Uratarinat

Työn ytimessä: Rekrytointikonsultti Karoliina Wilkman

Karoliina Wilkman kertoo työstään rekrytointikonsulttina.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Opiskelin Turun kauppakorkeakoulussa, jossa yritin haalia itselleni mahdollisimman paljon henkilöstöhallintoon liittyviä kursseja. Opintojen aikaan kesätöissä sain ensikosketuksen rekrytointityöhön, ja vakuutuin siitä, että tämä on minulle oikea ala. Juuri valmistumisen jälkeen L&T:llä oli rekrytoinnissa harjoittelijan paikka auki, jota hain ja tulin valituksi. Muutaman kuukauden jälkeen minut vakinaistettiin, ja nyt olen toiminut 3 vuotta rekrytointikonsulttina.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Pääosa työstä on ”normaalia” rekrytointityötä eli laadin työpaikkailmoituksia, luen hakemuksia ja haastattelen työnhakijoita. Lisäksi työhön kuuluu esimiesten tukemista työsuhdeasioissa. Olen myös päässyt mukaan erilaisiin projekteihin aina työnantajamielikuvatyöstä järjestelmähankkeisiin. Näiden ansiosta työnkuva on monipuolinen ja koko ajan saa kokeilla uutta.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Voin aikatauluttaa ja organisoida työtäni suhteellisen vapaasti, mutta pääasiassa työskentelen normaaliin toimistoaikaan. Välillä tulee matkapäiviä, jolloin työpäivät helposti venyvät iltaan asti. Tavalliseen työpäivään  kuuluu esim. muutama työhaastattelu, uuden työntekijän kanssa työsopimuksen teko, työhakemusten lukua ja palaveri paikallisten esimiesten kanssa heidän työntekijätarpeistaan.

4) Mikä on parasta työssäsi?

On todella palkitsevaa, kun onnistun tekemään täydellisen ”matchin”, eli löydän oikean henkilön oikeaan tehtävään, niin että sekä työntekijä että esimies ovat tyytyväisiä. Tässä työssä myös oppii jatkuvasti uutta niin ihmistuntijana kuin esim. työsuhde- ja lakiasioissa. Myös L&T:n erilaiset toimialat tulevat väkisinkin tutuiksi ja näen mitä kaikkea pörssiyhtiön arkeen kuuluu. Kiitos kuuluu myös loistaville työkavereille, joiden kanssa vaikeimpiinkin päiviin sisältyy aina myös naurua!

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Kilpailu parhaista osaajista on monilla aloilla tällä hetkellä kovaa, ja L&T:n toimialat tuovat oman lisähaasteensa rekrytointityöhön; osa meidän töistä ei ole niitä työmarkkinoiden kaikkein halutuimpia, joten välillä pitää käyttää todella paljon aikaa ja vaivaa löytääksen sopivia hakijoita. Saatavuushaasteiden lisäksi aikataulut ovat usein tiukkoja, ja päätöksiä pitää tehdä nopeasti.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikani kuluu pääasiassa erilaisissa liikuntaharrastuksissa, olen innokas kokeilemaan uusia lajeja. Kesäisin vietän eniten aikaa golfkentällä ja pyörän selässä, talviaikaan harrastan crossfittiä ja hiihtämistä (jos vaan lunta riittää). Pidemmillä lomilla on kiva karata kauemmas ulkomaille irtautumaan työasioista.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Rekrytointi ja koko HR on siitä mukava ala, että yhtä tiettyä koulutusta tai urapolkua ei ole. Näihin hommiin voi tulla tosi monesta eri koulusta ja erilaisella työtaustalla. Kylmät hermot, nopea päätöksentekokyky ja läpivientivoima ovat asioita, joita rekrytointityö ehdottomasti vaatii. Ja tietysti pitää olla myös aito halu ja kiinnostus tavata päivittäin uusia ihmisiä.