Työllisyysnäkymät

Työpaikkana koko maailma

Suomalais-marokkolainen kenkäsuunnittelija Aki Choklat työskentelee siellä missä hän liikkuukin. Hän johtaa asustesuunnittelun osastoa arvostetussa CCS College for Creative Studies -oppilaitoksessa Detroitissa Yhdysvalloissa ja suunnittelee kenkiä mm. Huopaliike Lahtisillle.

Aki Choklat vietti lapsuutensa Jyväskylässä. Lukion jälkeen hän lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja suunnitteli diplomaatin uraa. Valmistuttuaan Utahin yliopistosta Aki pääsi työharjoitteluun Yhdysvaltain kongressiin senaattori Dan Coatsin avustajaksi Captiol Hilliin ja myöhemmin töihin American Expressille.

– Vapaa-aikanani piirsin edelleen kenkiä ja tein kokeilupohjalta kankaisia jalkinemalleja. Haave suunnittelutyöstä kyti mielessä edelleen. New Yorkissa elämä oli pitkää päivää ja vähän lomia. Kaipasin eurooppalaista, luovaa työtä, Aki Choklat muistelee.

Elämänmuutos edessä

Sitten Akin siskot muuttivat New Yorkiin, ja suunnittelija sai vauhtia elämänmuutokseensa. Sisarukset maahantoivat yhdessä Marokosta vaatteita ja kenkiä, jotka Aki muokkasi katukuvaan sopiviksi.

– Myimme tuotteitamme Sohon katumarkkinoilla, kun italialainen kenkätehtailija pysähtyi ja kysyi, olisinko kiinnostunut yhteistyöstä. Siitä se sitten lähti, Aki muistelee.

American Express järjesti Akille osa-aikatyöpaikan ja asunnon Lontoosta. Vuonna 2001 Choklat julkaisi ensimmäisen oman Jubaki-kenkämallistonsa. Tavarataloketju Barneys otti sen valikoimiinsa. Pian Aki sai myös pestin portugalilaisen kenkätehtaan Calafen pääsuunnittelijana.

Akin seuraava haave toteutui 39-vuotiaana, kun hän sai opiskelupaikan Lontoon Royal College of Artsista. Lontoosta ura eteni Italiaan. Aki opetti suunnittelua Firenzessä, Italiassa Polimodan muotioppilaitoksessa.

Nyt Choklat on suunnitellut kenkiä ja laukkuja mm. omalle tuotemerkilleen sekä Diversolle, Tillanderille, Kookengälle ja Lahtisille. Lisäksi hän opettaa CCS eli College for Creative Studiesissa Detroitissa. Asusteisiin keskittyneessä opetusohjelmassa koulutetaan jalkineiden, laukkujen ja muiden asusteiden suunnittelijoita.

Aki Choklat for Lahtiset

Aki Choklat arvostaa suomalaista luontoa ja sillä on tärkeä sija hänen sydämessään. Keski-Suomesta kotoisin olevan kenkäsuunnittelijan ja jämsäläisen huopaliikkeen eli Lahtisten yhteistyö täytti juuri 10 vuotta.

Aki Choklat for Lahtiset -mallisto edustaa huippuunsa vietyä muotoilua. Malliston jalkineissa suomalainen perinteikkyys yhdistyy rohkeasti nykyaikaan, Jukka Lahtinen kiittelee.

Huopa on ikivanha, lämmin, kestävä ja likaahylkivä materiaali. Aki Choklat ei jättänyt Aki Choklat for Lahtiset -malliston suunnittelussa mitään sattumanvaraan. Hän loi malliston löytämällä laadukkaan huovan jalkineiden ja laukkujen materiaalina ikään kuin uudestaan – ja samalla hyödyntämällä huovan ikiaikaisia salaisuuksia.

– Mallistossa on myös leikitelty kaksivärisillä liukuvärjäyksillä. Haluan, että jokainen voi löytää tästä mallistosta itseään puhutteleva muotojen ja värien yhdistelmän, Aki Choklat toivoo.

Lue ja tutustu lisää: http://shop.lahtiset.fi/acfl.html

www.akichoklat.com

Kuva: Christian Trippe