Uratarinat

Työn ytimessä: Tuotesuunnittelija, yrittäjä Jenni Tuominen

Tuotesuunnittelija, yrittäjä Jenni Tuominen

Jenni Tuominen kertoo työstään perustamassaan Henua-yrityksessä.

1)    Taustasi: Miten päädyit alalle?

Valmistuin kosmetologiksi 2006 ja olen ollut kosmetiikkamaailmassa mukana jo toistakymmentä vuotta. Omat iho-ongelmani saivat kuitenkin kyseenalaistamaan käyttämieni tuotteiden turvallisuuden, ja siitä alkoi polkuni kohti luonnonkosmetiikka maailmaa.

Halusin täydentää omaa osaamistani, joten suoritin englantilaisessa koulussa opintoja ihon biologiasta, tuotteiden formuloinnista ja raaka-aineista. Silloin löysin oman juttuni ja intohimoni kohteen; luonnonkosmetiikan. Halusin luoda oman, korkeatasoisen luonnonkosmetiikkasarjan jolla on juuret Suomessa, meidän metsissämme ja superfoodeissamme.

2)    Mitä työsi pitää sisällään?

Vastaan tuotteidemme suunnittelusta ja formuloinnista, joten raaka-aineiden tuntemus ja etsiminen (hankinta) kuuluu minulle. Yhteydet tehtaaseen, etikettien, ulkopakkausten ja lasipullojen toimittajiin sekä nettikappamme ylläpito ovat tällä hetkellä vastuullani. Pidän myös tuotekoulutuksia ja vastaan blogiyhteistöistä.

3)    Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäivääni kuuluu yleensä hurja määrä erilaisia juttuja. Olen itse suunnitellut kaikki tuotteemme, joten aluksi päiväni menivät tuotteiden suunnittelussa ja kokeilemisessa, raaka-aineiden etsimisessä, tutkimisessa ja opiskelussa. Nyt kun tuotteemme ovat jo markkinoilla, päivät ovat hiukan erilaisia. Tapaamisia ja palavereja tehtaan, mainostoimiston, yhteistyökumppaneiden ja jälleenmyyjien kanssa.

Jälleenmyyjien etsimistä kv-markkinoilta, sähköpostien lukemista ja vastailua, nettikaupan ylläpitoa, tulevien tapahtumien suunnittelua, tuotekoulutuksia, Instagram päivityksiä, kuvaamista, ja paljon puheluja siskoni (yhtiömme toimitusjohtajan) kanssa!

4)    Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on, että saan tehdä sitä mitä rakastan! Saan itse päättää omista työpäivistäni ja siitä mitä ne pitävät sisällään. Olen tavannut jo nyt ihan huikean määrän uusia, mielenkiintoisia ja ihania ihmisiä! Pystyn tekemään ns. konttoritöitäni ihan missä tahansa. Lisäksi saan työskennellä parhaan mahdollisen yhtiökumppanin kanssa, joka on oma siskoni.

5)    Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Olemme uusia alalla joten iso osa toiminnastamme on meille uutta. Monta pähkinää on jouduttu pureksimaan. Raaka-aineiden hankinta, niiden saatavuus sekä hintojen vaihtelut ovat myös haastavia.  Kansainvälisille markkinoille meno on varmasti se seuraava iso haaste.

6)    Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Haluamme tarjota ekologisen vaihtoehdon selektiivisen kosmetiikan käyttäjille.  Mitään ylimääräistä ei käytetä, jotta ei turhaan kuormitettaisi omaa kehoa ja/tai ympäristöä.

Meillä pakkaukset ovat jo kertaalleen kierrätettyä pahvia, pullot ovat lasia ja koitamme välttää muovia mahdollisimman paljon. Olemme äärimmäisen ylpeitä suomalaisuudesta, puhtaista metsistä ja turvallisesta maastamme, joten haluamme antaa palan tätä kaikkea eteenpäin.

Käytämme suomalaista työvoimaa alusta loppuun aina suunnittelusta pakkausten valmistamiseen asti. Henua on eteläpohjalainen murresana, joka tarkoittaa hyvää olotilaa, esim. rakastuneilla (henuusta, henuutella) ja toivomme tietenkin, että jokainen löytäisi niitä pieniä Henua-hetkiä tavallisesta arjestaan. Kiitollisuus ja arvostus täytyy löytyä jokaisesta päivästä.

7)    Miten vietät vapaa-aikaasi?

Perhe ja lähisuku ovat kaikkein tärkeintä elämässäni. Lomia ja juhlapyhiä vietetään Etelä-Pohjanmaalla sukulaisten kanssa. Siellä sielu ja mieli rauhoittuu. Minulla on kaksi alakouluikäistä poikaa ja heidän harrastuksensa vievät suuren osan arjestamme. Näistä harrastuksista löytyy samanhenkisiä vanhempia, joten se on mukavaa puuhastelua siltäkin osin. Koetan liikkua mahdollisimman paljon ja monipuolisesti, meditoida ja lukea kirjoja.

8)    Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Kouluttaudu. Yritä saada mahdollisimman paljon tietoa eri suunnista. Lue tutkimuksia, artikkeleita ja uskalla kyseenalaistaa asioita. Mitään ei saavuteta päivässä, kuukaudessa tai edes vuodessa. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä, uskoa ja töitä on tehtävä kovasti sen eteen.

Kerää lähellesi ihmisiä jotka osaavat auttaa sinua ja jotka ovat oman alansa huippuja. kaikkea ei tarvitse osata itse. Lähde eteenpäin pienillä askeleilla, mutta uskalla unelmoida suuresti!