Uratarinat

Työn ytimessä: Kehityspäällikkö Tiina Moisala

Tiina Moisala kertoo työstään SOL Palvelut Oy:n kehityspäällikkönä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Vuonna 2005 kun ensimmäinen äitiyslomani oli lopuillaan, ostimme mieheni kanssa oman asunnon ja töihin paluu tuli ajankohtaiseksi. Palasin takaisin keikkaluontoiseen työhöni lasten parissa, johon kuului muun muassa erityislasten avustamista sekä koulussa että kotona, sairaan lapsen hoitamista heidän kodeissaan sekä sijaisuuksia päiväkodeissa. Koska työ oli keikkaluontoista, halusin jotain vakaampaa ja päästä vakituiseen työsuhteeseen. Eräs ystäväni toimi tuolloin vastaanottovirkailijana hotellissa, ja hän vinkkasi, että siivouspuoli rekrytoi työntekijöitä.

Siitä tämä kaikki sitten lähti: perussiivoustyöstä apuohjaajaksi, ja reilun vuoden sisällä ohjasinkin jo omaa kohdetta. Sain SOL:illa myös mahdollisuuden suorittaa oppisopimuskoulutuksella siivousteknikon erikoisammattitutkinnon, johon valmistuin vuonna 2014. Tuolloin toimin jo palveluesimiehenä.

Näin jälkikäteen kun muistelen nuoruuden haaveammattejani; rikostutkijaa, vankilapsykologia tai jopa psykiatria - on todettava, että onhan tämä täysin eri maailma, mutta koen, että myös tässä nykyisessä ammatissani on tärkeää olla aidosti kiinnostunut ihmisten toiminta- ja ajattelumalleista. Omat lapseni ovat erityistuen tarpeessa, ja viimeistään heidän kasvatuksessaan olenkin oppinut neuvottelutaitojen avainaseman, mikä luonnollisesti pätee myös työelämässä. Työmme vaatii paljon tarkkuutta ja silmää yksityiskohdille.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Olen mukana alkavissa hotellikohdeprojekteissa. Vastuualueisiini kuuluu toimintamallien sekä hotellikonseptien kehittäminen ja vieminen kohteisiimme Tampereen ja Uudenmaan alueella, kohteiden tuloskehitys, asiakasyhteistyön kehittäminen, laadun valvonta ja henkilöstön hyvinvointi. Työhöni kuuluu myös perehdytysten ja koulutusten varmentaminen sekä yrityksen sisäiset palveluvastaava-auditoinnit. Toimin lisäksi Uudenmaan alueen koulutusvastaavana, ja alaisuudessani on yhä myös yksi hotellikohde joka jäi minulle aiemmalta esimiesalueeltani.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Arvostan todella paljon työnantajan suomaa vapautta työssäni, ja saankin mahdollisuuksien mukaan hyvin pitkälti itse suunnitella päiväni, jotka vaihtelevat suuresti kohteiden, henkilöstön ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Olen siis siellä missä minua eniten tarvitaan. Joskus saatan aloittaa työt kaikessa rauhassa kotona aamukahvin ääressä, toisinaan voi myös olla mahdollisuus lähteä aiemmin kotiin, ja niin ikään vastavuoroisesti välillä tehdään pitkää päivää.

Aina hommat saatetaan kuitenkin huolella alusta loppuun ja hoidetaan sovitusti. Edustamme muun muassa sellaisia arvoja kuin luotettavuus, arkiluovuus, aurinkoisen tyytyväinen asiakas, yrittäjyys ja iloinen tekeminen. Luonnollisesti myös työntekijöiden hyvinvointi ja viihtyvyys ovat tärkeitä. SOL:illa työn tekeminen hyvässä hengessä ja asiakkaiden tyytyväisyys ovat ykkösasioita.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Yksi urani kohokohdista on varmasti ollut se, kun minua muistettiin vuonna 2016 yrityksen vuosittaisilla toimihenkilöpäivillä vuoden SOL Life työhyvinvointi -kunniakirjalla. Aina on yhtä upeaa nähdä työntekijöiden aikaansaama kehitys. Kun menet kohteeseen ja kaikki hymyilevät ja kiittävät toiminnan sujuvuutta, vaikka takana on ollut isoja ja ehkä haastaviakin muutoksia. Ei heti tule mieleen mitään mikä olisi niin palkitsevaa, kuin saada työntekijät omalla esimerkilläni taakseni ja kiittää heitä hyvästä työstä. Ilman hyvää tiimityötä ei saavuteta tuloksia. Kun kaikki nämä asiat saadaan loksahtamaan kohdalleen, siitä hyötyy niin asiakas, henkilöstö kuin työnjohtajatkin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työni vaatima ajallinen joustavuus ja panostus. Haluaisin tehdä niin paljon kaikkea, olla osallisena kaikessa ja niin monen ihmisen apuna ja tukena, että aika ei aina riitä. Tosiasia on, että tietyt kehitysprojektit vievät paljon aikaa ja vaativat kärsivällisyyttä.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Olen aktiivinen bikinifitness-harrastaja, ja olen jo kerran päässyt kilpailemaan lajissa. Suunnitelmissa onkin osallistua  keväällä 2018 järjestettäviin kisoihin. Terveellinen elämäntapa ja itsestä huolehtiminen niin fyysisesti kuin henkisestikin ovat minulle tärkeitä. Olen myös koti-ihminen ja viihdyn kotitöiden ja perheeni parissa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Avoimuus ja ennakkoluulottomuus kannattaa. Moni ylenkatsoo siivousalaa mutta mielestäni täysin turhaan! Työ on paitsi tärkeää, myös erittäin mielenkiintoista. Koulutusmahdollisuudet ovat laajat, esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella voi suorittaa monia siivousalaan liittyviä tutkintoja. Myös urakehitykselle ja etenemiselle on alalla monia mahdollisuuksia.

www.sol.fi