Suomalaiset eivät ole perinteisesti ajatelleet Viroa potentiaalisena työllistäjämaana, mutta ehkä kannattaisi. Voisitko sinä lähteä töihin Viroon?

IT-palveluyritys Tieto tarjosi hiljattain Suomessa irtisanomilleen työntekijöille mahdollisuutta siirtyä töihinTieto Viron toimipisteeseen. Monen mielestä se kuulosti lähinnä vitsiltä, mutta virolaisesta näkökulmasta ajateltuna se ei ole vitsi. Viro aikoo nimittäin vakavissaan houkutella suomalaisia töihin Viroon, ja on aloittamassa työllistämiseen tähtäävän kampanjan Suomessa.

Work in Estonia -niminen kampanja käynnistyy Suomessa toukokuun alussa. Kampanjaa on rakentamassa suomalainen viestintätoimisto Wolfcom, jonka perustaja ja omistaja Samuel Sorainen on opiskellut ja työskennellyt Virossa. Suomalaisia Viroon houkuttelevan kampanjan rahoittaa Viron valtion omistama, yrittäjyyttä tukeva Enterprise Estonia, joka saa rahoitusta EU-rahastoista. Samuel Sorainen selvittää parhaillaan haastattelujen kautta, miksi suomalainen muuttaa Viroon ja työskentelee siellä. Tulossa on myös perinteistä kohdennettua mainontaa sekä kohderyhmiä puhuttelevaa tapahtumamarkkinointia.

Etenkin IT-ala kiinnostaa

Kampanjan kohderyhmänä ovat Soraisen sekä Viron IT- ja teknologia-alan yritysten liiton ITL:n puheenjohtaja ja Tieto Viron maajohtaja Anneli Heinsoon mukaan etenkin IT-alan työntekijät.

Anneli Heinsoo kehuu virolaisia IT-yrityksiä vetovoimaisiksi ja Viron valtiota tunnetuksi innovatiivisten IT-järjestelmien kehittäjäksi ja käyttöönottajaksi.Esimerkiksi Skype GrabCad, Transferwire ja Taxify ovat kaikki saaneet alkunsa Virossa.

Viron it- ja teknologiasektorilla on työpaikkoja tällä hetkellä noin 19 000, mutta ala tarvitsisi joka vuosi tuhansia uusia työntekijöitä. Etenkin nuorten suosima maastamuutto pahentaa työvoimapulaa.

Entä palkka?

Tiedon suomalaiset irtisanottavat työntekijät eivät ainakaan toistaiseksi ole rynnistäneet Viroon, ja suurin syy siihen on varmaankin virolainen palkkataso. Virossa keskikuukausipalkka on 1 000 euroa ja Suomessa noin 3 600 euroa. Ero on huima.

Samuel Soraisen mukaan Viron palkoista puhuttaessa täytyy ottaa kuitenkin huomioon se, että Viron kustannustaso on merkittävästi alhaisempi kuin Suomessa. Asuminen, ruoka, kaikki on Virossa edullisempaa kuin meillä.

Lähde: Talouselämä

Kommentit

29

Lapa

Joo ei tonnilla elä kyllä Tallinnassa ainakaan.
21

Viroon

Ei varmasti tonnilla elä Tallinnassa kuin kituuttamalla.
17

jannuzi

Jos töihin viroon niin Suomen päivärahan saat vaikka töissä oot. Näin oon käsittäny. Sanokaa toki jos väärässä olen.
6

Fcku

Eesti eikâ Viro. Mutta jos kirjoitat, sitten isolla kirjaimella saatanan duunari.
11

Pjotr

Eesti on kieli , Viro on maa.
8

Viro nimistä maata ei ole kun suomen tyhmässä kartastossa, saatanan apina. Eestiläinen ihminen ei ole virolainen.
3

Taidat olla urpo?

Eesti on suomeksi viro ja eestiläinen virolainen. Viroksi virolainen on eestiläinen ja maan nimi Eesti. Englanniksi se on Estonia. Opettele apina alkeet.
1

Maisteri

Sinä olet todellinen typerys
8

Lissu

Suomessa elän satasella per kuukausi, nekin säästöjä. Mitään tukia ei tule. Tonni olisi luksusta jopa täällä. Harmi kun en taida IT-alaa, lähtisin heti.
2

huoh

hahaha :D Missähän sä Suomessa elät satasella etkä saa mitään tukia?? Tonnilla pärjää Tallinnassa kituuttamalla, kokemusta on. Täälä on jo melkein yhtä kallista kuin Suomessa, ainoa ero on että palkat sen 3-4 kertaa vähemmän ja MITÄÄN tukia ei oikeasti saa, kuole nälkään tai jäädy ulkona ketään ei kiinnosta. Mua v****a jos joku kehtaakin verrata Suomea ja Viroa, täälä on aivan sairaan paljon rankempaa elää kun sielä pikku pumpulimaailmassa piste. Ei tarvitse taitaa mitään muuta kuin suomen kieltä, pistä hakemusta vaan, vannon, että saat töitä ja sen tonnin kuussa, ilmoita sitten miten sillä pärjäät ;)
2

Tolmuahv

Niin, siis minne pitää laittaa hakemus, josta saat töitä sillä, että osaat suomea ?

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.