Kesätyöntekijälle

Vinkkejä kesätyörahojen järkevään käyttöön

Polttevatko kesätyörahat jo mielikuvissasi - ja pian myös taskussasi? Näin saat palkkasi riittämään tai sijoitat sen järkevästi tulevia hankintoja varten. Säästämisessä auttaa haaveilu tavoitteen saavuttamisen hienoudesta.

Oikotien palkkalaskurin mukaan kesätyöläinen tienaa keskimäärin 1561 euroa kuukaudessa.  Palkka vaihtelee työn ja kokemuksen mukaan, mutta monilla aloilla tuloja voi pyrkiä korottamaan tekemällä mahdollisimman paljon ilta- ja viikonloppuvuoroja tai vaihtamalla iltavapaat ylitöihin. Jos hommia paiskii ahkerasti koko kesän, voi kesän aikana tienata mukavan summan – etenkin jos rahat käyttää ja sijoittaa järkevästi.

1. Älä pidä rahoja yhdellä tilillä

Jos haluat säästää, palkkaa ei kannata säilyttää pelkästään käyttötilillä, josta rahat hupenevat kun huomaamatta erilaisiin menoihin ja heräteostoksiin. Ota tavaksi maksaa kaikki laskusi palkkapäivänä ja siirrä sen jälkeen osa palkasta säästötilille, jolta et voi tehdä ostoksia tai nostaa rahaa automaatista.

2. Seuraa menojasi, niin näet mistä voit säästää

Seuraa rahankäyttöäsi pitämällä kirjaa menoistasi. Kun kirjaat ylös pienimmätkin ostokset, näet mihin rahasi oikeasti menevät ja mistä voit tarvittaessa karsia. Kuukausittain voit säästää yllättävän paljon jättämällä esimerkiksi päivittäisen limsapullon tai latten ostamatta.

3. Tee säästämissuunnitelma

Hae motivaatiota säästämiseen fiilistelemällä, miten hienolta tuntuu kun saavutat tavoitteesi. Jos haaveissasi on suurempi hankinta, kuten auto, opinnot tai välivuosi ulkomailla, tee itsellesi selkeä säästösuunnitelma, johon lasket, missä aikataulussa pystyt saavuttamaan tavoitteesi.

Kun tähtäimessä on suuremman summan säästäminen, kannattaa pankkiin avata tavoitetili, josta voi nostaa rahaa maksutta vain sovittuina ajankohtina. Tavoitetilin tuotto on hieman pankkitiliä korkeampi, joskin juuri nyt korkotaso on tavallista alhaisempi. Säästämistä voi rytmittää pankin kanssa laaditulla tavoitesuunnitelmalla.

4. Hanki lisätienestejä kesätapahtumissa

Kesätöiden lisäksi lisätienestejä voi hankkia myymällä turhat vaatteet ja tavarat kirpputorilla. Käytettyjen tavaroiden lisäksi kirpparilla tekevät kauppansa kahvi ja pienet syötävät.  Jos tykkäät kokkailusta, mikset kokeilisi oman ravintolan pyörittämistä Ravintolapäivässä?

5. Harkitse rahastoja pitkäaikaissäästämiseen

Mikäli sinulla ei ole kiire saada rahoja käyttöösi, on järkevää miettiä rahasto- tai osakesijoittamista. Alkuun voi päästä jo tuhannella eurolla, mutta koska osakekurssien arvo  heilahtelee ajoittain voimakkaasti, on rahoja hyvän tuoton saamiseksi varauduttava pitämään sijoituksissa useita vuosia. Helpoin ja riskittömin tapa on valita rahasto, jossa sijoitukset on hajautettu mahdollisimman laajasti maittain ja toimialoittain. Rahastoja hoitaa ja ylläpitää salkunhoitaja, jonka tehtävänä on seurata rahaston arvonmuutosta ja tehdä ratkaisuja sen kasvattamiseksi.

6. Opettele osakesijoittajaksi

Toinen vaihtoehto pitkäaikaissijoittamiselle on ostaa osakkeita eri toimialoilta. Myös osakesijoittamisessa nyrkkisääntönä on, ettei munia pidä laittaa yhteen koriin vaan osakesalkku kannattaa hajauttaa hyvin riskien pienentämiseksi. Mikäli lähtöpanoksena olisi 4000 euroa, kannattaisi kunkin yrityksen osakkeita ostaa 500 eurolla, jolloin salkkuun tulisi osakkeita kahdeksalta yritykseltä. Rahastoja ja osakkeita voi ostaa pankin kautta tai suoraan verkkopankista. Mikäli sijoittamaan aikoo lähteä itse, kannattaa sitä ennen tutustua sijoittamisen perusteihin esimerkiksi piensijoittajille suunnatulla kurssilla.

7. Palkan lisäksi tärkeää on kokemus

Vaikka raha on hyvä syy tehdä töitä, ei kesätyön arvoa voi mitata vain rahassa. Rahan lisäksi kesätyö antaa hyödyllistä kokemusta ja opettaa työnantajien arvostamia työelämäntaitoja. Mitä monipuolisempia kesätyökokemukset ovat, sitä helpompaa työllistyminen on jatkossa.

Artikkelia varten on haastateltu Helsingin Osakesäästäjien toiminnanjohtaja Henri Huovista.