Uratarinat

Työn ytimessä: Kielon perustaja Niina Särmä-Hintikka

Niina Särmä-Hintikka kertoo työstään Kielo-vaatemerkin perustajana ja suunnittelijana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olin jo nuorena hyvin luova. Tykkäsin väreistä ja piirtämisestä, muotimaailma kiinnosti. Kirjastossa luin Vogueta ja haaveilin vaatesuunnittelijan ammatista. Vielä lukioaikana ajatus vaatealasta kiehtoi, mutta päädyin kuitenkin lukemaan kaupallisia aineita ja kieliä Lontoon yliopistoon ja sitä kautta viestintäalalle. Kun sitten joitakin vuosia myöhemmin äitiyslomalla ollessani kävin sisustussuunnittelukurssin, ajatus vaatesuunnittelusta alkoi kyteä uudelleen ajatuksissani. Syksyllä 2013 tein henkisen päätöksen vaatemallistosta. Sen jälkeen asiat alkoivat loksahdellaan pala palalta paikoilleen. Näin, että yksinkertaisen ajattomille ja laadukkaille vaatteille on kysyntää. Nyt minulla on oma yritys, jonka peruspilareita ovat eettisyys, ekologisuus ja esteettisyys. Alusta asti pidin myös tärkeänä sitä, että vaatteet valmistetaan Suomessa.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni pitää sisällään hyvin laajasti kaikenlaista. Ideointi, suunnittelu, koko konsepti, sosiaalinen media, markkinointi ja moninaisten asioiden eteenpäin vieminen ovat arkipäivääni. Olen toistaiseksi Kielon ainoa yrittäjä ja työntekijä. Toimin tiiviissä yhteistyössä kaavoittajan ja ompelijan kanssa. Olen myös saanut korvaamatonta apua ja tukea perheeltäni ja ystäviltäni, mistä olen hyvin kiitollinen.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat suht joustavia. Poikani on vielä melko pieni, pian nelivuotias, joten teen tällä hetkellä kuusituntista työpäivää. Myös mieheni on yrittäjä ja jaamme työtilat kotimme lähellä Espoossa. Toki teen töitä välillä myös iltaisin ja viikonloppusin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Vapaus on työssäni parasta. On hyvin antoisaa, että saan tehdä luovaa työtä ja kaikki tekeminen on itsestäni kiinni. Yrittäjäksi ryhtyminen on ollut minulle unelman täyttymistä, mutta myös luopumista. Olen tarkistanut kulutustottumuksiani ja alkanut elää entistä kestävämmin. Työssäni asiakaspalvelu on minulle sydämen asia. Teen tätä työtä suurella sydämellä.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteet ovat mahdollisuuksia. Välillä realismi iskee vasten kasvoja, mutta sisäinen palo vie eteenpäin. On mahtavaa nähdä valmiit vaatteet mallien ja asiakkaiden päällä, saada kiitosta ja kehuja. Se vie eteenpäin. Tyytyväinen asiakas onkin paras palkinto uurastuksesta. Vertaistuki muilta suunnittelijoilta on myös arvokasta. Esimerkiksi Instagramissa yritykselleni on avautunut aivan uusi maailma ja verkosto.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietän vapaa-aikaani perheen parissa, aika pitkälti lapsen ehdoilla. Ulkoilu, mökkeily ja lapsiperheen perusarki ovat juuri nyt parasta. Luonto on minulle ja perheelleni tärkeä. Muutimme hiljattain Helsingin keskustasta Espooseen, lähemmäksi luontoa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Löydä usko itseesi ja omaan juttuusi. Seuraa sitä. Kuuntele sydäntäsi ja ole avoin. Pelkäämättömyys ja rohkea asenne vievät eteenpäin. Kuulostaa kliseiseltä, mutta uskon, että universumi hoitaa asiat parhain päin. Panosta hyvään palveluun ja kunnioita kaikkia asiakkaita. Vuorovaikutteisuus on asiakastyössä erittäin tärkeää.

 www.kieloclothing.com

Vinkki!

Kielo on mukana toukokuussa järjestävässä Nordic Designers' Pop Up Shop -tapahtumassa.

Lue lisää www.kieloclothing.com myöhemmin keväällä.

Kuva: Tiiu Kaitalo.