Uratarinat

Työn ytimessä: Hipkon perustaja, toimitusjohtaja Timo Räkköläinen

Hipkon perustaja, toimitusjohtaja Timo Räkköläinen

Timo Räkköläinen kertoo työstään kamppailulajeihin erikoistuneen Hipko-salin yrittäjänä sekä kamppailu- ja itsepuolustuslajien opettajana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen harrastanut taekwondoa ja muita kamppailulajeja lapsesta asti. Päätin vuonna 1998, että opettaminen tulee olemaan työni. Lopetin muut työt ja hiljalleen päivät alkoivat täyttyä opetustyöstä. Olin suorittanut eri oppilaitoksissa ja yliopistossa kursseja, mutta kun pohdin, mitä todella haluan tehdä, kamppailu- ja itsepuolustuslajien opetustyö nousi pintaan. Tarvittiin vain rohkeutta aloittaa.

Asia jolle olin elämässäni antanut eniten huomiota ja tehnyt intohimolla, oli taekwondon harjoitteleminen ja kilpaileminen. Oli loppujen lopuksi luontevaa valita ammatiksi opettaminen. Jotkut tosin epäilivät ja ihmettelivät, voiko kamppailu- ja itsepuolustuslajien opettamista tehdä työkseen. Ajattelin, että kyllä voi, ja myös vaimoni kannusti minua eteenpäin. Nyt Hipko-saleja on jo viisi ja lisäksi on yksi voimailusali. Olen toiminut yrittäjänä yli 20 vuotta ja nautin työstäni joka päivä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Opetan kamppailu- ja itsepuolustuslajeja Hipko-saleilla, koulutan, luennoin ja hoidan yrittäjyyteen kuuluvat velvoitteet. Olen unelma-ammatissani, sillä kamppailulajit ovat minulle elämäntapa.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäivät koostuvat joka toinen aamupäivä yksityisopetuksesta. Ennen tunteja olen jo lukenut sähköpostit ja hoitanut juoksevia asioita. Mietin päivän rakenteen etukäteen, sillä aikatauluissa tulee olla myös sopivasti väljyyttä.

Päivien rakenne vaihtelee pitkälti sen mukaan millaisia tunteja on, avataanko uusia saleja jne. Iltapäivisin vietän vapaahetken kotona perheen parissa; syön hyvin ja huilaan ennen illan opetustunteja.

Aikatauluni vaihtelevat paljolti myös vuodenajan mukaan. Kesällä pidän kaksi kuukautta taukoa opetuksesta, jolloin aikaa jää enemmän perheelle, omille (kamppailu)harrastuksille, lomailulle ja palautumiselle. On tärkeää pitää voimavarat ja resurssit tasapainossa.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta tässä työssä on kaikki, sillä en tiedä muusta (nauraa). Vapaus ja velvoitteet sopivassa suhteessa ovat yrittäjyyden parasta antia. Toinen tärkeä asia on hyvä ja positiivinen ilmapiiri. Saleillamme on hyvä ja yhteisöllinen tunnelma. Tätä työtä tehdään  määrätietoisesti ja sinnikkäästi – aina asiakkaan parhaaksi. Koen myös vahvasti, että treeninvetäjällä on suuri vastuu siitä, että kaikilla on treeneissä on hyvä fiilis. Hyvä henkinen ja fyysinen tunne on tärkeää.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Välillä koen riittämättömyyden tunnetta, koska meillä on monta salia ja paljon opettajia. Pohdin pystynkö olemaan tarpeeksi yhteydessä heihin ja läsnä, kun tarvitaan. Yritykseni on kasvanut luontevasti tarpeen, kysynnän ja resurssien mukaan. En ole tehnyt sen tarkempaa suunnitelmaa salien määrästä, vaan kaikki on mennyt ja kehittynyt mukavasti omalla painollaan.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Harrastan itsekin kamppailulaleja, käyn saunomassa erilaisissa paikoissa ja laitan ruokaa perheen parissa. Olen noudattanut kala-kasvisruokavaliota noin 25 vuotta ja todennut sen itselleni sopivaksi. Palautumiseen käytettävää aikaa ei kannata väheksyä. Painotan myös ohjattavilleni liikunnan ja levon tasapainon merkitystä.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Monet haaveilevat omasta salista, mutta eivät uskalla irrottautua vakituisesta työstä. Toki yrittäjyydessä on aina riskejä, mutta itselläni vaakakupissa painaa myös työn mielekkyys ja rakkaus lajiin. Nuorilla urapolut eivät ole välttämättä vielä löytyneet, joten yrittäjäksi ryhtyminen voi onnistua mutkattomammin.

Painotan aina yrittäjäasioista kysyttäessä, että kaikista tärkein on oma halu ja usko omaan tekemiseen. Kannattaa myös aina ottaa oppia asioista, kun siihen on mahdollisuus. Yrittäjäksi ryhtyminen onnistuu jokaiselta, kun tekee suunnitelmat ja etenee tavoitteitaan kohti vähitellen.

Ei minullakaan alussa ollut helppoa, mutta uskoin asiaani ja keskityin yhteen juttuun. Jos lähtee liikaa rönsyilemään, koko pakka hajoaa helpommin. Loppujen lopuksi aloittamiseen ei tarvita muuta kuin rohkeutta.

www.hipko.fi

 

Millainen palkka on toimitusjohtajalla? Tutustu palkkoihin Oikotien palkkavertailussa. 

Katso avoimet työpaikat: johtaja