Työuran alussa

Työnantajien vinkit kesätyöhakuun

Varmista ensi vuoden kesätyöpaikkasi ja aloita haku ajoissa. Kysyimme työnantajien vinkkejä hyvän työhakemuksen tekemiseen, joukosta erottumiseen ja siihen, miten kompensoida työkokemuksen puutetta.

Linnanmäki on yksi nuorten kesätyösuosikeista, onhan työ huvipuistossa jo ajatuksenakin houkutteleva. Linnanmäki työllistää vuosittain yli 600 kausityöntekijää, joista osa aloittaa työnsä jo vapun tienoilla. Uusien kesätyöntekijöiden haku käynnistyy tammikuussa. Mitä hakijoilta odotetaan?

– Tärkeintä on oikea asennoituminen työhön. Oppimishalun lisäksi odotamme hakijoilta perustyöelämätaitoja, kuten omatoimisuutta ja sitä, että töihin tullaan ajoissa ja kuunnellaan ohjeita. Koska moni on töissä ensimmäistä kertaa, koemme vastuuksemme tukea nuoria uusien taitojen opettelussa. Emme voi kuitenkaan opettaa kenellekään mitään sellaista, jota toinen ei halua vastaanottaa, joten asenne on tässäkin A ja O, sanoo Linnanmäen henkilöstöjohtaja Elina Örthén sanoo.

Linnanmäelle haetaan kesäksi muun muassa laitehenkilöstöä, lipunmyyjiä ja kahvila- ja ravintolatyöntekijöitä. Jos hakijoita hommiin on pienen kaupungin verran ja hakemus tulee tehdä sähköisessä rekrytointijärjestelmässä, miten erottua joukosta?

– Ymmärrettävä kieli ja oikeinkirjoitus ovat hyvän työpaikkahakemuksen kivijalka, jonka päälle voi rakentaa oman persoonan mukaisen hakemuksen. Hakemuksissa arvostamme erityisesti sitä, että avoimiin vastauksiin on panostettu ja vastauksia on pohdittu kunnolla. Myös lisäkysymyksiin sopiva videovastaus on erinomainen tapa erottua, Örthén vinkkaa.

Marssi suoraan pääkallopaikalle

Moni nuori aloittaa työuransa kaupan kassalta tai varastosta. Miten kaupan alan kesätöistä haaveilevan kannattaa toimia?

– Paras tapa on printata CV ja hakemus kainaloon ja marssia lähikauppaan kauppiaan puheille. Kauppiaamme ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka eivät välttämättä ehdi mainostaa kesätyöpaikkojaan, mutta palkkaavat mielellään sopivan ehdokkaan, kun hän tulee kohdalle. Hyvä vaikutus syntyy reippaasta asenteesta ja oma-aloitteisuudesta, jota töissä tarvitaan, K-ryhmän rekrytoinnista vastaava Visa Myllyntaus kertoo.

Koska kauppiaat arvostavat omatoimisuutta, Myllyntaus muistuttaa, että työnhakuun on aina parempi lähteä yksin kun kaverin tai vanhempien kanssa. Jos ensimmäisessä paikassa ei tärppää, ei pidä antaa periksi vaan jatkaa seuraavaan.

Jos työkokemusta ei vielä ole kertynyt, Myllyntaus kehottaa miettimään hakemusta kirjoittaessa harrastuksia ja omia persoonaa.

– Esimerkiksi partiossa on voinut antaa kokemusta muiden ohjaamisesta. Kannattaa myös miettiä, mitä hyötyä omista persoonanpiirteistä olisi työelämässä. Esimerkiksi kyky pitää oma huone ja tavarat järjestyksessä, voi olla varsin hyödyllinen taito tuotteita hyllyttäessä.

Käytännöllisyyden lisäksi työnantaja arvostaa suuresti joustavuutta. Jos on valmis työskentelemään iltaisin ja viikonloppuisin läpi kesän, pisteet työnantajan silmissä nousevat varmasti.

Myyjän töissä kesätyöläisen tulee olla 18-vuotta täyttänyt, mutta joskus nuoremmat voivat päästä esimerkiksi hyllyttämään tuotteita. Peruskoulu- ja lukioikäisille sopii myös kaupan alan Tutustu ja tienaa -kesäharjoittelujakso, jossa kaupan alaan voi tutustua kahden viikon ajan pienellä palkalla.

Vältä kliseitä, avaa adjektiivit

Hakemusta kirjoittaessa on tärkeää yhdistää kerronta käytäntöön.

– Jos koet olevasi ”positiivinen tiimipelaaja”, voit esimerkiksi kertoa, kuinka sinua tet-harjoittelussa kehuttiin aurinkoiseksi tyypiksi, joka tervehti asiakkaita ja auttoi työkavereita. Pelkät adjektiivit sen sijaan kertovat työnantajalle hyvin vähän. Jos hakee töihin asiakaspalveluun, esittelyssä kannattaa korostaa vuorovaikutustaitoja. Varastohommissa taas arvostetaan toisenlaisia vahvuuksia, kuten ketteryyttä tai fyysistä voimaa, S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula kertoo.

Kaupan alalla työn oppii parhaiten tekemällä, mutta kiinnostusta alaa kohtaan tarvitaan.

– Alaan liittyvät tulevaisuuden suunnitelmat ovat aina plussaa. Omista harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kannattaa myös kertoa. Jos saat kutsun haastatteluun, siihen kannattaa valmistautua hyvin ja kysyä rohkeasti itseä askarruttavista asioista, Nikula neuvoo.

Älä jää yhden kortin varaan

Tietyn alan opiskelijoiden kannattaa tutustua ajoissa oman alansa kesätyömahdollisuuksiin. Esimerkiksi teknologian monialayritys Caverion työllistää kesäisin noin 200 alan opiskelijaa.

Kesäcaverit työskentelevät muun muassa kiinteistötekniikan ja teollisuuden asiantuntijapalveluiden, huollon ja kunnossapidon, asennustöiden sekä liiketoiminnan tukipalveluiden parissa.

– Kesäcaverit voivat olla opintojensa alussa tai jo pidemmälle opinnoissa edenneitä. Valinnassa pidämme toki tärkeänä myös oikeanlaista asennetta. Toivomme joukkoomme kesätyöntekijöitä, joilla erinomainen asiakaspalvelu, energinen ote työntekoon sekä innokkuus uuden opetteluun tulevat selkärangasta, kertoo HR-asiantuntija Ellinoora Mäkinen Caverion Suomesta.

Kesätyön hakua ei koskaan kannata jättää yhden kortin varaan, mutta on tärkeää ettei tämä näy hakemuksissa. Hakemuksen vastaanottaja ei riemastu, jos yrityksen nimi on väärä tai hakija ei vaikuta tietävänsä mitään yrityksen toimialasta.

– Hakemuksesta ei saa syntyä vaikutelmaa, että sitä on lähetetty massatulella eri paikkoihin. Hyvä hakemus on tiivis ja ytimekäs ja siitä välittyy kiinnostus yritystä kohtaan. Aiemmista työkokemuksista, harrastuksista ja omasta luonteesta kannattaa kertoa sillä kulmalla, mitä hyötyä niistä voisi olla haetussa tehtävässä, Mäkinen summaa.

Anna Väre