Uratarinat

Työn ytimessä: Kuntoutuspäällikkö Pilvi Österman

Pilvi Österman kertoo työstään Lohja Span kuntoutuspäällikkönä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Päädyin kuntoutusalalle työterveyshuollosta. Toimin aiemmin työterveyshuollon yksikön päällikkönä yksityisellä lääkäriasemalla. Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri Itä-Suomen yliopistosta, pääaineeni oli kansanterveystiede ja sivuaineet liittyivät johtamiseen.

Kaipasin uusia näkökulmia työhöni ja kuntoutus toimialana kiinnosti. Minulla on kymmenen vuoden kokemus terveysalan johtotehtävistä sekä muutaman vuoden kokemus järjestöjohtamisesta. Näiden roolien ja tehtävien kautta tuntui luontevalta loikata kuntoutuksen mielenkiintoiseen maailmaan, jossa on tavoitteena ihmisen voimavarojen lisääminen.

Kuntoutuspalveluiden johtaminen on asiakaskeskeistä ja tavoitteellista toimintaa, jota saan tehdä yhdessä rautaisten ammattilaisten kanssa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni kuntoutuspäällikkönä käsittää kuntoutuksen liiketoiminnan johtamista, palveluiden johtamista ja kehittämistä, henkilöstöjohtamista ja esimiestyötä. Apunani toimii kuntoutuksen esimies, joka toimii osaston operatiivisena esimiehenä, vastaten päivittäisjohtamiseen liittyvistä asioista.

Minulla on vastuu myös hoito-osaston sekä kylpylän palveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä. Kauneudenhoidon ja kylpylän hemmottelevat hoidot ovat todella mainio lisä arjen työhöni.  Erityisesti uusien palvelujen kehittäminen on minusta aivan mielettömän haastavaa, luovaa ja innostavaa!

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat todella vaihtelevia ja usein aika aikataulutettuja. Erilaisia tapaamisia ja kokouksia on runsaasti; johtoryhmän palavereista, tiimipalavereihin, yhteistyöpalavereihin.

Päätetyötä teen paljon, mutta huolehdin kyllä palauttavista tauoista. Työympäristö on minulle tärkeä. Nautin suuresti monipuolisesta työympäristöstäni ja luonnonkauniista sijainnistamme. Myös luovuuteen on aikaa ja puitteemme tukevatkin luovuuden käyttöönottamista hyvin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on kokonaisvaltaisuus, monipuolisuus, verkostot, yhdessä tekemisen halu ja kokemusten jakaminen. Lohja Spassa on mukavat  työtoverit, joiden kanssa on todella suuri ilo työskennellä.

Välittäminen on arkemme arvo ja se näkyy erityisesti yrityksen toimintakulttuurissa. Kuntoutuksessa digitalisaatio ei ole vielä vienyt aikaa ihmisten kohtaamiselta. Kohtaamme ihmisiä luonnollisessa ympäristössä, emme vain ruudun takaa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisinta on asioiden priorisointi. Olen tuore tapaus tässä nykyisessä roolissani eikä minulle ole vielä kehittynyt kokemuksen tuomaa taitoa priorisoida asiat. Yritän välillä myös tehdä liikaa asioita samanaikaisesti, joten joudun opettelemaan fokusoimista, etenkin kun työssä on valtavasti positiivista imua.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Olen päätynyt alalle tekemään johtotyötä ihmisten parissa. Auttaminen, tukeminen ja valmentaminen ovat tärkeimmät arvoni ihmisten kohtaamisessa terveydenhuollossa.

Kuntoutuspäällikön työssä pääsen toteuttamaan itseäni oman arvoperustani mukaisesti, joka tarkoittaa minulle sitä, että voin toimia tehtävässäni ja roolissani ihan koko persoonallani, joka tekee työstä todella antoisaa.

Onnistuneet asiakaspolut, tyytyväiset ja iloiset asiakkaat tuovat onnistumisen tunnetta. Työhönsä tyytyväiset työntekijät palkitsevat minua omassa työssäni.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikani on omaa palautumistani varten. Rakennan oman jaksamiseni pitkälti liikunnan varaan, käyn lenkillä yksin tai koiran kanssa ja treenaan salilla säännöllisesti.

Omien rakkaiden kanssa vietetty aika on parasta lepoa. Luonto, elämykset, kulttuuri ja ihmiset ovat myös vapaa-aikanani minulle läheisiä asioita. Käyn rentoutumassa myös kylpylässämme, usein hyvän ystävän kera, sillä elämykset ovat tehty jaettaviksi!

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Kuntoutusala on ehdottomasti yksi tulevaisuuden aloista. Tälle alalle kannattaa tulla, mikäli kaipaa mielekästä, kokonaisvaltaista tehtävää ihmisen hyvinvoinnin tukijana. Kuntoutuksen tehtävissä terveysalalla rakennetaan väestön toimintakykyä tulevaisuuteen ja työ kansantaloudellisesti merkittävää. Jos haluaa olla mukana näissä asioissa, on kuntoutusala hyvä valinta!