Talous ja raha

Suosituimmat alat ja palkat

Mitkä ovat tämän hetken suosituimmat alat ja millaista palkkaa näillä aloilla maksetaan?

Taide- ja kulttuurialoille on tällä hetkellä vaikeinta päästä opiskelemaan, mutta palkka on silti matala, ilmenee Opetushallituksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön Ilta-Sanomille kokoamista tiedoista. Esimerkiksi teatteri- ja tanssialan yliopistokoulutukseen pääsi vain 3,4 prosenttia hakijoista. Kyseisen alan koulutuksella saa noin 3000 euron kuukausiansiot. Ammattikorkeakoulussa kulttuurialaa pääsi opiskelemaan 13,4 prosenttia hakijoista. Siellä keskipalkka on noin 2700 euroa kuukaudessa.

Kulttuurialalle vaikea työllistyä

Kulttuurialalla on nyt vähän töitä. Tällä hetkellä näyttelijöille, tanssijoille, taiteilijoille, muotoilijoille ja tuotesuunnittelijoille on avoinna koko Suomessa ainoastaan 17 työpaikkaa. Tieto löytyy työvoimaa välittävältä Te-palvelut.fi verkkosivuilta. Monelle voi tulla yllätyksenä, että opintojen jälkeen ei saakaan haluamaansa työtä.

Opinto- ja uraohjaus ovat tärkeässä asemassa tulevien opintojen suunnittelussa. On hyvä tiedostaa tosiasiat, että mihin kulttuurialan tutkinnoilla voi mennä töihin. Päämääränä ei saa olla pelkkä tutkinnon suorittaminen. Nykypäivänä ihminen jää harvemmin eläkkeelle ensimmäisestä ammatistaan eli opiskelu ja avarakatseisuus erilaisten työllistymisvaihtoehtojen osalta on suotavaa.

Lääkäreitä tarvitaan

Suosituille ja hyväpalkkaisille aloille valmistutaan esimerkiksi lääke- ja hammaslääketieteellisistä tiedekunnista. Näillä aloilla keskipalkka on yleensä 7300 euron tuntumassa ja töitä riittää. Esimerkiksi lääkärin paikkoja on auki juuri nyt 1009 paikkaa, hammaslääkärin paikkoja 68. Sisäänpääsyprosentit lääkärin ja hammaslääkärin opintoihin ovat kovat tiukat 10,8 % ja 16,1 %.

Tällä hetkellä hyvin työllistyvät opettajat (349 avointa työpaikkaa) ja lastentarhanopettajat (312) sekä ammattikorkeakoulusta valmistuvat sairaanhoitajat (358) ja sosionomit (101).
Opettajia valmistuu eri tiedekunnista: kasvatustieteellisistä, jonka jälkeen palkka on noin 3655 euroa / kk ja humanistisista, palkan ollessa noin 3637 euroa / kk sekä yhteiskuntatieteellisistä, jolloin palkka kipuaa 4826 euroon / kk. Ammattikorkeakoulutaustaiset, sosiaali-, terveys- ja liikunta-aloilla työskentelevät pääsevät noin 3000 euron kuukausiansioihin.

Unelmatyö?

Nyt kannattaa opiskella alalle, jolla on töitä kaikilla paikkakunnilla. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan ja opettajan ammatit. Tietenkin jokaisen on kuunneltava itseään, ja pohtia millaista työtä haluaa tehdä. Töihin meno ei saisi olla pakkopullaa.

Lähde: Ilta-Sanomat