Uratarinat

Työn ytimessä: Toimitusjohtaja Aki Karihtala

Aki Karihtala kertoo monipuolisesta työstään Vartiovene55:n toimitusjohtajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen tehnyt varsinaisen elämäntyöni urheiluelämän piirissä eli olin 22 vuotta suomalaisen pörssiyhtiön Exelin palveluksessa. Työ oli hyvin monipuolista B2B- ja B2C-bisnestä, joka vaati jatkuvaa matkustamista ympäri maailman. Matkustin noin 150-200 päivää vuodessa. Aloitin Exelillä vuonna 1986 vesiurheilupuolen (lähinnä windsurfing-mastot ja komponentit) vientipäällikkönä ja siitä sitten muutamien vaiheiden jälkeen etenin sport-liiketoiminnan johtajaksi. Exel oli tunnetuin maastohiihtosauvoista, kävelysauvoista ja salibandymailoista. Halusin kansainväliselle sporttialalle, koska minua on aina kiinnostanut urheilu ja terveysliikunta, kansainvälinen liiketoiminta ja matkustaminen. Jäin Exeliltä pois vuonna 2008 ja pidin sen jälkeen sapattivuoden. Vuodesta 2009 tähän päivään olen pitänyt itseni sopivan kiireisenä kolmella saralla: Charter-laivabisneksessä, terveysliikuntateknologiassa (applikaation ja yhteisön kehitys) sekä hallitustehtävissä  hyvinvointisektorilla. Lisäksi minulla on luottamustehtävä Kansainvälisen Sauvakävelyliitonpresidenttinä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Nykyisin käytän ajastani noin 60% charter-laivabisnekseen. Ostin Suomen merivoimien entisen sotalaivan Vartiovene 55:n ja tarjoan sitä hieman modifioituna Helsingissä pääasiassa yrityksille risteilyihin ja laituritilaisuuksiin. Lisäksi laivalla järjestetään muun muassa syntymäpäiviä ja polttareita. Työ on hyvin monimuotoista ja vaatii tarkkaa seurantaa sekä operatiivista johtamista. Toimin varustamoyhtiön toimitusjohtajana ja myynti- sekä hallinnollisen työn lisäksi olen myös itse mukana risteilyillä isännöimässä tilaisuuksia aina mahdollisuuksieni mukaan. Loput ajastani käytän toisen yhtiön toiminnan kehittämiseen johon liittyy mobiiliapplikaation kehittämistä ja terveysliikunnan edistämistä yhteisöllisyyden kautta. Noin yleisellä tasolla minua on aina kiinnostanut kaikki myyntiin ja kaupallisen toiminnan kehittämiseen liittyvä toiminta.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäivät ovat pitkiä. Aloitan työt tilanteen mukaan ja tarpeen vaatiessa tosi aikaisinkin. Päivät venyvät helposti yli 12 tuntisiksi, koska päiväsession jälkeen varsinkin risteilysesonkina illat menevät merellä asiakkaiden kanssa. Olen paljon merellä myös lauantaisin. Kiireisin sesonki on luonnollisesti touko-syyskuu, mutta myös talviaika alkaa olla yhä kiireisempi laituritilaisuuksien suhteen. Työ seuraa tavallaan mukanani koko ajan ja olen siihen tottunut. Laivalla on entinen ns. radistin huone, joka on muuteltu toimistotilaksi eli sitäkin pystyy kätevästi hyödyntämään tilaisuuksien aikana. Erinäiset hallitusten kokoukset ovat yleensä iltaisin ja niitä sovitellaan sitten sinne väleihin tilanteen mukaan.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni on parasta itsenäisyys ja mahdollisuus elää omien aikataulujen suhteen eli kaikki kiire on tavallaan itse aiheutettua eikä minulla ole esimiehiä kertomassa mitä milloinkin tulee tehdä. Totuin tähän toimintamalliin jo Exelin aikana eli minulla oli hyvin vapaat kädet hoitaa omaa tonttiani.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta työssäni on aikataulujen järjestely noin yleisesti. Charter-liiketoiminnassa toimiminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta, jotta kaikki asiakkaiden toiveet täytetään sovitusti samoin kuin että laivaristeilyt pitää hoitaa turvallisesti. Tilanteet vaihtelevat usein ja ns. tilanneherkkyys ja kyky regoida muuttuneisiin tilanteisiin on tärkeää.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietän vapaa-aikaani kuntosalilla, sauvakävellen ja talviaikaan hiihtokeskuksissa hyviä offareita etsiskellen. Huvittavaa sinänsä, mutta myös vapaa-aikana tulee kesäaikaan oltua merellä. Vapaa-aika on periaatteessa sellaista meri- ja vuoristoelämää.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Jos puhutaan kaupallisesta alasta yleisesti, mikä on olennainen osa kaikkea mitä nykyisin teen, neuvoni ovat aika yksinkertaiset: Opettele kieliä, opi kuuntelemaan, verkostoidu ja hanki sellainen kaupallinen koulutus joka on riittävä alalle mihin tähtäät. Mielestäni parhaiten varsinkin kainsainvälisen kaupan alalla menestyvät ne, jotka ovat nähneet maailmaa, ymmärtävät eri kulttuureita ja erilaisuuksia ja last but not least, osaavat myydä luontevasti itsensä ja tuotteensa.