Työllisyysnäkymät

Vapaaehtoisissa on voimaa: Kohtaamisia Kotkassa

17.5.2018 klo 15:37

Yksinäisyys on monelle arkipäivää. Kotkalainen Inka Setälä halusi saada ihmiset kohtaamaan toisiaan. Vapaaehtoisvoimin syntyi Kohtaamisia Kotkassa -tapahtuma, joka järjestetään jälleen 19.5.2018 Kotkan Katariinan meripuistossa.

Inka Setälän punaiset kiharat hulmuavat auringossa, kun hän kulkee paikasta toiseen kohdaten ihmisiä ja yhteistyökumppaneita Kohtaamisia Kotkassa -tapahtumaan liittyen. Inka on alun perin laivakokki, mutta ollut aina kiinnostunut ihmisistä. Vapaaehtoistyö vei hänet monien mahdollisuuksien äärelle.

Mistä idea Kohtaamisia Kotkassa -tapahtumaan lähti?

–  Idea lähti siitä, kun järjestin elokuussa illallisen kaupunkilaisille pikniktyyliin.  Läheiseni kanssa mietimme miten ihania kohtaamisia siellä oli, ja hän kertoi minulle miten voisimme keksiä jotain millä saisimme ihmiset paremmin kohtaamaan toisiaan, laajemminkin. Innostuin, ja aloin järjestää. Nollabudjetilla, koska kaikki mukaan kysymäni tahot halusivat antaa Kohtaamisia-tapahtumalle oman panoksensa, Inka Setälä muistelee.

Kohtaamisia Kotkassa -tapahtuman idean isä on Tommi Iivonen ja koordinaattorina toimii Inka Setälä. Ensimmäiseen Kohtaamisia-tapahtumaan Setälä sai mukaansa ilmaiseksi 75 yhteistyökumppania: yhdistyksiä, yhteisöjä, yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä.

Tapahtumassa oli ruokaa, juomaa ja esiintyjiä. Taksit hakivat yksinäisiä ja huonokuntoisia ihmisiä kotoaan ja hoitolaitoksista. Kaikenikäiset lapset ja aikuiset kohtasivat toisiaan. Lokakuussa merenrannalla satoi kaatamalla, tuuli vihmoi ja oli kylmä. Silti paikalla oli toistatuhatta iloista ihmistä.

– Haluan herätellä tällä kampanjalla myös omaisia, että hekin veisivät vanhuksia ja muita läheisiään ulkoilemaan. Niin monilla kun kuulemma jäävät palvelusetelitkin käyttämättä, kun ei ole ketään kenen kanssa lähteä. Olemme kehottaneet kutsumaan kotikadulta tai samasta kerrostalosta naapureita mukaan. Tapahtuman ideana on, että kohdataan Katariinan meripuistossa, kävellään, jutellaan ja tutustutaan - jopa ventovieraan kanssa, Inka Setälä valottaa.

Kotkassa kohdataan jälleen

Lauantaina 19.5.2018 Kotkassa kohdataan jälleen. Paikalle odotetaan jopa 3000 osallistujaa.

– Nyt meillä on olemassa toimiva malli tapahtuman järjestämiseen, joka on valmiina vietäväksi muihinkin kaupunkeihin. Kohtaamisia-tapahtumaa onkin kysytty jo useisiin kaupunkeihin, ja kerron mielelläni miten saimme tämän aikaan. Tällä tapahtumalla tehdään yhdessä hyvää ja se riittää, Setälä sanoo.

Inka Setälä on itse ollut työnhakijana – ja nyt näyttää siltä, että Kohtaamisia-tapahtuman ympärille tarvittaisiin hanke.

– Tällaisessa hankkeessa minulla voisi olla mahdollisuus tehdä unelmatyötäni, jossa saan auttaa ihmisiä.

Kohtaamisia Kotkassa, Katariinan meripuisto, la 19.5.2018 klo 14-20.

www.kohtaamisiakotkassa.fi