Uratarinat

Työn ytimessä: Liiketoiminnan kehitysjohtaja Arla Joensuu

Arla Joensuu kertoo työstään liiketoiminnan kehitysjohtajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Koulutukseltani olen toimittaja ja viestinnän osaaja, mutta edellisen urani tein kahvilayrittäjänä. Pyöritin yli 10 vuotta suosittua kahvila-kokouspaikkaa Helsingin keskustassa kunnes myimme yhtiökumppanini kanssa firman vuoden 2018 keväällä.

Softa-alalle hyppäsin kuten elän elämää muutenkin, intuition perässä. Osa syy varmasti oli oma kokemus työssä uupumisesta ja sitä kautta kiinnostus ja havahtuminen siihen, kuinka huonosti me ihmiset ylipäätään nykyään voidaan. Viestintä ja teknologia kiinnostavat minua, joten aika luonnollisesti eteeni tippui uusi idea, miten teknologian avulla saadaan ihmiset voimaan paremmin. Softa-alasta ei ollut mitään hajua ennakkoon, joten aika riskillä lähdin opettelemaan uutta. Itseään on saanut haastaa ja se on ollut todella inspiroivaa, vaikka kaikki ei ole mennyt ihan niin kuin Strömsössä uutta businesta rakentaessa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Aluksi tein paljon tutkimus- ja taustaduunia, eli selvittelin miten suomalaiset voivat. Luin paljon. Seuraava steppi oli testata ja sparrailla ideaa ja samalla ottaa softa-alan lainalaisuudet haltuun. Pian oltiinkin jo tilanteessa, että lähdettiin rohkeasti rakentamaan ensimmäistä demoa ja siitä seuraavaksi protoyyppiä. Samalla hain rahoituksia ja yhtiökumppaneita sekä sijoittajia, löysin ihanan mentorin ja sukelsin start up-alalle.

Koko ajan on kehitetty teknistä ratkaisua ja pidetty kiinni siitä, että ollaan rajapinnassa oikeiden ihmisten kanssa, eli testattu, testattu ja testattu.

Nyt ollaan vaiheessa kaksi, joka tarkoittaa, että neuvottelen mm. kuntakumppanuuksia ja rahoituksia seuraavaan isoon pilottikierrokseen ja kehitysvaiheeseen. Kesällä on tarkoitus julkaista prototyypistä seuraava versio joka on jo lähempänä sitä meidän lopullista totuutta.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Olen äitiyslomalla, vauva on viikon vanha, joten tämä iisi vaihe sopii tähän elämäntilanteeseen hyvin. Syksystä rysähtää, kun kaikki hankkeet toden teolla käynnistyvät, eli niitä suunnitellaan ja edistetään tämä kevät.

Työ on paljolti puhelimessa puhumista, mailien lähettelyä, materiaalien ja sopparien kirjoittamista, aika yksinäistä puuhaa, mutta se sopii hyvin. Käyn palavereissa ja pohdin parhaillaan mihin alan messuille kannattaa kesällä osallistua. Teen duunia himasta käsin ja ajelen sinne, minne palaverit vievät. Seuraan alaa koko ajan tarkasti. Tärkeää on, että kehitän ja sparraan etenemistämme sekä ideaamme uuden softakumppanimme sekä mentorin avulla. Lisäksi tuotan materiaalia meidän somekanaviin, blogiin ja teen podcastia hyvinvoinnista laajasti.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Vapaus tehdä duunia missä vain ja vaikuttaa. Tiedän, että ratkaisumme tulee mullistamaan yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita ja merkityksellisen duunin tekeminen tuottaa hurjasti energiaa. Vaikka pidin kovasti kahvilabisneksen pyörittämisestä ja se tavallaan oli myös merkityksellistä omalla tavallaan, on tämä uusi aluevaltaus ihan toista luokkaa. Parasta on myös oppia koko ajan uutta ja joutua haastamaan itsensä ja osaamisensa. Aikaisempi ura oli todella paljon suorittavaa duunia, ja kellon kanssa kilpailua, joten tämä aivotyöskentely tuntuu nyt erityisen hyvältä.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Tällä hetkellä haasteellisinta on rahoituksen ja oikeiden kumppanien löytyminen. Nykymaailmassa kaikki ovat niin kovin kiireisiä ja ylibuukattuja omissa duuneissaan, että on todella vaikeaa päästä muurien läpi ja tavoittaa oikeat ihmiset. Toisaalta olen kiitollisena huomannut, että kun pääsen kertomaan ja juttelemaan sopivien tyyppien kanssa, kaikki ovat todella innoissaan ideastamme. Minua auttaa myös se, että haluaisin aina kaiken olevan valmista heti, eli painan sata lasissa niin kauan kuin olen tavoitteessani. Olen luonnostaan tosi nopea ja pystyn handlaamaan isoja kokonaisuuksia. Pikku piiperrys ei kiinnosta.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Jos ja kun saamme ihmiset voimaan paremmin ja löytämään uuden sosiaalisuuden ja hyvinvoinnin liekin, olemme isojen asioiden äärellä. Ihmisten käyttäytymisen muuttaminen sellaiseksi, että se muuttaa ihmisen koko elämää parempaan suuntaan meidän työkalun avulla kuulostaa utopialta mutta on totta. Jokainen tietää miten tärkeää on kokea onnea ja iloa, ja itse pystyä vaikuttamaan elämänlaatuun. Eikä tietenkään haittaa, että tulemme säästämään valtiolle miljoonia kun saamme jengin voimaan paremmin.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aika menee perheen kanssa. Perhe maadoittaa minua. Jos minulla ei olisi lapsia, höyryäisin näissä projekteissani aamusta yöhön nonstop. Rakastan myös lukemista, tykkään jumppapirkkoilusta ja työstän Muzit-blogia ja podcastia. Kahvilavuosien jälkeen myös leipominen on taas kivaa, kun sitä ei tarvitse tehdä muille. Asun 300-vuotta vanhassa talossa joten talon ja pihan tuunaus on kai myös harrastusta.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Viisaampaa olisi lähteä liikkeelle niin, että tiimissä olisi joku joka tuntee oikeasti softa-alan ja jolla on kokemusta mm. sovellusten tekemisestä. En ehkä neuvoisi heti laittamaan kaikkia omia rahoja kiinni uuteen bisnekseen, niin kuin me teimme yhtiökumppanini kanssa, vaan etenisin harkitusti ja rauhallisesti. Toisaalta jokaisen tulisi luottaa omaan intuitioon ja antaa palaa, kun siltä tuntuu. Elämä on niin kovin lyhyt, ettei sitä kyllä kannata tuhlata siihen, että miettii, uskallanko. Antaa palaa vaan!

Kuva: Riikka Merikko

www.superlaiffi.fi