Mitkä ovat tämän hetken suosituimmat alat ja millaista palkkaa näillä aloilla maksetaan?

Taide- ja kulttuurialoille on tällä hetkellä vaikeinta päästä opiskelemaan, mutta palkka on silti matala, ilmenee Opetushallituksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön Ilta-Sanomille kokoamista tiedoista. Esimerkiksi teatteri- ja tanssialan yliopistokoulutukseen pääsi vain 3,4 prosenttia hakijoista. Kyseisen alan koulutuksella saa noin 3000 euron kuukausiansiot. Ammattikorkeakoulussa kulttuurialaa pääsi opiskelemaan 13,4 prosenttia hakijoista. Siellä keskipalkka on noin 2700 euroa kuukaudessa.

Kulttuurialalle vaikea työllistyä

Kulttuurialalla on nyt vähän töitä. Tällä hetkellä näyttelijöille, tanssijoille, taiteilijoille, muotoilijoille ja tuotesuunnittelijoille on avoinna koko Suomessa ainoastaan 17 työpaikkaa. Tieto löytyy työvoimaa välittävältä Te-palvelut.fi verkkosivuilta. Monelle voi tulla yllätyksenä, että opintojen jälkeen ei saakaan haluamaansa työtä.

Opinto- ja uraohjaus ovat tärkeässä asemassa tulevien opintojen suunnittelussa. On hyvä tiedostaa tosiasiat, että mihin kulttuurialan tutkinnoilla voi mennä töihin. Päämääränä ei saa olla pelkkä tutkinnon suorittaminen. Nykypäivänä ihminen jää harvemmin eläkkeelle ensimmäisestä ammatistaan eli opiskelu ja avarakatseisuus erilaisten työllistymisvaihtoehtojen osalta on suotavaa.

Lääkäreitä tarvitaan

Suosituille ja hyväpalkkaisille aloille valmistutaan esimerkiksi lääke- ja hammaslääketieteellisistä tiedekunnista. Näillä aloilla keskipalkka on yleensä 7300 euron tuntumassa ja töitä riittää. Esimerkiksi lääkärin paikkoja on auki juuri nyt 1009 paikkaa, hammaslääkärin paikkoja 68. Sisäänpääsyprosentit lääkärin ja hammaslääkärin opintoihin ovat kovat tiukat 10,8 % ja 16,1 %.

Tällä hetkellä hyvin työllistyvät opettajat (349 avointa työpaikkaa) ja lastentarhanopettajat (312) sekä ammattikorkeakoulusta valmistuvat sairaanhoitajat (358) ja sosionomit (101).
Opettajia valmistuu eri tiedekunnista: kasvatustieteellisistä, jonka jälkeen palkka on noin 3655 euroa / kk ja humanistisista, palkan ollessa noin 3637 euroa / kk sekä yhteiskuntatieteellisistä, jolloin palkka kipuaa 4826 euroon / kk. Ammattikorkeakoulutaustaiset, sosiaali-, terveys- ja liikunta-aloilla työskentelevät pääsevät noin 3000 euron kuukausiansioihin.

Unelmatyö?

Nyt kannattaa opiskella alalle, jolla on töitä kaikilla paikkakunnilla. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan ja opettajan ammatit. Tietenkin jokaisen on kuunneltava itseään, ja pohtia millaista työtä haluaa tehdä. Töihin meno ei saisi olla pakkopullaa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kommentit

37

Työtön ope

Enpä ole saanut open työpaikkaa, nuoret kiilaa eteen.
46

erityisope

Mistähän tämä tieto on peräisin? Omalla työpaikallani alakoulussa ei ole ketään, joka siaisi tuollaista palkkaa. Luvut ovat aika lailla yläkanttiin. "Opettajia valmistuu eri tiedekunnista: kasvatustieteellisistä, jonka jälkeen palkka on noin 3655 euroa / kk ja humanistisista, palkan ollessa noin 3637 euroa / kk sekä yhteiskuntatieteellisistä, jolloin palkka kipuaa 4826 euroon / kk. "
42

sosionomi

Totta! Tai AMK-tasoiset sosiaali-, terveys- ja liikuntaalan ihmiset. Kuka pääsee peruspalkallaan 3000e tai edes lisien kanssa?
34

realisti

Nämä luvut taitaa taas olla repäisty jostain ammattiliittojen palkkasuosituksista. Media tuntuu viljelevän näitä liiton lukuja aina tällaisissa jutuissa, vaikka ko. luvut ovat kohtalaisen kaukana monen todellisuudesta. Valmistumisesta on itsellä jo yli seitsemän vuotta, ja nykyinen palkkakaan ei taida olla liiton suositusten tasolla. Sama juttu monilla kavereilla. Kovapalkkaiset (keski-ikäiset) vääristää tietty näitä liiton tilastoja, mikä pitää niitä tarkastellessa pitää mielessä, mutta harmi vain, että alaansa etsivät nuoret voi saada aika epärealistisen kuvan eri aloista ja niiden todellisista palkkatasoista tällaisten juttujen perusteella.
3

työtön ope

vammaneen. ei näin. hanki elämä
37

Lomalaiset hiljaa

Opettajat tekevät vähemmän duunia kuin muut työntekijät, ihan oikein että palkka ei nouse liian korkeaksi. (kesä, heinä, elo)
48

Opeopiskelija

Kesällä sen lomailun lisäksi suunnitellaan tuleva lukukausi. Vuoden palkkakin on jaettu niin, että myös kesällä pystytään palkkaa maksamaan. En voi ymmärtää miten niin monet valittaa opettajien kesälomasta, teidän lapsista ja heidän opetuksen tasosta kuitenkin on kyse. Ehkä ihan hyvä että vuosi ja tunnit suunnitellaan kunnolla ennen kun oppilaat astuvat luokkaan? Ja että opettajakin on levännyt ja valmistautunut opetukseen?
24

hajahaja

Kuka on "valittanut" kesälomasta? Mielestäni tuo aiempikin oli ainoastaan toteava kommentti, että opettajat tekevät vähemmän töitä, koska on kesätauko, mikä on totta. Sen sijaan opettajan työ on arvostettavaa ja hienoa. Ainakin itse vierestä seuranneena en voi kuin ihailla, kuinka hienosti opettajat ovat omia lapsiani opettaneet. Kaikki kunnia ja hatunnosto heille!
30

pelle

vitun huora opettajat tekee pitkiä päivä ja vitusti ylitöitä että saa hommat valmiiks. + opiskeluun menee monta vuotta. turpa kii :)
42

hajattelija vaan täs moi...

Brutto vai netto....mistä näistä tietää?
40

Anakonda

Aika taidetaan puhua oletuksena bruttopalkoista. Aika kovilta kyllä tuntuu keskipalkat, etenkin yhteiskuntatieteellisen osalta ihmettelen. Lisäksi mieluummin kuuntelisin keskustelua mediaanipalkoista.
36

Anonyymi

no huh. Sosionomina kaupungilla saan noin 2400 e bruttona... Edes vastaava ohjaaja ei pääse 3000 euron palkkaan. Jos omaa ylemmän korkeakoulututkinnon (esim. sosiaalityöntekijä) palkka on noin 3000 euroa.
37

Anonyymi

Tuskin terveyskeskuslääkäri pääsee 7000 euron tienesteihin... palkka on noin 4000-5000 e kuukaudessa vastavalmistuneella lääkärillä.... Luokanopettajan palkka on noin 2700 e... Mistä nää luvut oikein tulee??? :D :D :D
35

realisti

Keskipalkassa on mukana kaiiki, myös ne yli 300 000 vuodessa ansaitsevat, ooetrajan palkkaa kasvattaa nopeasti montaako ainetta ja tuntia pitää, kauanko o alakohtaista kokemusta ja mitä täydentävä opintoja on takana. Tuo keskipalkka on tosiaan eri kuin alkupalkka.. joka myös on eriasia kuin aloittelevan ja osaaikaisen palkka.. niitäkin on.
39

talkkari

alle 2000 brutto. netto n.1600 eur kk yrittäkääpä elellä semmosella palakalla ja lopetakaa valitaminen..
31

entiiä

mikä se on se suosituin ammatti sanokaa
34

entiiä

voisko joku pliis vastata?
31

entiiä

se joka vastaa saa mars jäätelöpatukan!
33

tietämätön

en kyllä tiedä itsekkään
29

tietäjä

lääkäri ja opettaja
2

Anonyymi

kys
2

ahmed abdul

nuuskan myyjä ja protutoitu on halutuimmat ammatit. perseenhaitelia on myös tosi suosittu. mutta parhaimman palkan saa sossujonosta

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.