijöitä. Olen kotoisin Kemijärveltä, joten se sopi minulle loistavasti. Hain paikkaa ja sain työsopimuksen kesäksi 2016, Jonne Ruopsa kertoo.

Jonne Ruopsa toimii Destialla ”mittapoikana”.

– Päivät koostuvat kartoitus- ja merkintämittauksista, automaatiotöistä (mallien piirtämistä, koneiden kalibrointia), työn suunnittelusta sekä kentällä ollessani autan poikia aina kun ehdin. Tällä hetkellä levitämme bentoniittimattoa, jossa olen mukana laittamassa rullia levityspuomiin ja apuna levityksessä. Lisäksi teen hieman toimistoinsinöörin töitä eli hoidan tuntilappuja sekä muita paperitöitä mitä työmaapäälliköltä tulee, Jonne Ruopsa listaa.

Talven Jonne oli taas koulunpenkillä, kunnes toukokuussa 2017 palasi Destiaan. Harjoittelijan työsopimus oli aluksi 1.9.17 asti, mutta sitä jatkettiin vuoden loppuun. Työn alla on opinnäytetyö, jonka Jonne aikoo tehdä työn ohessa.

– Destialla on paljon kesätyöntekijöitä ja työllistymisen mahdollisuudet kesätyön jälkeenkin ovat hyvät. Opinnäytetyön tekemisen jälkeen jään itsekin Destialle töihin, Jonne Ruopsa iloitsee.

Hyvän kesätyön periaatteet

Destia on sitoutunut Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjan kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus.

– Tässä työpaikassa saa aina apua ja tukea eikä ketään jätetä yksin. Työnjohtajat, konekuskit ja mittamiehet tekevät tiimityötä ja yhteistyö on sujuvaa, Jonne Ruopsa sanoo.

Kesätyönhakijalle Jonnella on muutama vinkki. Kesätyötä kannattaa hakea kiinnostus edellä, niin työ motivoi ja mahdollistaa juuri oman alan löytymisen.

– Maanmittausalallakin voi suuntautua eri tavoin. Kannattaa miettiä onko kiinnostunut ulkona työskentelystä vai toimistossa istumisesta. Tällä alalla voi työskennellä esimerkiksi kunnilla, maanmittauslaitoksella, rakentamisen parissa (infrarakentaminen, talon/teollisuuden rakentaminen, kaivokset, erilaiset suunnitteluyritykset), yms. Jopa kiinteistövälitysalallekin on luokkakavereitani lähtenyt. Netistä kannattaa katsella erilaisia yrityksiä ja kysellä tutuilta, ystäviltä ja luokkakavereilta vinkkejä kesätyöpaikoista, Jonne Ruopsa vinkkaa.

Ja vaikka heti ei tärppäisikään, lannistuminen ei kannata. Avoin ja rehellinen hakemus huomataan.

– Kesätyöt antavat hyvän pohjan tulevalle työuralle. Kesätyöhakemukseen kannattaa siis panostaa ja nähdä vaivaa työpaikan saamisen eteen. Itse olen ollut kesätöissä erilaisissa tehtävissä 13-vuotiaasta asti. Erilaiset kokemukset ovat hyödyllisiä, vaikka ne eivät olisikaan ns. oman alan töitä. Kun on tehnyt monenlaista, erilaiset työvaiheet ovat tiedossa ja kokonaisuus pysyy paremmin hallussa. Johtajuuttakin ajatellen on tärkeää hahmottaa kokonaisuudet ja tuntea erilaiset työtehtävät: mitä monipuolisempi kesätyötausta, sen parempi, Jonne Ruopsa summaa.

Vuoden kesätyöntekijä valittiin kampanjassa mukana olleiden kesätyönantajien suositusten perusteella. Kaikki Vuoden kesätyöntekijä -ehdokkaat saivat erinomaisia perusteluja. Voittajan valitsi Vastuullinen kesäduuni -kampanjan yhteistyökumppani Oikotie Työpaikat.

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin ja T-Median luotsaamaan Vastuullinen kesäduuni 2017
-kampanjaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 371 työnantajaa, jotka tarjosivat yhteensä yli 55 000 vastuullista kesätyöpaikkaa. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuivat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus. Vuoden 2017 kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat Telia, Nokia, Destia, S-ryhmä, Opteam, Varma ja Oikotie Työpaikat.