Uratarinat

Työn ytimessä: Vuoden Tarjoilija Noora Sipilä

Vuoden Tarjoilija Noora Sipilä
12.3.2019 klo 18:02

Noora Sipilä kertoo työstään tarjoilijana ja sommelierina.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Lähdin ravintola-alalle opiskellessani restonomiksi. Vuonna 2013 oli ensimmäinen harjoittelu, jonka suoritin Turussa ravintola Yokissa. Jäin sinne harjoittelun jälkeen töihin kunnes lähdin syksyllä 2013 Kanadaan opiskelemaan. Kanadan harjoittelun jälkeen suuntasin Saksan Hampuriin myöskin opintojen merkeissä. Sieltä palattuani kesällä 2014 aloitin työt juuri auenneessa ravintola Kaskiksessa.

Kaskiksessa työskentelin 2 vuotta, kunnes Samuil Angelov huokutteli minut Vuoden Tarjoilija kilpailuiden päätösgaalassa Muruun töihin, ja niin siis muutin Helsinkiin. Olin työskennellyt Murussa 1,5 vuotta kun Sasu Laukkonen soitti ja pyysi minua tulevaan uuteen ravintolaansa, Oraan, sommelieriksi ja ravintolapäälliköksi.

Jokainen työpaikka on vienyt minua eteenpäin, vaikka alussa en olisi tiennyt mihin suuntaan olen menossa. Nykyään olen osakkaana ja sommelierina BasBas & Staff Wine Barissa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni pitää sisällään pitkälti kaikki ravintolan toiminnot. Ruoka- ja juomatuotteen suunnittelua, kehittämistä ja tilaamista, hallinnollisia toimia, myyntipalvelua, siivoamista, sommelierin tehtäviä sekä tarjoilijan työt.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Teen töitä neljänä päivänä viikossa. Yleensä työvuorot ovat 10-12-tuntisia.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Ravintola-ala on temmannut minut täysillä mukaansa ja nautin suunnattomasti alan dynaamisuudesta sekä monipuolisuudesta. Asiakkaiden, kollegoiden, konseptien ja näkemysten erilaisuus ja monimuotoisuus sekä mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ovat työni suola ja sokeri!

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työni haasteita ovat arvaamattomat tilanteet, päivien vaihtelevuus sekä asiakkaiden erilaisuus. Ne ovat kaikki upeita tilaisuuksia kohdata ja ylittää asiakkaiden odotukset, tarpeet ja toiveet.

6) Mikä tekee työssäsi merkityksellistä?

Asioiden kokonaisvaltainen tiedostaminen on tällä alalla olennaista. Myös se kuka tekee ja mistä asiakkaat yksilöllisine tarpeineen tulevat – on tärkeää. Ruoka- ja juomafilosofiani korostavat molemmat vilpittömyyttä, avoimuutta ja tiedostamista.

On tärkeää ymmärtää, mistä raaka-aineet tulevat, miten ne on tuotettu ja miten omat valinnat vaikuttavat ympäristöön. Mieluiten haluan tuntea ihmiset tuotteiden takana. Ala on kietonut minut sormensa ympärille! Jatkuvat mahdollisuudet kehittää itseään ja ravintola-alaa sekä työskentely muiden intohimoisten ammattilaisten kanssa on jotain, mistä en halua luopua ja mikä tekee työstäni merkityksellistä!

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Rakastan hyvää ruokaa ja juomaa, joten vietän aikaa niiden parissa myös vapaa-aikana. Lisäksi nautin taiteesta, ulkoilusta ja ystävien seurasta. Matkustelusta saan aina runsaasti energiaa ja inspiraatiota, joten teen sitä aina kun mahdollista.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Filosofiani perustuu pitkälti siihen, että asenne ratkaisee aina! Elämä tuo eteen tilaisuuksia ja mahdollisuuksia ja jokaisen itsensä päätettäväksi jää mihin niistä uskaltaa tarttua. Tärkeää on, ettei pelkää liikaa epäonnistumista ja uskaltaa myös heittäytyä ja haastaa itseään.

Mikään ei tule ilmaiseksi eli töitä pitää tehdä, mutta jokainen askel vie eteenpäin, vaikka sitä ei edes itse tietäisi. Ravintola-ala tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia kehittyä ja jokainen voi tehdä tätä tyylillään!

Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ovat luoneet Viking Linelle menun, jonka pääosassa on modernilla twistillä tulkittu ranskalainen keittiö. Kevään Grande Cuisine -teemamenun ranskalaisia klassikoita on tuotu tähän päivään tekemällä annoksista kevyempiä ja käyttämällä vastuullisesti ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Grande Cuisine -teemamenua tarjoillaan 7.3.–31.5.2019 Helsinki–Tukholma- ja Turku–Tukholma-reiteillä.