Työnhaku

Välivuosi – uutta virtaa työelämään

11.2.2019 klo 7:54

Välivuosi voi olla hyvä hengähdystauko hektisestä työelämästä. Tauon aikana voi selkiyttää ajatuksiaan ja edistää hyvinvointiaan. Myös työura saa välivuodesta uusia ulottuvuuksia.

Mediasta metsään ja takaisin. Mitä luovan media-ammattilainen Piia Lähteenmäki oppi välivuodesta?

– Olen aina ollut motivoitunut työstäni ja pitänyt itseäni onnekkaana, että saan tehdä mielenkiintoista ja haastavaa työtä. Mediamaailma ja työnantajani Sanoma Media Finland ovat tarjonneet vauhdikkaan työympäristön ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Vaadin itseltäni paljon ja nyt tuntui, että pieni tauko mediamaailmasta tekisi hyvää ja toisi uudenlaisia näkökulmia ja ideoita luovaan suunnitteluun, Business Manager Creatives Piia Lähteenmäki sanoo.

Ajatus hypähtää pois mediamaailman pyörteistä ei syntynyt Piian päässä ihan hetkessä, vaan muhi mielessä muutaman vuoden ennen h-hetkeä. Eräopaskoulutus kiinnosti Piiaa ja välivuosi tarjosi siihen loistavan mahdollisuuden.

– Työn vastapainoksi harrastan paljon luonnossa liikkumista: talvisin viihdyn suksilla niin tuntureissa kuin vuorillakin, ja kesällä vesillä niin kalastaen kuin purjehtien. Metsästyksen aloitin vuosia sitten laajentaakseni mahdollisuutta vaikuttaa siihen mitä syön ja mistä ruokani  tulee. Nyt sienien, marjojen ja yrttien lisäksi keittiöstä löytyy itse metsästettyä riistaa. Halusin parantaa erätaitojani ja lisätä osaamistani niin luonnossa liikkumisen osalta kuin lajituntemuksessakin, joten hain opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi, Piia kertoo.

Uusi ammatti 10 kuukaudessa

Opintojen kesto sopi Piian suunnitelmiin hyvin, sillä Kiljavan Opistolla tutkintoon tähtäävä koulutus kesti 10 kuukautta. Piia piti ajatuksesta että välivuosi olisi tavoitteellinen ja hän saisi samalla uuden ammatin.

– Vuosi eräopasopintojen parissa oli elämyksellinen ja informatiivinen. Se sisälsi valtavasti seikkailuja, retkiä ja reissuja, öitä ulkona niin kesällä kuin talvella, satoja kilometrejä kävellen, pyörällä, hiihtäen ja meloen, ääriolosuhteita ja henkeä salpaavia maisemia mutta myös oppitunteja ja luentoja. Työn täyteinen vuosi teki tehtävänsä, ei ollut aikaa pohtia mediamaailman kiemuroita ja näin irtiotto työelämästä onnistui erinomaisesti, Piia iloitsee.

Kaipuu mediamaailmaan

Vaikka luonnolla on tärkeä paikka Piian sydämessä, vahva kaipuu mediamaailman pyörteisiin yllätti hänet positiivisesti.

– Halusin takaisin töihin! Olin työelämään palaamisesta innostunut ja motivoitunut. Se tunne oli ihan mahtava. Välivuoden aikana Sanomilla oli tapahtunut paljon muutoksia organisaatiossa ja positioni ei ollut enää ihan sama kuin lähtiessäni. Innostunein mielin kommunikoin esimiehilleni että täältä tullaan takaisin entistä vahvempana ja motivoituneena.

Piian itseluottamus oli kasvanut välivuoden aikana, ja hän tiesi että annettavaa oli paljon – myös vastuullisemmassa positiossa. Välivuosi antoi mahdollisuuden ottaa etäisyyttä päivittäisiin rutiineihin ja tutustua uusiin ja erilaisiin ihmisiin työyhteisön ulkopuolella.

– Kiireisessä arjessa saattaa unohtaa kuinka lahjakkaiden ja ihanien ihmisten kanssa saa päivittäin työskennellä. Välivuoden jälkeen rutiineiksi muodostuneet tehtävät tuntuivat taas mukavilta ja kollegoiden osaamista ja tukea osaa arvostaa paremmin. Toivon, että parantunut motivaationi ja oma hyvä fiilis näkyvät myös vastavuoroisesti työyhteisössä ja asiakastyössä sillä sekä työnantaja että mahtava tiimini ovat olleet suurena tukena paluussani työelämään.

Vinkkejä välivuotta miettivälle:

- Ole tavoitteellinen ja mieti mitä välivuodelta haluat. Vuosi menee todella nopeasti joten joka hetkestä kannattaa ottaa kaikki irti.

- Käytännön asiat kannattaa miettiä hyvin etukäteen - kuten vaikutukset talouteen, perheeseen ja ystäviin. Mitä huolellisemmin olet sen suunnitellut, sitä enemmän sinulle jää aikaa nauttia välivuodesta.

- Ole avoin työnantajaasi kohtaan. Kerro hyvissä ajoin suunnitelmistasi ja perustele miksi välivuosi on sinulle tärkeä.

- Pidä kaikki ajantasalla suunnitelmistasi. Voitte miettiä työpaikalla yhdessä miten työasiat hoituvat välivuotesi aikana ja mitä odotat kun palaat takaisin.