Työnhaku

Työ merkitsee minulle...

Oletko miettinyt työn syvempää merkitystä. Mitä työ sinulle merkitsee? Voiko työn merkityksellisyyteen vaikuttaa omalla asenteellaan?

Työelämä yllättää

”En olisi ikinä uskonut, että löytäisin unelmatyöni lähestyessäni 50 ikävuoden rajapyykkiä. Kaksi vuotta sitten ystäväni jakoi Facebookissa työpaikkailmoituksen ja paikkaa oli lisäkseni hakenut 200 muuta innokasta. Pääsin haastatteluun ja nyt olen ollut unelmatyössäni jo vähän yli kaksi vuotta. Aina täytyy vaan uskaltaa!”

Työ on rahaa

”Työ on ansaitsemiskeino, tapa tuntea itsensä tarpeelliseksi, tapa ilmaista itseäni.”

”Minulle työ merkitsee sitä, että saan tekemästäni työstä vastineeksi rahaa, jota voin käyttää talouteni ylläpitoon. Mielekkäämpää työnteosta tekee se, että tykkään tekemästäni työstä.”

Uusia mahdollisuuksia

”Olen 40-vuotias ja kouluttauduin uudelleen 36-vuotiaana. Olen hoitoalalla ja 2,5-vuotias lapsi perheessä. Työ vie kaiken ajan. Olen sijainen lähihoitajan työssä. On vaikeaa löytää vakituista työsuhdetta, joka paikassa on tarjolla vain sijaisuuksia. Silti teen työtä mitä rakastan, mutta millä hinnalla? Sijainen ottaa vastaan työt mitä tarjotaan vaikka haluaisi viettää aikaa myös lapsen ja perheen kanssa.”

Uuden oppimista

”On tärkeää saada tehdä työtä, jonka osaa ja jossa voi oppia uusia asioita! Työkaverit ja yhteiset kahvi- ja lounastauot on myös hyvin tärkeitä, samoin yhteistyö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Palkka on tärkeä; olen ollut monessa palkattomassa työssä, jonne TE-toimisto on minut työttömänä työnhakijana lähettänyt. Se tuntuu kurjalta: teen samaa työtä kuin muut, mutta saan vain 9 euron kulukorvauksen ja työttömyyspäivärahan. On kurjaa, kun työpaikalla on ihmisiä kuin eri kastia. Mutta silti teen mieluummin töitä ilman palkkaa kuin makoilen kotona!”

Unelmien toteuttamista

”Työn kautta voi toteuttaa unelmia.”

Oodi työlle

”Oman "korren kekoon" laittamista,
ja leivän suuhun taittamista.
Palkan kautta saa lapsille vaatteet päälle,
jotka sopii joka säälle.
Kyllä työ tekijäänsä kiittää,
jos palkkarahat just just riittää.
Toisinaan tekisi mieli punkkaan jäädä.
Mut palkkapäivänä bileet päällä: Tämä tilipussi on totisesti ansaittu. ”

Mukavaa työtä

”On mukava lähteä töihin ja saan siitä mukavan korvauksenkin. Silti haluan eläkkeelle heti kun se on mahdollista koska olen ollut työelämässä jo 20 vuotta plus opiskeluaikojen kaikki lomat.”

”Työ pitää mielen virkeänä ja päivärytmin kunnossa. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.”

Tulevaisuuden onnistumista

”Työ merkitsee minulle tulevaisuuden onnistumista. Uuden alkua ja hyvää jatkoa. Oman pesän rakentamista ja sen suojaamista.”

Omanarvontunnetta

”Olen ollut pitkäaikaissairauslomalla vaikean masennuksen vuoksi ja tästä syystä myös työttömänä pitkään. Oma toimettomuus, jaksamattomuus ja puolison tuloihin tukeutuminen syö omanarvontunnetta ja itseluottamusta aika tavalla. Toipumisaikanani olen itsekin ymmärtänyt mitä työ minulle itselleni merkitsee; kuuluvuutta johonkin, kuuluvuutta työyhteisöön ja ylipäätään valtaväestöön, hyväksytyksi tulemista sekä omanarvontunnetta työstä saadusta tulosta. Työllä saa myös tietynlaista rutiinia elämään ja vapaapäivistä osaa nauttia täysin eri tavalla kuin pitkäaikaissairaslomalla, jolloin jokainen päivä tuntuu samalta.”

Työ tuo tarkoituksen

”Kun minulla on työtä, kuulun johonkin. Kun minulla on työtä, voin ostaa ruokaa lapselleni. Kun minulla on työtä, voin maksaa velkojani, lyhentää lainojani. Kun minulla on työtä, voin virkistäytyä matkustamalla. Kun minulla on työtä, voin vuokrata kunnon asunnon. Nyt minulla ei ole työtä. Nyt minä en kuulu mihinkään. Nyt minulla ei ole aina rahaa ostaa lapselleni ruokaa. Nyt minulla ei ole rahaa maksaa velkojani, lyhentää lainojani. Nyt minulla ei ole rahaa matkustella. Nyt minulla ei ole tarjota lapselleni kunnon asuntoa. Työttömyys vei tarkoituksen.”

Työ tuo rauhaa

”Työ, mitä se merkitsee minulle? Rauhaa. Sitä se meille kaikille merkitsee. Jos minä, ja jos sinä, ja me kaikki teemme työtä, oli se sitten markkinointia, siivousta, johtamista, hoitoa, tarjoilua tai vaikkapa vain lehtien jakoa, meidän jokaisen panostus on tärkeä, ja jokainen meistä pyörittää maailmaa omalla osaamisellamme. Jokainen työ on tärkeä, ja jokaisella kuuluisi olla työ, josta pitää, ja jota arvostetaan.”

Työssä kohtaa ihmisiä

”Olen 38-vuotias terveydenhoitaja ja amk-tutkinnon suorittanut nainen. Työurani on ollut vaiherikas. Reilussa 10 vuodessa olen hoitanut ihmisiä vastasyntyneistä vauvoista aina kuoleviin asti. Olen tehnyt perushoitotyötä, valistanut terveellisistä elämäntavoista, ollut kaupassa tuote-esittelijänä, toiminut sairaanhoitajana ja viimeisimmäksi ohjannut ikäihmisiä palveluiden piiriin ja neuvonut heille mm. internetin hyödyntämistä omien asioiden hoidossa. Tärkeintä näissä kaikissa on ollut aito ihmisten kohtaaminen. Kaikissa kohtaamisissa olen saanut olla oma itseni ja olen pyrkinyt siihen että ihmiset joita olen tavalla tai toisella auttanut kokevat tulleensa autetuiksi, kuunnelluiksi, kohdelluiksi yksilöinä.”

Työ on tärkeintä

”Työ on elämässä tärkeintä. Se pitää mielen virkeänä ja antaa elämälle raamit.”

”Minulle työ merkitsee puolta elämästäni, toinen puoli on perheen kanssa oleilua ja toinen puoli on työelämää. Työ merkitsee myös toimeentuloa. Työ merkitsee myös vastuuta. Käytännössä myyn vapaa-aikaani. Silloin olen myös vastuussa jollekin työpanoksestani, tehokkuudesta ja tuottavuudesta. Työ on tärkeä osa elämää ja työstä pitää tykätä. Minä tykkään työstäni, en tietenkään aina, mutta lähes aina voi aamulla lähteä iloisin mielin työmaalle.”

Nuorilta iloa

”Olen opettaja, joka kohtaan nuoria koulumaailmassa. Jaksan puurtaa töissäni näiden nuorten energialla ja palautteella vuodesta toiseen.”

Työ on harrastus

”Teen työtä nyt ns. harrastuksena. Työ tuo minulle paljon uusia ystäviä ja tuttavia, tapahtumia, koulutusta ja ihania somisteita sekä tuoksuvia tuotteita kodin ilmapiirin suloisuuden lisäämiseen.”

Tuloja ja rytmiä

”Työ merkitsee toimeentuloa, rytmiä elämässä ja haasteita arjessa. Olen aloittanut työnteon 14-vuotiaana. Olen nyt 34-vuotiaana ensimmäistä kertaa tilanteessa, että "vain" opiskelen ja olen hukassa itseni kanssa. Työ on niin vahva osa identiteettiäni.”

Sosiaalista elämää

”Mulle se on sitä että saan olla päivittäin asiakkaiden kanssa tekemisissä ja palvella heitä.”

Unelmien työ

”Jahtasin työpaikkaani 15 vuotta. Kun vihdoin pääsin unelmatyöhöni, suhtautui monet epäillen, onko se sitten niin kivaa, kuin olin kuvitellut. On se! Jokainen aamu lähden mielelläni töihin, pidän työtehtävistäni, ja työkaverini ja pomoni ovat huippuja. Tavoittele unelmiasi!”

”Työ on minulle paitsi keino ansaita rahaa, tehdä asioita joista pidän ja joilla on minulle merkitystä. Työ merkitsee itseni toteuttamista ja kehittämistä, mutta ei saa olla koko elämäni.”

”Työ merkitsee minulle sitä että teen jotain sellaista millä on merkitystä minulle ja muille. Haluan nähdä että työni johtaa johonkin ja sillä on painoarvoa mitä teen. Työ on minulle luonnollinen osa elämää.”

“Työ on haasteita, yhdessä tekemistä ja toimimista, elämän sisältöä ja ansion hankintaa."

Tavallista arkea

”Alunperin etsin unelmatyötä, jossa olisin saanut tehdä haluamiani asioita ja haastaa itseäni sopivasti. Kipuiltuani tarpeeksi totesin, ettei sellaista työtä ole (minulle) ja päätin etsiä työn, joka jättää tilaa muulle elämälle ja jota jaksan tehdä päivästä toiseen inhoamatta sitä liikaa. Nyt olen sellaisessa paikassa: töihin jaksaa raahautua, kun työtoverit ovat mahtavia ja työ ihan ok, samoin kuin palkka. Kaipa ne ihmissuhteet, vapaa-ajan mahdollisuudet tehdä omia juttuja ja raha siinä eniten merkitsee.”

”Olen ihminen, joka tykkää siitä ihan tavallisesta arjesta. Pidän siitä, että minulla on aamuisin syy lähteä liikkeelle ja iltapäivällä paikka johon palata. Työ merkitsee minulle itsenäisyyttä. Tienaan alle keskivertopalkan, mutta se ei haittaa minua. Pystyn elämään normaalia arkeani ja maustamaan päiviä ravintolassa tai kenkäkaupoilla silloin kun huvittaa. Minulla on katto pään päällä ja mukava sohva.”

”Minulle työ merkitsee muutakin kuin toimeentuloa. Työ antaa merkitystä elämään ja tunteen, että kuuluu johonkin. Työpaikalla vietetään enemmän aikaa kuin kotona, joten on tärkeää, että töihin on mukava mennä joka aamu.”

”Vakituinen työ merkitsee säännöllisten tulojen lisäksi rutiinia elämään, työyhteisöön kuulumista, ja hyvää balanssia vapaa-ajalle. Lomalle on kiva jäädä kun on työ mihin palata.”

”Työ merkitsee minulle elämän selkärankaa. Työstä tulee rytmiä elämään. Työhön motivoituminen on eniten itsestä kiinni.”