Uratarinat

Työn ytimessä: Keittiöpäällikkö, yrittäjä Pia Olanterä

22.11.2017 klo 6:44

Pia Olanterä kertoo työstään keittiöpäällikkönä ja yrittäjänä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Vuonna 1994 menin peruskoulun tet-harjoitteluun Citykäytävän Carrolsiin. Työ vei mukanaan ja nautin yhteisöllisyyden tunteesta työpaikalla. Lisäksi ”ylenin” hyvinkin nopeasti kassalle ja lopulta paistoon. Tämä onnistuminen työssä lisäsi haluja edetä työelämässä. Lukion jälkeen päädyin elättämään itseni ravintolatyöllä. Toimin tällöin salin tarjoilijana sekä baarityöntekijänä. Lopulta suoritin ravintolakokin tutkinnon ravintolakoulu Perhossa ja tekeminen sekä osaaminen alaa kohtaan vahvistui. Ja muuttui luontaisesti hyvin ammatilliseksi. Myöhemmin suoritin hotelli- ja liikkeenjohdon korkeakoulututkinnon ja lopulta viellä ammatillisen opettajan paperit ennen ravintolayrittäjäksi ryhtymistä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Toimenkuvani yrittäjänä on hyvin monimuotoinen tällä hetkellä. Siihen kuuluu kaikkea roskapussin kantamisesta laskujen maksuun. Kuitenkin viimeiset vuodet olen työskennellyt päivittäin ravintolamme ruoanvalmistuksen parissa ja ruokatuotteen kehittämisessä sekä henkilökunnan kouluttamisessa. Toimin aktiivisesti päivittäisessä operatiivisessa johtamisessa ravintoloidemme sisällä ja kehitän niiden toimintaa sesongista riippuen.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Pitkiä ja erilaisia. Harvoin päivät menevät suunnitelman mukaan, kun aamusta laitan puhelimen päälle ja luen sähköpostit, muokkaan toimintaani yrityksen kiireellisten asioiden mukaan. Aika usein to do -listalta jää kasa seuraavaan päivään. En usko että listaa saa koskaan kokonaan tyhjäksi. Henkilökunnan tarpeet menevät oikeastaan aina kaiken edelle ja sitten tulevat vasta muut työseikat. Valitettavasti perhe on se joka saa yleensä odottaa minua kotiin. Olen aina myöhässä, jopa parhaimmista juhlista - mutta töistä en. Ruoanvalmistuksen ja keittiössä työskentelyn määrä on minun kohdallani valitettavasti myös vähentynyt toisen ravintolamme perustamisen jälkeen, sillä käytännön asioita ja kehittämistä riittää toiminnassamme. Oli pakko todeta, että kaikkeen ei riitä aika. Onneksi minulla on loistavat ja luotettavat esimiehet molemmissa ravintoloissamme. Yli kolmen miljoonan liikevaihto sekä kolmekymmentä työntekijäämme pitävät minut aktiivisena, päivittäin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Vauhti ja vaaralliset tilanteet. Ihmiset. Ruoka ja viini. Miten upeaa, että saa päivittäin käsitellä ja nauttia hyvästä ruuasta, viinistä sekä ihmisistä jotka jakavat saman intohimon. Se, että saa tehdä juuri sitä työtä mistä nauttii ja osaa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työn hektisyys ja muuttuvat tilanteet vievät välillä mehut. Henkilöston murheet tai muutokset painavat ja aiheuttavat välillä haasteita sillä toimimme herkällä asiakaspalvelu alalla. Toki rakastan haasteita ja myös sytyn niistä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Perheeni parissa, ruokaa ja viiniä nauttien. Matkustan niin paljon kuin mahdollista, ja näistä lähes kaikki ovat puhtaasti ruoka- eli ammatillisia matkoja. Seuraan aktiivisesti alan kirjallisuutta sekä kehitystä. Pyrin myös liikunnalla ja hyvällä ruokavaliolla eli herkullisilla raaka-aineilla sekä onnellisella elämänasenteella pitämään mielen kunnossa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Alamme on todella monimuotoinen ja jokainen ravintolan liike-idea  on omalla tavallaan poikkeava. Yhtä neuvoa on vaikea antaa. Opiskele itsellesi ammatillinen tutkinto, näin sinulla on ”ajokortti” minkä jälkeen voit päättää millaisella autolla haluat ajaa.  Pidä mieli avoimena ja tutki, älä lopeta opiskelua.  Ravintola-ala muuttuu ja kehittyy juuri niin paljon, kuin itse olet valmis siitä oppimaan.  Ole valmis työskentelemään silloin kuin muut viettävät vapaita. Eli iltaisin ja viikonloppusin, pitkiäkin päiviä. Sulla on kuitenkin todennäköisesti todella kiva sosiaalinen ympäristö päivittäin ulottuvillasi, tärkeät työkaverit. Työssämme on mahdollisuus luoda elämyksiä muille.Se on etuoikeus.  Naiset, tehkää ja päättäkää. Miesvaltaisessa ammatissa on välillä raskasta, mutta siellä on myös hyvä olla. Miehet ovat työssään yleisesti hyvin suoraselkäisiä ja selkeitä työympäristössään. Turhaa kyräilyä ei miesten maailmasta löydy. Ja kyllähän me kaikki tiedämme mikä lopulta on tie miehen sydämeen, se on hyvä ruoka. Joten tästä taidosta ei ainakaan haittaa ole.

www.trattoriasogno.fi

www.restaurantpenny.fi