Työnhaku

Työllistävätkö datakeskukset?

Datakeskukset herättävät suurta kiinnostusta. Silti nykyiset datakeskukset työllistävät paikkakunnillaan kuitenkin vain kymmeniä työntekijöitä.

Työpaikkoja ei siis välttämättä synny lisää samassa suhteessa, vaikka toiminta laajenisi. Tähän on syynä konesalien automatisoituminen. Kokonaiskuvassa datakeskukset ovat työ- ja elinkeinoministeriön mukaan jättimäisiä kertainvestointeja. Pidemmällä aikavälillä ne ovat vain yksi osa nousevan digiteollisuuden kokonaisuutta. Vaikka datakeskukset eivät pelasta Suomen taloutta yksin, ne voivat toimia vetureina, kun uusia toimijoita havitellaan Suomeen.

Suurin merkitys rakennusvaiheessa

Datakeskusten suurin merkitys taloudelle onkin niiden rakennusvaiheessa. Kun yhtiö investoi datakeskuksen Suomeen, on todennäköisempää saada myös tuotekehitysyksikkö meille myöhemmin. Suomessa on jopa kymmeniä potentiaalisia uusia datakeskushankkeita vireillä. Työpaikkoja teollisuuden rakennemuutoksen takia menettäneet paikkakunnat ovat erityisen innostuneita hankkeista.

Konsulttiyritys Oxford Research teki viime vuonna Googlen toimeksiannosta selvityksen, jonka mukaan datakeskus Haminassa on työllistänyt rakennusvaiheessaan jopa 1 800 henkilöä. Google on investoinut Summan vanhan paperitehtaan alueelle noin 1,3 miljardia euroa. Kun vakituiset ja määräaikaiset työpaikat lasketaan yhteen, verotuloja on kertynyt laskentatavasta riippuen 38–69 miljoonaa euroa. Se on tuplasti Haminan kaupungin omien työntekijöiden verokertymän verran.

Kiivaimman rakennusvaiheen jälkeen datakeskus on tuonut töitä Haminassa sadoille työntekijöille. Tähän kuuluvat myös ylläpito, valvonta ja vartiointi. Itse keskus työllistää joitakin kymmeniä työntekijöitä. Ennakkotietojen perusteella myös muut vireillä ja käynnissä olevat datakeskushankkeet työllistävät paikkakunnilla lähinnä yhtä paljon kuin yksittäinen pieni tai keskisuuri yritys.

Katso alan työpaikkoja

Lähde: Tivi